Sleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä Evankeliumi­juhlassa: Toitotamme evankeliumia ja tiivistämme yhteistyötä Kansan­lähetyksen kanssa

Toiminnanjohtaja Tom Säilä pitämässä Sleyn linjapuhetta Evankeliumijuhlassa Turussa heinäkuussa 2021 Kuva:Emilia Karhu, vapaa käyttöoikeus

Toisinaan meidän toivotaan ymmärtävän kirkossa, että olemme väärässä paikassa ja väärässä seurassa. Meille sanotaan, että lähtekää käenpoikaset pois meidän enemmistön pesästä, sanoi Sleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä linjapuheessaan valtakunnallisessa Evankeliumijuhlassa Turussa tänään lauantaina.

– Mutta meillä on täysi oikeus ja velvollisuus kuulua ja vaikuttaa kirkossa. Pidämme kiinni raamatullisesta opetuksesta. Toitotamme evankeliumia, kirkkomme tarvitsee meitä.

Sleyn ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhde nousi puheessa monin tavoin esiin. Säilän mukaan liikkeen perustamisesta asti on ollut itsestään selvää, että yhdistys tekee työtä kansankirkon sisällä.

– Tämän näyn olemme säilyttäneet läpi vuosikymmenten erilaisten kirkkoon ja meihin itseemme kohdistuneiden muutospaineiden keskellä.

Sleyn toimintaan ovat tervetulleita myös kirkosta eronneet

Nykyajassa Säilä kertoo kuitenkin ymmärtävänsä niitä, jotka kokevat maallistuvan kirkon tallaavan perinteiset kristityt jalkoihinsa. Osa päättää erota kirkosta protestina, toiset omantunnon syistä.

– Jossain lienee raja. Jossain vaiheessa itse kukin joutuu kyselemään, voiko evankeliumi enää toimia näissä puitteissa. Haluanko tai voinko enää edustaa tällaista kirkkoa?

Säilä painotti, että mihin vain ratkaisuun ihminen päätyykin kirkkoon kuulumisessa, hän on aina tervetullut mukaan Sleyn toimintaan. Itse hän kuitenkin neuvoo kirkkoon tyytymättömiäkin pysymään sen jäseninä.

– Kirkon piiristä löydämme kuitenkin edelleen puhtaan evankeliumin ja oikein toimitetut sakramentit. Raamattu ei kehota eroamaan kirkosta vaikeinakaan aikoina. Ennemminkin Raamattu kehottaa yhteyteen.

Yhteys viidennen herätysliikkeen kanssa tiivistyy

Tom Säilän mukaan kristillinen usko on joukkuelaji. Hänen mukaansa järjestöjenkään ei ole hyvä jäädä yksin.

Säilä tervehti ilolla Kansanlähetyksen lähetysjohtajan Daniel Nummelan äskettäin Uusi Tie -lehteen kirjoittamaa toivomusta siitä, että koko viides herätysliike löytäisi myös virallisella tasolla evankelisen liikkeen kanssa aiempaa syvemmän yhteyden.

– Haluamme tarttua syksyllä toimeen. Katsomme millainen ovi tästä aukeaa, mitä tästä voisi laajemminkin seurata, Säilä sanoi.

Kansankirkossa tulisi Säilän mukaan ainakin kokeilla henkilöseurakuntien kaltaisia rakenteellisia ratkaisuja.

– Se motivoisi työhön uudella tavalla niin työntekijöitä kuin seurakuntalaisiakin.

”Kristillinen avioliitto on miehen ja naisen välinen”

Säilä puolusti vahvasti sanan- ja uskonnonvapautta sekä perinteistä avioliittokäsitystä. Hänen mukaansa Päivi Räsäsen mahdollinen tuomio olisi askel vapaasta Suomesta kohti sensuuriyhteiskuntaa.

Säilän mukaan Suomi markkinoi itseään suvaitsevaisena ja monikulttuurisena yhteiskuntana.

– Miten tällaiseen tavoiteimagoon sopii se, että samanaikaisesti pyritään kriminalisoimaan perinteinen kristillinen avioliitto- ja sukupuoliopetus? Ei vakaumuksemme mihinkään katoa, vaikka sen ilmaisua kuinka pyrittäisiin estämään.

Kristillinen avioliitto on Säilän mukaan miehen ja naisen välinen.

– Raamatun ilmoituksen mukaan homoseksuaalisen sukupuolisuhteen harjoittaminen on Jumalan tahdon vastaista. Silti Jumala rakastaa myös homosuhteissa eläviä ihmisiä. Jokainen ihminen on Jumalalle rakas. Näin opetamme, vaikka Suomen evankelis-luterilainen kirkko muuttaisi tässä opetustaan.

”Teemme lähetystyötä pelastuksen sanoma keskiössä”

Lauantaina Evankeliumijuhlan lähetysaiheisen tilaisuuden päätteeksi puhuneen Sleyn lähetysjohtajan Ville Auvisen mielestä lähetystyöntekijöistä halutaan tehdä kansainvälisen työn asiantuntijoita. Avustustyö painottuu niin paljon, että perinteinen evankeliumin julistaminen jää jalkoihin.

– Sley tekee edelleen häpeämättömästi lähetystyötä. Teemme ihmisistä Kristuksen opetuslapsia uskoen, että vain se, joka kastetaan ja uskoo Kristukseen, pelastuu. Tämä on totta jokaisen kohdalla riippumatta kulttuurisesta tai uskonnollisesta taustasta, Auvinen sanoi.

Auvisen mukaan Sley kyllä tunnustaa kokonaisvaltaisen lähetystyön merkityksen ja ottaa ihmisten kaikki tarpeet huomioon.

– Mutta teemme työtä pelastuksen sanoma keskiössä. Ihmisen kaikkein suurin tarve on kuulla sanoma Vapahtajasta ja oppia tuntemaan hänet.

Lue myös:

Arkkipiispa Evankeliumi­juhlassa: Jumalan olemassa­ololla ei voi selittää asioita, se on tieteen tehtävä

Nämä ovat suurimmat yhteis­kunnalliset huolet eri herätys­liikkeissä – hengellisten kesä­juhlien super­viikonloppu alkaa

Piispa Jukka Keskitalo vanhoillis­lestadiolaisten Suvi­seuroissa: Avoimuus ja kipeiden asioiden läpi­käyminen tekee liikkeestä vahvemman

Vanhoillis­lestadiolaiset julkaisivat kannan­oton avio­liitosta – ”Uskon ja opin kysymys, ei ihmisoikeus­kysymys”

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Sleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä Evankeliumijuhlassa: Toitotamme evankeliumia ja tiivistämme yhteistyötä Kansanlähetyksen kanssa

Edellinen artikkeliArkkipiispa Evankeliumi­juhlassa: Jumalan olemassa­ololla ei voi selittää asioita, se on tieteen tehtävä
Seuraava artikkeliLähetysjohtaja Daniel Nummela Kansanlähetys­päivillä: ”Jumalanpalvelus­­yhteistyöstä tulee kieltäytyä kaikkien sellaisten kanssa, jotka opettavat selkeästi vastoin Jumalan sanaa”

Ei näytettäviä viestejä