Suomen ortodoksisen kirkon piispat tuomitsevat Venäjän toimet Ukrainassa: "Mitään oikeutusta sotaan ei ole"

Kuva: Olli Seppälä

Suomen ortodoksisen kirkon piispat tuomitsevat lauantaina 26.2. päivätyssä paimenkirjeessään Venäjän sotatoimet Ukrainassa.

"Mitään oikeutusta sotaan ei ole. Ukrainan kansaa on tuettava kaikin keinoin: sekä taloudellisesti keräyksien kautta että hengellisesti rukousten myötä", piispat lausuvat.

Piispat sanovat ajatuksiensa olevan sodan kauhuja pakenevan Ukrainan kansan puolella. Erityisesti lasten kohtalo hirvittää heitä. He vetoavat Moskovan patriarkaatin piispoihin ja pappeihin rauhan edistämiseksi.

Samalla piispat toivovat, ettei Venäjän kansaa syyllistettäisi eikä Suomessa lietsottaisi eripuraa täällä asuvien ortodoksiseurakuntalaisten kesken.

"Jokainen seurakuntalainen on meille yhtä lailla rakas ja kallisarvoinen etnisestä taustasta riippumatta."

Ortodoksipiispat kehottavat kaikkia muistamaan kärsiviä rukouksissa ja papistoa toimittamaan rukouspalveluksia rauhan puolesta.

Paimenkirjeen ovat allekirjoittaneet Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni, Oulun metropoliitta Elia ja Haminan piispa Sergei.

Lue myös:

Suomen ortodoksi­piispat: Tunnemme syvää murhetta, että Venäjän ja Ukrainan ortodoksiset uskovat ovat joutuneet sota­tilanteeseen

"Se, joka aloittaa sodan, on väärässä" – Näin kirkot Ukrainassa ja Venäjällä kommentoivat hyökkäystä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.