”Se, joka aloittaa sodan, on väärässä” – Näin kirkot Ukrainassa ja Venäjällä kommentoivat hyökkäystä

KIEV, UKRAINE ? JANUARY 19, 2022: A view of the Saint Sophia Cathedral in central Kiev; in the night of January 18, a fierce wind blew off a three-metre cross from a dome of the St. Sophia's Cathedral. Irina Yakovleva/TASS All Over Press

Venäjän avoin rintamahyökkäys Ukrainaan on saanut Ukrainan kirkot ilmaisemaan tukensa kansalleen. Tämä koskee varsinkin maan kahta suurinta ortodoksista kirkkoa, Ukrainan autokefalista ortodoksista kirkkoa ja Moskovan patriarkaatin alaista Ukrainan ortodoksista kirkkoa, joiden molempien johtajat ovat ilmaisseet tukensa Ukrainan kansalle.

Myös Moskovan patriarkka Kirill ja Inkerin kirkon piispa Ivan Laptev ovat ilmaisseet surunsa sodan alkamisesta.

Ukrainan autokefalisen kirkon johtaja, Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani ilmaisee ukrainan- ja englanninkielisessä viestissään, että Ukraina on joutunut Venäjän ja Valko-Venäjän provosoimattoman ja salakavalan hyökkäyksen kohteeksi.

Epifani toteaa, että kansan yhteinen tavoite on vihollisen lyöminen sekä kotimaan ja tulevaisuuden suojeleminen ”hyökkääjän pistimissään tuomalta tyrannialta”.

”Totuus on meidän puolellamme”, Epifani kirjoittaa viestissään.

Lisäksi hän kehottaa kansaa yhtenäisyyteen, olemaan panikoimatta sekä luottamaan omiin puolustusvoimiinsa ja maan johtoon.

”Niiden, jotka aloittivat ja käyvät aggressiivista sotaa Ukrainaa vastaan tulisi tietää, että Jumalan ja inhimillisen lain mukaan he ovat murhaajia ja rikollisia.”

”Kirkkomme ja pappimme ovat aina Ukrainan kansan kanssa”

Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan kirkon päämiehen, Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitan Onufrin myös videoidussa puheenvuorossa todetaan Venäjän hyökänneen Ukrainaan.

Metropoliitan mukaan ei pidä panikoida, vaan olla rohkea isänmaan ja lähimmäisten vuoksi. Hän kehottaa myös rukoukseen ”Ukrainan, armeijamme ja kansamme puolesta”. ”Ulotamme erityisen rakkautemme ja tukemme sotilaillemme, jotka seisovat vahdissa ja suojelevat maatamme ja kansaamme.”

Kirkon toisessa viestissä lainataan myös muiden kirkon piispojen puheenvuoroja: esimerkiksi Kiovasta länteen sijaitsevan Žytomyrin ja Novohrad-Volynskyin hiippakunnan metropoliitta Nikodim ilmaisi kirkkonsa tukevan Ukrainan koskemattomuutta rajojensa sisällä.

”Emme kutsu vuodattamaan verta vaan kutsumme niitä, jotka tekevät kaikkensa rauhan ja diplomatian eteen. Kirkkomme ja pappimme ovat aina Ukrainan kansan kanssa – sekä rauhallisella alueella että siellä, missä kuoret räjähtävät. Kirkko yhdistää Ukrainan kansan.”

Nikodim kehotti rukoilemaan entistä enemmän rauhan ja ymmärryksen puolesta sekä ”armeijamme, lääkäreidemme, kaikkien isänmaan puolustajien ja meidän jokaisen terveyden ja voiman puolesta. Rukouksemme on heille suuri tuki”.

Myös Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan kirkon viesteistä voi päätellä, että kirkko asettuu vankasti Ukrainan kansan puolelle.

Ukrainan kirkkojen ja uskonnollisten organisaatioiden neuvosto – johon myös molemmat edellä mainitut ortodoksiset kirkot kuuluvat – on vedonnut suoraan presidentti Vladimir Putiniin sodan lopettamiseksi.

