Arkkipiispa Leo: Patriarkka Kirillin Pride-puhe oli surullinen pohja­noteeraus

Arkkipiispa Leo vuonna 2018. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo ilmaisee tyrmistyksensä Moskovan patriarkka Kirillin tuesta Venäjän poliittiselle johdolle.

– Olen todella pettynyt nähdessäni, että patriarkka Kirill ei vieläkään tuomitse tätä sotaa, vaan myötäilee Venäjän presidentti Putinin näkemyksiä ja tekee näistä valheista johtamansa kirkon opinkappaleita, Leo sanoo.

Suomen ortodoksinen kirkko toteaa verkkosivuillaan, että ortodoksinen maailma on ollut järkyttynyt havaitessaan Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan sitoneen kirkon äänen osaksi Venäjän valtion propagandakoneistoa.

Viime sunnuntaina Kirill piti saarnan, jossa hän perusteli Ukrainan sotaa taistelulla liberaaleja läntisiä arvoja vastaan. Hänen mukaansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavat Pride-kulkueet ovat merkki lännen moraalisesta romahduksesta.

Suomen ortodoksisen kirkon mukaan patriarkan irrationaalinen saarna ja sen sisältämä hyökkäys seksuaalivähemmistöjä kohtaan on otettu ortodoksisten kirkkojen piirissä tyrmistyneenä vastaan.

– Se oli täysin uskomaton ja sopimaton puhe – surullinen pohjanoteeraus, uskovien ihmisten tietoista harhaanjohtamista. Teologisesti se ei kestä lähempää tarkastelua lainkaan. Jokainen ihminen Jumalan ikonina ja jokaisen ihmisen luovuttamaton ihmisarvo ovat ortodoksisen etiikan perusteita, joilla ei voi tehdä poliittista kauppaa, Leo sanoo.

– Suomen ortodoksisessa kirkossa jokaisella on seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta oikeus elää omana itsenään vailla pelkoa.

Arkkipiispa Leo toistaa Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksen kannan: käynnissä olevalle sodalle ei ole mitään oikeutusta.

– Vetoamme Venäjän ortodoksiseen kirkkoon, jotta se muistaisi oman tehtävänsä ja ryhtyisi toimimaan aktiivisesti rauhan edistämiseksi.

Suomen ortodoksisella kirkolla on autonominen asema Konstantinopolin ekumeenisessa patriarkaatissa.

Lue myös:

Moskovan patriarkka Kirill: Ukrainassa vastustetaan liberaalia länttä Pride-kulkueineen

Arkkipiispa Luoma: Suhteen jatkuminen Venäjän ortodoksiseen kirkkoon edellyttää, ettei se tue Venäjän laitonta hyökkäystä

Ukrainan metropoliitta Epifani Moskovan patriarkka Kirillille: "Putinin suosio on teille tärkeämpää kuin Ukrainan kansa"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Arkkipiispa Leo: Patriarkka Kirillin Pride-puhe oli surullinen pohjanoteeraus