Nämä ovat suurimmat yhteis­kunnalliset huolet eri herätys­liikkeissä – hengellisten kesä­juhlien super­viikonloppu alkaa

Tulevana viikonloppuna 2.–4.7. vietetään hengellisten kesäjuhlien superviikonloppua. Koolla ovat, tosin pääasiassa virtuaalisesti, vanhoillislestadiolaisten Suviseurat, Herättäjä-Yhdistyksen herättäjäjuhlat, Sleyn Valtakunnallinen Evankeliumijuhla ja Kansanlähetyspäivät.

Kotimaa kysyi herätysliikkeiden johtajilta vuotuisten juhlien alla, millaiset yhteiskunnalliset kysymykset ovat heidän liikkeelleen ajankohtaisia, mitkä asiat huolestuttavat ja millaisen kannan liike ottaa kyseisiin asioihin.

Kansanlähetyksen lähetysjohtajan Daniel Nummelan mukaan kristilliset toimijat ovat nykyajassa monin tavoin haastettuja.

– Kristinuskon tuntemus on ohentunut nopeasti. Perinteiset arvot, kuten sananvapaus ja mielipiteenvapaus, ovat uhattuina ja kansakunnan moraalikäsitykset etääntyvät kovaa vauhtia kristillisestä etiikasta. Olemme huolissamme myös yhteiskunnan polarisoitumisesta ja eriarvoistumisesta.

”Elämän pinnallisuus ja viihteen viehätys ovat nyt muotia”

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen keskusyhdistyksen SRK:n pääsihteeri Juha Kaarivaara ja evankelisen Sleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä jakavat huolen perinteisten arvojen murenemisesta.

Kaarivaaran mukaan oikean ja väärän rajasta on tullut suhteellinen eikä se useinkaan perustu enää Jumalan sanaan vaan yhä enemmän ihmisen itsekkääseen tahtoon.

– Yhteiskunnalliset levottomuudet ja kansalaistottelemattomuus lisääntyvät ja saavat aikaan turvattomuutta. Elämän pinnallisuus ja viihteen viehätys ovat nyt muotia. Heikoimmista huolehtiminen jää helposti taka-alalle. Myös keskustelukulttuuri on muuttunut kovemmaksi ja vihapuheesta on tullut lähes maan tapa.

Säilän mukaan tunne sanan- ja mielipiteenvapauden kaventumisesta ja cancel-kulttuuri johtavat perinteisen kristillisen äänen hiljenemiseen.

– Rohkaisemme värin näyttämiseen silloinkin, kun siitä seuraa vaikeuksia. Sanan- ja uskonnonvapaus ei kuitenkaan anna lupaa kanssaihmisten halveksimiseen tai loukkaamiseen.

Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen painottaa, että yhteiskunta ja kirkko kehittyvät tasa-arvoisempaan suuntaan, ja se on hyvä asia. Hän nostaa suureksi huolenaiheeksi nuorten yksinäisyyden, joka on pandemia-aikana lisääntynyt entisestään.

– Toinen iso huolenaihe on ympäristön ja ilmaston tila.

9.7. ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä julkaistaan laaja paketti kesäjuhlien hengellisestä annista sekä herätysliikejohtajien ajatuksia pandemia-ajasta, yhteiskunnasta ja liikkeiden tulevaisuudesta

Lue myös:

Vanhoillis­lestadiolaiset julkaisivat kannan­oton avio­liitosta – ”Uskon ja opin kysymys, ei ihmisoikeus­kysymys”

Pääkirjoitus: Juhla­viikon­loppu on tänäkin vuonna haikea

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Nämä ovat suurimmat yhteiskunnalliset huolet eri herätysliikkeissä – hengellisten kesäjuhlien superviikonloppu alkaa

Edellinen artikkeliKirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilä lähtee ehdolle Lapuan piispanvaaliin
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Juhla­viikon­loppu on tänäkin vuonna haikea

Ei näytettäviä viestejä