Kirill: Tunnen syvää myötätuntoa niitä kohtaan, joita kärsimys on koskettanut

Vielä keskiviikkona, ennen hyökkäystä, Moskovan patriarkka Kirill onnitteli Venäjän isänmaan puolustajien päivänä presidentti Putinia. Hyökkäyksen alettua torstaina Kirill osoitti tiedotteen kirkkonsa piispoille, pastoreille, luostareille ja ”kaikille uskollisille lapsille”.

”Syvällä ja sydämestä tulevalla tuskalla näen tapahtumien aiheuttaman ihmisten kärsimyksen. Koko Venäjän patriarkkana ja kirkon päämiehenä, jonka lauma on Venäjällä, Ukrainassa ja muissa maissa, tunnen syvää myötätuntoa kaikkia niitä kohtaan, joita kärsimys on koskettanut”, kuuluu Kirillin viestin alku.

Hän kehottaa kaikkia osapuolia konfliktissa ”tekemään kaikkensa siviiliuhrien välttämiseksi”. Lisäksi hän vetoaa piispoihin, pastoreihin, luostareihin ja maallikkoihin, jotta nämä ”tarjoaisivat kaikkea mahdollista apua kaikille uhreille, mukaan lukien pakolaiset, ihmiset, jotka ovat jääneet ilman suojaa ja toimeentuloa”.

Kirill viittaa myös Venäjän ja Ukrainan kansojen vuosisataiseen yhteiseen historiaan, joka ”juontaa juurensa pyhän apostolien vertaisen prinssi Vladimirin Venäjän kasteeseen”. Hän ilmoittaa viestissään uskovansa, että ”tämä Jumalan antama yhteisö auttaa voittamaan jakautumisen ja ristiriidat, jotka ovat johtaneet nykyiseen konfliktiin”. Kirill kehottaa myös koko Venäjän ortodoksista kirkkoa ”nostamaan syvän, kiihkeän rukouksen rauhan pikaisen palauttamisen puolesta”.

Moskovan patriarkaatin aseman voi arvioida olevan syntyneessä sodassa hyvin vaikea. Se on ennen kaikkea Venäjän kirkko ja valtion läheinen tukija, mutta sillä on seurakuntia molemmissa sotaa käyvissä maissa.

”Se, joka aloittaa sodan, on väärässä”

Luterilaisen Inkerin kirkon piispa Ivan Laptev siteeraa Facebookissa laajalti Martti Lutherin tekstiä:

”Haluaisin ensinnäkin sanoa, että se, joka aloittaa sodan, on väärässä, ja on oikeudenmukaista, jos se, joka ensin paljastaa miekan, joutuu lopulta taisteluun tai saa rangaistuksen.” ”Jumalahan on luonut maallisen hallintavallan, ei hajottamaan maailmaa ja aloittamaan sotaa, vaan säilyttämään maailman ja vastustamaan sotaa.”

Laptev liittää viestiinsä myös rauhanrukouksen: ”Rakas Taivaan Isä! Sinä olet rauhan ja kaiken lohdutuksen Herra. Rukoilemme, Herra, nykyisen tilanteen puolesta, ja rukoilemme kaikkien kärsivien puolesta, kaikkien pelossa olevien puolesta, paniikissa olevien puolesta. Rukoilemme, Herra, anna lohtua näille sydämille. Rukoilemme tämän konfliktin päättymistä, että aseet, aseet ja rauha olisivat meille mahdollisimman pian. Herra, me annamme kaiken Sinun rakastaviin käsiisi ja pyydämme, älä jätä meitä ja auta meitä. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.”

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä viisi nuorukaista? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliArjen jatkaminen on tärkeää, muistuttaa sairaala­pappi – ”Lähi­rauhantyötä on soittaa yksinäiselle ja antaa turvaa lapsille ja vanhuksille”

Ei näytettäviä viestejä