Arkkipiispa Evankeliumi­juhlassa: Jumalan olemassa­ololla ei voi selittää asioita, se on tieteen tehtävä

Nykyaikainen monimutkainen lääketiede on Jumalan lahjaa, arkkipiispa Tapio Luoma sanoi tänään perjantaina Sleyn Valtakunnallisen Evankeliumijuhlan avajaistilaisuudessa Turun Lutherin kirkossa. Luoma kannusti kaikkia kristittyjä ottamaan koronarokoteen ja varmistamaan, ettei tartuta lähimmäisiään.

Luoman mukaan Jeesukseen uskova ja Pyhän Hengen lahjoihin turvautuva ihminen voi ottaa ongelmitta vakavasti kaikki luonnontieteen totuudet.

– Ne vain vahvistavat kokemusta Jumalan suuruudesta.

Luoman mukaan Jumalan olemassaololla ei voi selittää asioita. Tieteen tehtävä on antaa selityksiä.

– Usko antaa perspektiivin ja horisontin, jossa ajatukset voivat parhaimmillaan kypsyä viisaudeksi.

”Herätysliikkeiden laulukirjat kantavat liikkeiden sielua”

Tapio Luoma kertoo kulkeneensa Evankeliumijuhlissa nuoresta pitäen. Hän on kotoisin Vaasasta, jossa nuorten rukouspiiri kokoontui Sleyn Luther-rukoushuoneella. Hän on myös tehnyt Pohjanmaalla seurakuntatyötä vahvoissa evankelisissa seurakunnissa.

– Pidän Siionin kanteleen lauluista, niiden poljennosta ja iloisesta viestistä. Herätysliikkeiden laulukirjat kantavat liikkeiden sielua.

Luoma kertoi arvostavansa sitä, että herätysliikkeet ovat pysyneet kirkossa ja halunneet rakentaa sitä sisältäpäin, vaikka ovat sitä välillä rajusti kritisoineet.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa parasta on Luoman mukaan paikallisten seurakuntien elämä.

– Siellä ihmisiä kohdataan, siellä iloitaan ja surraan yhdessä. Piispat ja Kirkkohallitus vain sparraavat sitä upeaa paikallista työtä, jossa elämän monet puolet ovat läsnä.

Evankeliumijuhlan avajaistilaisuudessa oli fyysisesti paikalla paljon nuoria. Heitä Luoma kannusti vaikuttamaan omissa paikallisseurakunnissaan eikä pelkästään oman herätysliikkeen piirissä.

Huolia ei luvata ottaa pois, mutta niiden kantamiseen luvataan rauha

Tämän vuoden Evankeliumijuhlaa vietetään teemalla Kaikki on hyvin. Sleyn lähetysjohtaja Ville Auvinen avaa juhlien verkkosivuilla valittua teemaa, jonka hän tiedostaa kuulostavan työttömyyden, köyhyyden, ahdistuksen ja tulevaisuudenpelon kanssa painiskelevan korvissa ehkä satuttavalta.

Hän kertoo reilun kymmenen vuoden takaisesta vierailustaan slummialueella Sambian Lusakassa. Auvinen kysyi seurakunnan sihteeriltä tämän vaatimattomassa kodissa, mitä tämä elämältä toivoisi. Nainen vastasi, ettei tarvitse mitään, koska hänellä on jo kaikki, kun hän uskoo Jeesukseen.

”Ehkä me etuoikeutetut länsimaalaiset, jotka odotamme aina vain lisää hyvää, ja jotka Jumalastakin olemme tehneet ajallisia lahjoja antavan joulupukin, voisimme oppia näkemään rikkautemme hengellisinä ja iankaikkisina aarteina, jotka Kristuksessa ovat tässä ja nyt omistettavissa”, Auvinen kirjoittaa.

Tapio Luoma kertoi, että hänen lempiraamatunkohtansa on jo vuosikymmenet ollut Filippiläiskirjeen neljännen luvun kohta, jossa sanotaan, että mistään ei tulisi olla huolissaan, vaan tarpeet tulee saattaa kiittäen ja rukoillen Jumalan tietoon. Silloin ymmärryksen ylittävä Jumalan rauha varjelee sydämen ja ajatukset.

– Kun kerron Jumalalle Jeesukseen vedoten huoleni ja murheeni, ei minulle luvata, että huolet otetaan minulta pois. Mutta minulle luvataan rauha, niin että jaksan elää niiden huolten kanssa.

Lue myös:

Nämä ovat suurimmat yhteis­kunnalliset huolet eri herätys­liikkeissä – hengellisten kesä­juhlien super­viikonloppu alkaa

Piispa Jukka Keskitalo vanhoillis­lestadiolaisten Suvi­seuroissa: Avoimuus ja kipeiden asioiden läpi­käyminen tekee liikkeestä vahvemman

Vanhoillis­lestadiolaiset julkaisivat kannan­oton avio­liitosta – ”Uskon ja opin kysymys, ei ihmisoikeus­kysymys”

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Arkkipiispa Evankeliumijuhlassa: Jumalan olemassaololla ei voi selittää asioita, se on tieteen tehtävä

Edellinen artikkeliPiispa­ehdokkaan tukilomake ilmestyi Lapuan tuomio­kirkko­seurakunnan koti­sivuille – Matti Salomäen mukaan kyseessä oli erehdys
Seuraava artikkeliSleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä Evankeliumi­juhlassa: Toitotamme evankeliumia ja tiivistämme yhteistyötä Kansan­lähetyksen kanssa

Ei näytettäviä viestejä