Seurakuntien sateenkaaripareja koskevia tilaratkaisuja käsitellään nyt maallisissa oikeusistuimissa

Kaksi Savonlinnan seurakunnan jäsentä on valittanut Itä-Suomen hallinto-oikeuteen Savonlinnan seurakunnan kirkkoneuvoston päätöksestä kieltää samaa sukupuolta olevien parien kanssa ja puolesta rukoileminen seurakunnan kirkoissa. Asiasta kertoo
Itä-Savo
.

Viime viikolla
Kirkko ja Kaupunki
kertoi, että viisi henkilöä teki Helsingin hallinto-oikeuteen valituksen Kallion seurakuntaneuvoston päätöksestä, jossa hylättiin oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimus koski kirkkoneuvoston aiempaa päätöstä, jossa tarkennettiin seurakunnan tilojen olevan tasa-arvoisesti kaikkien parien käytössä kaikkiin kirkollisiin toimituksiin. Marraskuussa neuvosto linjasi, että Kallion seurakunta tarjoaa tilojaan vain samaa sukupuolta olevien hääjuhliin, mutta huhtikuussa se linjasi, että seurakunnan kaikki tilat ovat tasa-arvoisesti kaikkien parien käytössä kaikkiin kirkollisiin toimituksiin.

Savonlinnassa siis valitettiin maalliseen oikeusistuimeen siitä, että sateenkaariparien kanssa ei voi rukoilla seurakunnan kirkoissa ja Helsingin Kalliossa puolestaan siitä, että voi, ja että jopa sateenkaariparien vihkiminen olisi mahdollista.

Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo pitää Kirkko ja Kaupungin jutun mukaan ongelmallisena sitä, että Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli ei ole ohjeistanut seurakuntia selvästi tilojen käytöstä avioliittolain muututtua. Kallion seurakunnassa on asiasta kaksi eri tulkintamallia.

Savonlinnan kirkkoneuvosto puolestaan päätti helmikuussa, että sateenkaariparien puolesta tai kanssa ei kirkoissa saa rukoilla edes pastoraalisessa ohjeessa mainitulla tavalla, ettei synny vihkimistyyppisiä tilanteita. Seurakunnan muissa tiloissa rukoileminen olisi mahdollista. Tämä herätti vilkasta keskustelua. Valittajien mielestä helmikuussa tehty päätös ja siitä tehdyn oikaisuvaatimuksen hylkääminen loukkaa seurakuntalaisten oikeutta saada palveluja seurakunnan tasavertaisina jäseninä.

Itä-Savon mukaan aikaa tämäntyyppisen valituksen käsittelyyn menee hallinto-oikeudessa yleensä noin vuosi.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Seurakuntalaiset puivat rukousta ja seksuaalisuutta Savonlinnassa – näin tilaisuus koettiin

Savonlinnalaisia odotti kirkon ovella yllätys – oveen oli teipattu monta liuskaa teesejä

Sateenkaariyhteisö närkästyi – Kallion seurakunta teki uuden päätöksen, avaa kirkot kaikille

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTemppeliaukion kirkon pääsylipputarrat sotkevat ympäristöä – katso kuvat
Seuraava artikkeli”Jos kirkkolaivaa käännetään liian nopeasti, kaikki eivät pysy pystyssä”

Ei näytettäviä viestejä