Presidentti Sauli Niinistö: "Naamiot on nyt riisuttu" – Suomi on valmistautunut eri skenaarioihin ja pysyy tilanteen tasalla

Presidentti Niinistö osallistui Münchenin turvallisuuskonferenssiin 19.2. Kuva: Bundesregierung / Bergmann

Naamiot on nyt riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät, sanoi Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa torstaina aamupäivällä. Hän kertoi Suomen tuomitsevan jyrkästi Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja vaativan niiden pikaista lopettamista.

– Aamu on ollut kaikille meille järkytys. Viattomat ihmiset joutuvat kokemaan sodan kauhuja, Niinistö sanoi.

Hän totesi, että dialogi ei toiminut eikä liioin YK:n turvallisuusneuvoston kanta, ja nyt edessä on toinen tie. Tänään Euroopan unionin maat ja Yhdysvallat keskustelee uusista sanktioista Venäjää vastaan.

Vastauksena kysymykseen siitä, mitä Niinistö ajattelee nyt presidentti Putinista, hän toisti, että naamiot on riisuttu. Hän kertoi myös, että tapahtuma siirtää Suomen Venäjä-suhteen toiselle tasolle.

Putinin kanssa Niinistö kertoi keskustelleensa viimeksi tammikuun lopussa, eikä hänellä ole nyt Putinin kanssa mitään puhuttavaa. Sen sijaan Niinistö kertoi keskustelleensa jo aamulla Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Niinistön mielestä on ymmärrettävää, että suomalaiset kokevat pelkoa. Uhka ei kuitenkaan hänen mukaansa kohdistu nyt Suomeen. Venäjän fokus on ollut Niinistön mukaan koko joulukuussa alkaneen keskustelun ajan Ukrainassa.

– Olemme kuitenkin huolella valmistautuneet erilaisiin skenaarioihin. Me olemme tilanteen tasalla ja pysymme, Niinistö vakuutti.

Pääministeri Sanna Marin kertoi, että Eurooppa-neuvosto kokoontuu vielä tänään ja edessä on pitkä, syvällinen keskustelu lisäpakotteista.

– Rauhalle, vakaudelle ja ihmishengille ei voi laittaa hintaa, pääministeri sanoi.

Hänen mukaansa EU on valmis rajuihin lisäpakotteisiin.

Lue myös:

Useat piispat reagoivat jo varhain aamulla Venäjän hyökkäykseen – "Ukraina tarvitsee kaikkien demokraattisten maiden tuen"

Suomen ortodoksipiispat: Tunnemme syvää murhetta, että Venäjän ja Ukrainan ortodoksiset uskovat ovat joutuneet sotatilanteeseen

Seurakunnissa ympäri Suomea järjestetään rukoushetkiä rauhan puolesta – kirkoissa soitetaan myös rauhankelloja

Arkkipiispa Tapio Luoma Euroopan kriisi­­tilanteesta: Historian kulut ovat aina lopulta Jumalan kädessä

Lähetys­yhdistys Kylväjä kotiutti työntekijänsä Ukrainan Odessasta – jännittynyttä tilannetta oli seurattu jo pitkään

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.