Kansanedustaja Paula Risikko Herättäjäjuhlilla: Yhteiskunta, jossa ihmiselle ei anneta uutta mahdollisuutta, on julma

Paula Risikko Herättäjäjuhlilla. Kuva: Timo Perälä.

Kansanedustaja Paula Risikko puolusti kristillisen vakaumuksen esillä pitämistä puheessaan Herättäjäjuhlien aattoseuroissa perjantaina. Juhlat järjestettiin virtuaalisesti Kauhavalta käsin.

– Kristittyjä ollaan työntämässä kaappiin samalla kun kaikki muut ovat tulossa kaapista ulos. Tämä on vahingollista – ja väärin. Meidän poliitikkojen tulee tehdä tämä selväksi ja puhua entistä voimakkaammin positiivisesta uskonnonvapaudesta, Risikko haastoi.

– Jokaisella suomalaisella on oikeus harjoittaa uskoaan, rukoilla ja kertoa uskostaan. Tietenkin tälle kaikelle on aina oikea aikansa ja oikea paikkansa. Juuri nyt on oikea aika ja oikea paikka, Risikko sanoi.

Hän kertoi eri tehtäviä hoitaessaan miettineensä seurakuntien ja uskontojen merkitystä yhteiskunnassa. Hän totesi, että uskonnollista vakaumusta pidetään yhä enemmän yksityisasiana ja julkiselta vallalta edellytetään puolueettomuutta kaikkien vakaumusten suhteen.

– Esimerkiksi keskustelut Suvivirren kieltämisestä kevätjuhlissa ja se, että koulun juhlia ei voisi pitää kirkon tiloissa, ovat ihmetyttäneet minua paljon. Usein olen kysynyt itseltäni, johtaako tämä kehitys siihen, että yhteiskunnasta häviävät uskontojen luomat viisaudet ihmisenä olemisesta.

Risikko toivoi, että Raamatun opetukset muutoksen mahdollisuudesta saavuttaisivat ihmiset edelleen.

– Tämä mahdollisuus on annettu Jesajan kirjassa: ”Älkää entisiä muistelko, älkää menneistä välittäkö. Katso, minä teen uutta.” Nämä sanat ovat erittäin arvokkaita kaiken yhteiskunnallisen toiminnan kannalta. Yhteiskunta, jossa ihmiselle ei anneta uutta mahdollisuutta, on julma, Risikko sanoi.

Risikon mukaan seurakuntia ja uskovia ihmisiä tarvitaan muistuttamaan uuden alun ja muutoksen mahdollisuudesta.

Simo Peura: Kristuksen hyvyydellä ei ole rajaa

Lauantain päiväseuroissa piispa Simo Peura puhui juhlien teemasta "Mua siipeis suojaan kätke".

– Luterilaisessa perinteessä esimerkkiä emosta poikasineen käytetään kuvaamaan sitä, kuinka voi pelastua. Ihmisen huolena ei ole vain elämän haavoittuvuus. Sen lisäksi ihmistä uhkaavat oma itsekkyys, lain syytökset, Jumalan viha ja lopulta kuolema. Synti on itsekkyyttä, koska se saa unohtamaan lähimmäisen ja Jumalan. Rakkauden vaatimus on puolestaan ylivoimainen täytettäväksi; se ajaa epätoivoon. Jumala vihaa syntiä, vaikka toista toivomme. Kuolema on tunnetusti vihollisista viimeinen, piispa julisti.

Peura muistutti, että kaikkien uhkien keskellä emo kuitenkin kokoaa poikaset suojiinsa. Tämä tarkoittaa, että Kristus peittää meidät Jumalan vihalta.

– Hän hoitaa haavamme ja parantaa. Hänen siipiensä suojassa vartumme ja kasvamme kristittyinä. Hän rohkaisee meitä rakastamaan Jumalaa ja tekemään hyvää lähimmäiselle vapain mielin. Kristuksen hyvyydellä ei ole rajaa. Emon tavoin hän tarvittaessa uhraa itsensä, jotta poikaset säästyvät. Se on armoa.

Piispa Simo Peura rohkaisi kuulijaa uskomaan, että Kristuksen kädet ja risti ovat ne siivet, joilla Jumala suojaa häntä.

– Olisi suurenmoista päästä noiden käsien ja tuon ristin suojaan. Sen vuoksi pyydämme: ”Levitä avarat siipesi ylleni, oi Kristus.”

Yhteisöllisyyttä pihaherättäjuhlilla

Tämän vuoden Herättäjuhlien ohjelma oli alun perin suunniteltu kesälle 2020. Koronapandemian vuoksi juhlia siirrettiin vuodella. Alueen terveysviranomaisten suosituksesta kymmenien tuhansien kävijöiden yleisötapahtumaa ei kuitenkaan vieläkään uskallettu toteuttaa.

Viikonloppuna on järjestetty ”pihaherättäjäjuhlia” eri puolilla Suomea. Niissä on kokoonnuttu alueellisten rajoitusten sallimissa rajoissa koteihin, seurakuntien tiloihin ja ulos kuuntelemaan yhdessä virtuaalijuhlien lähetyksiä. Ohjelmaa lähetetään koko viikonlopun ajan Kauhavalta netissä ja radiossa.

Lue myös:

Lähetysjohtaja Daniel Nummela Kansanlähetys­päivillä: "Jumalanpalvelus­yhteistyöstä tulee kieltäytyä kaikkien sellaisten kanssa, jotka opettavat selkeästi vastoin Jumalan sanaa"

Sleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä Evankeliumi­juhlassa: Toitotamme evankeliumia ja tiivistämme yhteistyötä Kansan­lähetyksen kanssa

Arkkipiispa Evankeliumi­juhlassa: Jumalan olemassa­ololla ei voi selittää asioita, se on tieteen tehtävä

Nämä ovat suurimmat yhteis­kunnalliset huolet eri herätys­liikkeissä – hengellisten kesä­juhlien super­viikonloppu alkaa

Piispa Jukka Keskitalo vanhoillis­lestadiolaisten Suvi­seuroissa: Avoimuus ja kipeiden asioiden läpi­käyminen tekee liikkeestä vahvemman

Vanhoillis­lestadiolaiset julkaisivat kannan­oton avio­liitosta – "Uskon ja opin kysymys, ei ihmisoikeus­kysymys"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.