Savonlinnalaisia odotti kirkon ovella yllätys – oveen oli teipattu monta liuskaa teesejä

Sunnuntaina Savonlinnan tuomiokirkkoon saapunut seurakuntalainen saattoi yllätyksekseen nähdä oveen teipattuja teesejä ja paikalle tulleita mielenilmaisijoita. Kahdeksan liuskaa sisälsivät raamatunkatkelmia ja viestin, ettei seurakunnan jäseniä pidä asettaa eriarvoiseen asemaan.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Itä-Savo.

Teesien takana oli joukko savonlinnalaisia, jotka halusivat herättää keskustelua kirkkoneuvoston päätöksestä. Savonlinnan seurakunnan kirkkoneuvosto linjasi helmikuussa, ettei rukousta sateenkaariparien kanssa ja puolesta toteuteta kirkoissa, vaan jossakin muussa seurakunnan tilassa. Asian valmistelijana toimi kirkkoherra Sammeli Juntunen.

Teeseissä luki muun muassa, ettei Savonlinnan kirkkoneuvoston pitäisi tehdä ”päätöksiä, joilla pannaan seurakunnan jäsenet eriarvoiseen asemaan”. Teesien mukaan kirkkoneuvoston päätös viestittää, ”etteivät toiset meistä ole tervetulleita kirkkoon”.

Mielenilmaukseen osallistunut Pellervo Kokkonen kertoo, että moni seurakuntalainen oli teeseistä hämmentynyt. Jotkut kertoivat olevansa eri mieltä mielenilmaukseen osallistuneiden kanssa.

– En tiedä, mistä he olivat eri mieltä. He ehkä luulivat, että olemme ajamassa vihkimistä samaa sukupuolta oleville pareille, mikä ei pitänyt paikkaansa tässä tapauksessa. Joku meistä voi ajaa, joku ei ehkä aja.

Kokkosen mukaan mielenilmauksen taustalla oli järkytys siitä, että tasa-arvoon liittyvää asiaa on käsitelty hallinnollisena päätöksenä. Osallistujat ovat perustaneet Facebook-ryhmän Syrjimätön seurakunta. Vaatimus mielenilmauksesta syntyi muutaman tunnin aikana Facebook-keskusteluissa.

Kokkosen mukaan mielenilmaus oli muistutus siitä, että seurakuntalaisten yhdenvertaisuuteen liittyvät asiat ovat tärkeitä ja että niistä pitää keskustella.

– Oma motiivini ei tietenkään ole vahingoittaa seurakuntaa vaan päinvastoin, Kokkonen sanoo.

Juntunen: ”Oli epäselvyyksiä, mitä kirkkoneuvosto päätöksellään hakee”

Toive keskustelusta sai kirkkoherra Sammeli Juntusen suunnittelemaan keskustelutilaisuutta teesien pohjalta. Enintään kaksituntinen tilaisuus järjestetään tulevana sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen.

– Tässä oli epäselvyyksiä, mitä kirkkoneuvosto päätöksellään hakee. Nyt teesien liimaajat tulevat kuulluiksi, ja kirkkoneuvosto saa perustella kantansa. Jos seurakunnassa on sellainen kuva, etteivät homoseksuaalit saa tulla kirkkoon, niin tietenkin pitää selventää, ettei tällaisesta ole kyse.

Päätös rukouksen pitämisestä muualla kuin kirkossa on tehty Juntusen mukaan siksi, ettei rukoushetkestä haluta avioliittoon vihkimisen tai avioliiton siunaamisen näköistä tilaisuutta.

– Minulla ei ole epäilyksiä oman seurakunnan pappeja kohtaan, mutta seuraan uutisia ja teologisia keskustelupalstoja. Läheskään kaikille papeille ei näytä ole selvää, mistä tällaisessa rukouksessa on kyse.

Kokkonen: ”Kaikki kiusaaminen, häirintä ja eriarvoistava kohtelu on tuomittava”

Kirkkoherra Juntusen suunnittelema keskustelutilaisuus saa Pellervo Kokkoselta ilahtuneen vastaanoton.

– Minusta se kuulostaa hirveän hyvältä.

Kokkosen mukaan seurakunta voisi keskustelutilaisuuden lisäksi ilmaista entistä näkyvämmin, että se vastustaa kaikkea syrjintää. Esimerkkinä hän mainitsee Helsingin Töölön seurakunnan, joka osallistui vuonna 2011 Syrjinnästä vapaa alue -kampanjaan.

– Minusta on erittäin hyvä, etteivät seurakunnat eläisi kuin ihmisoikeudet eivät niitä koskisikaan, vaan sitoutuisivat niihin, oltiin mitä mieltä tahansa. Kaikki kiusaaminen, häirintä ja eriarvoistava kohtelu on tuomittava ja niiden lopettamiseksi on työskenneltävä.

Kuva: Pellervo Kokkonen

Lue myös:

Kirkkoherraraati: Helsingissä kirkkoherra vihkii samaa sukupuolta olevia, muilla raatipaikkakunnilla ei

Virikkeitä hääjuhlaan ja häly esirukouksesta – näin eri piispat ohjeistavat pappeja avioliittolaista

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliAamulehti: Seurakunnat lukevat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä jumalanpalveluksissa
Seuraava artikkeliKirkko ja kaupunki: Suomen islamilainen neuvosto pahoissa talousvaikeuksissa

Ei näytettäviä viestejä