Virikkeitä hääjuhlaan ja häly esirukouksesta – näin eri piispat ohjeistavat pappeja avioliittolaista

Kaikkien hiippakuntien piispat ovat antaneet papistolleen ohjeita siitä, miten seurakunnissa pitää toimia avioliittolain muututtua. Laki muuttuu sukupuolineutraaliksi 1. maaliskuuta alkaen.

Osa piispoista lähestyi seurakuntia asiassa syksyn aikana, osa vuodenvaihteen jälkeen. Tässä kuussa ohjeet julkaistiin Turun, Oulun ja Lapuan hiippakunnissa. Suurin osa hiippakunnista on julkaissut piispan kirjeen myös verkkosivuillaan.

Piispojen ohjeistukset perustuvat elokuussa julkaistuun piispainkokouksen selontekoon avioliitosta. Osa piispoista viittaa kirjeessään erikseen myös kirkkohallituksen oikeudelliseen selvitykseen avioliittolain vaikutuksista kirkolle.

Näiden dokumenttien pohjalta piispat antavat tarkempia ohjeita ja valtuuttavat kirkkoherroja puhumaan asiasta seurakuntansa pappien kanssa. Osa piispoista pyytää kirkkoherroja käsittelemään asiaa harkintansa mukaan myös muiden työntekijöiden kanssa.

”Kirkkoherran tehtävä on huolehtia siitä, että viraston henkilöstö on perillä kirkon linjauksista ja kykenee toimimaan asianmukaisesti”, Lapuan piispa Simo Peura kirjoittaa tällä viikolla lähteneessä kirjeessään.

Monessa hiippakunnassa asiaa käsiteltiin kasvotusten viime syyskuussa järjestetyissä papiston synodaalikokouksessa. Sen jälkeen keskusteluja on käyty kirkkoherrojen kokouksissa ja hiippakuntien pappien kokouksissa.

Osa piispoista korostaa kirjeissään ennen kaikkea yhdessä sovittuja sääntöjä. Toiset painottavat tapoja, joilla samaa sukupuolta olevat avioparit voidaan huomioida. Helsingin hiippakunnan ja Turun arkkihiippakunnan sivuilla on julkaistu virikemateriaalia samaa sukupuolta olevan parin hääjuhlaan.

Useissa kirjeissä muistutetaan, että siviiliavioliiton esteiden tutkinta kuuluu kirkon viranomaistehtäviin.

Esirukouksen asema puhuttaa hiippakunnissa

Moni piispa nostaa erikseen esiin samaa sukupuolta olevan avioparin huomioimisen jumalanpalveluksen yhteisessä esirukouksessa. Piispainkokouksen selonteossa todetaan, että seurakuntalaisen siviilivihkimisenä toimitettavan avioliiton puolesta voidaan pyydettäessä rukoilla päiväjumalanpalveluksessa.

Espoon piispa Tapio Luoma kehottaa kirjeessään suhtautumaan vakavasti seurakunnalle esitettyihin rukouspyyntöihin. Hän kirjoittaa, että kirkon voimassa olevan avioliittokäsityksen kanssa ei ole ristiriidassa se, jos samaa sukupuolta olevan pariskunnan siviiliviranomaisen edessä solmittu avioliitto huomioidaan seurakunnan esirukouksessa.

Lapuan piispa Simo Peura toteaa, että esirukous ei ole paikka ottaa kantaa tai osoittaa mieltä.

Oulun hiippakunnassa esirukouksesta ehti jo syntyä häly. Piispa Samuel Salmi kirjoitti ohjeistuksessaan viime viikolla, että papin on jumalanpalveluksen esirukouksessa rukoiltava siviiliavioliiton solmineiden puolesta, jos vihityt ovat sitä pyytäneet.

Osa hiippakunnan konservatiivisista papeista älähti piispan esirukousvelvoitteesta. Salmi täydensi ohjeistustaan tällä viikolla. Hän totesi, ettei ohjeessa oteta kantaa siihen, kuka esirukouksen yksittäisessä jumalanpalveluksessa toimittaa.

Kirjeidensä lopussa piispat maalaavat yleisesti toivon ja yhteyden näköaloja.

”Tilanteen vaikeudesta huolimatta kirkkomme ei ole toivottomassa umpikujassa tai halvaantuneessa pattitilanteessa. Tie eteenpäin löytyy, vaikka seuraavan askelen paikka ei olisikaan heti nähtävissä”, Espoon Tapio Luoma päättää kirjeensä.

Kuva: Olli Seppälä. Helsinki Pride vuonna 2011.

Lue myös:

Rauhan Tervehdys: Konservatiivipapit älähtivät Oulun piispan avioliittokirjeestä

Askola kommentoi avioliittolain muutosta hiippakunnan kiertokirjeessä – esillä kirkkojen käyttö

Selvitys: Papin ei tarvitse vihkiä sateenkaariparia – mutta jos pappi vihkii, liitto on pätevä

Kuopion ja Mikkelin piispat vastaavat Kirkko ja kaupungin esittämiin tylytyssyytöksiin

Piispainkokous: Uusi avioliittolaki ei muuta kirkon avioliitto-opetusta – mutta keskustelu asiasta saa jatkua

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliJuhani Palmulta teoksia Ylivieskan kirkon palaneille hirsille, tuotto uuden kirkon rakentamiseen
Seuraava artikkeliAito avioliitto -kansalaisaloite nurin eduskunnassa

Ei näytettäviä viestejä