Suomen ortodoksi­piispat: Tunnemme syvää murhetta, että Venäjän ja Ukrainan ortodoksiset uskovat ovat joutuneet sota­tilanteeseen

Uspenskin katedraali Helsingissä. | Kuva: Olli Seppälä

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous ilmaisee murheensa ja surunsa Ukrainan sodan syttymisestä.

"Syvästi murheellisina olemme seuranneet Venäjän ja Ukrainan välistä konfliktia ja nyt Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Suremme sotatoimien aloittamista, ja yhdessä veljiemme ja sisariemme kanssa Ukrainassa ja muualla ortodoksisessa maailmassa rukoilemme rauhaa ja anomme Jumalan apua suuren inhimillisen kärsimyksen rajoittamiseksi ja hädän lieventymiseksi."

Piispainkokouksen julkilausuman ovat allekirjoittaneet Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon lisäksi Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni, Oulun metropoliitta Elia ja Haminan piispa Sergei.

Piispat vetoavat päättäjiin ja myös Venäjän ja Ukrainan ortodokseihin ja heidän hengelliseen johtoonsa, että kaikki mahdollinen tehtäisiin kärsimyksien rajoittamiseksi, konfliktin laajentumisen estämiseksi sekä rauhan saavuttamiseksi.

"Sota aiheuttaa aina kärsimystä viattomille. Siksi rauhanpyrkimykset ovat Jumalan mielen mukaisia. Tuhovoimien keskellä kannamme rukouksia ihmisiä rakastavan Jumalan puoleen, sillä 'yksin Herralta tulee apu' (Ps. 3:9)."

Piispat kehottavat kaikkia esirukoukseen sodan kärsimykset kohtaavien puolesta ja myös niiden puolesta, jotka päätöksiensä kautta kantavat vastuuta tapahtumien kulusta.

"Kristus sanoo: 'Rakastakaa vihamiehiänne, tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat.' (Luuk. 6:27) Kun Herra sanoo näin, emmekö rakastaisi veljiämme ja sisariamme Kristuksessa? Tunnemme syvää kipua ja murhetta siitä, että Venäjän ja Ukrainan ortodoksiset uskovat ovat joutuneet tähän sotatilanteeseen."

"Kasvotusten kärsimyksen ja sodan todellisuuden kanssa ankkuroimme lujasti toivomme Jumalan laupeuteen. 'Meitä kantaa Jumala, meidän apumme. Jumala on meille pelastuksen Jumala.' (Ps. 68:20-21)".

Lue myös:

Useat piispat reagoivat jo varhain aamulla Venäjän hyökkäykseen – "Ukraina tarvitsee kaikkien demokraattisten maiden tuen"

Presidentti Sauli Niinistö: "Naamiot on nyt riisuttu" – Suomi on valmistautunut eri skenaarioihin ja pysyy tilanteen tasalla

Seurakunnissa ympäri Suomea järjestetään rukoushetkiä rauhan puolesta – kirkoissa soitetaan myös rauhankelloja

Arkkipiispa Tapio Luoma Euroopan kriisi­­tilanteesta: Historian kulut ovat aina lopulta Jumalan kädessä

Lähetys­yhdistys Kylväjä kotiutti työntekijänsä Ukrainan Odessasta – jännittynyttä tilannetta oli seurattu jo pitkään

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.