Rauhan Tervehdys: Konservatiivipapit älähtivät Oulun piispan avioliittokirjeestä

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi on joutunut tarkentamaan avioliittolain seurauksista papistolle antamiaan ohjeita. Salmi tarkensi ohjeitaan sen jälkeen, kun hiippakunnan konservatiiviset papit olivat älähtäneet Salmen asiaa käsittelevästä kirjeestä. Asiasta kertoo seurakuntalehti Rauhan Tervehdys
.

Salmi lähetti viime viikolla seurakuntiin kirjeen, joka koskee maaliskuun alussa voimaan tulevan avioliittolain muutoksen seurauksia. Ohjeissa mainitaan muun muassa, että papin on jumalanpalveluksen esirukouksessa rukoiltava siviiliavioliiton solmineiden puolesta, jos vihityt ovat sitä pyytäneet. Jos esirukousta pyytäneiden joukossa on samaa sukupuolta olevia pareja, rukouksessa ei pidä puhua miehestä ja naisesta.

Rauhan Tervehdyksen mukaan kirjeen sisällöstä keskusteltiin viime lauantaina myös hiippakuntavaltuustossa. Siellä oltiin huolissaan siitä, muuttuuko kirkon oppi avioliitosta, jos esirukouksessa mainitaan avioliiton solmineet parit, jotka ovat samaa sukupuolta.

Tällä viikolla Oulun hiippakunnan kirkkoherroille lähettämässään tarkennusviestissä Salmi korostaa, ettei ohjeessa oteta kantaa siihen, kuka esirukouksen yksittäisessä jumalanpalveluksessa toimittaa. Piispan mukaan jumalanpalvelussuunnitelman tekemisestä ja työnjaosta seurakunnassa vastaa kirkkoherra. Salmi toteaa uudessa viestissään, että työnjakoa ja työtehtäviä voidaan tarvittaessa muuttaa.

Päivämiehen pääkirjoitus otti kantaa avioliittoon

Rauhan Tervehdyksen mukaan pastori Pekka Aittakumpu on ottanut piispa Salmeen yhteyttä tarkentaakseen piispan kantaa esirukousvelvoitteeseen. Aittakumpu on vanhoillislestadiolaisten Päivämies-lehden vs. päätoimittaja. Aittakummun mukaan kirjeestä ovat hämmentyneet muutkin kuin vanhoillislestadiolaiset papit, Rauhan Tervehdys kertoo.

Pekka Aittakummun mukaan piispan kirjettä on tulkittu hiippakunnassa niin, että sen sisältö murentaa kirkon ainoaa ja perinteistä avioliittokäsitystä.

– Miksi esirukouksen lukemisesta tehtäisiin velvoite ja miksi ei saisi puhua avioliitosta lahjana miehelle ja naiselle? Kirkkokäsikirja ei tunne muuta näkemystä avioliitosta, Aittakumpu sanoo Rauhan Tervehdyksessä.

Aittakummun päätoimittama Päivämies käsitteli avioliittolain muutosta tänään torstaina ilmestyneen lehden pääkirjoituksessa. Päivämiehen mukaan muutos kertoo suomalaisen yhteiskunnan yhä syvemmästä maallistumisesta ja irtautumisesta kristillisistä arvoista. Se on lehden mukaan ”hyvin valitettavaa”.

Pääkirjoituksessa pahoitellaan myös sitä, että perinteisen avioliittokäsityksen puolustajat joutuvat olemaan usein kirkon sisällä käytävissä keskusteluissa altavastaajina.

Päivämiehen mukaan Raamatun kanta on selkeä: avioliitto on miehen ja naisen välinen elinikäinen liitto. Kirkon virallista avioliittokäsitystä ei ole lehden mukaan syytä muuttaa.

”Papeille ja muille työntekijöille on taattava työrauha ja omantunnon vapaus toimia kirkon kannan mukaisesti ilman painostusta tai kyseenalaistamista”, Päivämies kirjoittaa.

Kuva: Jaani Föhr. Piispa Samuel Salmi Oulun hiippakunnan synodaalikokouksessa viime syyskuussa.

Lue myös:

Virikkeitä hääjuhlaan ja häly esirukouksesta – näin eri piispat ohjeistavat pappeja avioliittolaista

Edellinen artikkeliSaamelaiskäräjät puuttui asiaan – Utsjoen seurakunnan liitos Inariin seisahtui
Seuraava artikkeliTurvapaikkaa hakenut Kiasmalla: ”Miksi Suomi otti meidät ensin vastaan, mutta nyt ajaa meidät ulos?”

Ei näytettäviä viestejä