”Jos kirkkolaivaa käännetään liian nopeasti, kaikki eivät pysy pystyssä”

Evankelinen Lähetysyhdistys ELY vietti viime viikonloppuna kesäjuhliaan Elimäellä. Kaunis pilvipoutainen sää keräsi kirkolle noin 800 henkeä, kertoo pääsihteeri Antero Rasilainen.

Mitä juhlista jäi päällimmäisenä mieleen?

– Jäi hyvä ja kiitollinen mieli. Evankelinen kansa osaa iloita ja nauttia juhlista ja yhdessäolosta. Meille on keskeistä puhua Kristuksesta ja elää todeksi uskoa, joka meille on annettu. Itse aina jännitän juhlajärjestelyjä niin, etten oikein saa syötyä. Mutta kahvia kului valtavasti! Nyt on helpottunut olo, kun kaikki meni jälleen hyvin.

– Pelle Miljoona piti konserttiaan naapurissa, mutta se ei haitannut. Me silittelimme kirkon liepeillä laiduntavia lampaita ja sydän virvoittui kohtaamisista, Jumalan sanasta ja Jeesuksen läsnäolosta. Toivon, että tämä välittyy meistä edelleen arjessa eteenpäin kaikille ihmisille.

ELY irtaantui Suomen Luterilaisesta Evankeliumiyhdistyksestä Sley:stä vajaat kymmenen vuotta sitten, kun osa evankelisista koki suurta kodittomuutta naispappeuteen torjuvasti suhtautuvassa emoliikkeessä. Millaiset ovat ELY:n ja Sley:n suhteet nyt?

– Suhteissamme on ollut erilaisia vaiheita, mutta uusi yhdistyksemme on jo päässyt lapsuuden kasvukivuista. Henkilötasolla yhdistysten työntekijöiden välit ovat hyvät ja veljelliset eikä jännitteitä tai keskinäistä taistelua ole. Jäsenistössä osa toki kipuilee edelleen. Sley tekee omaa hyvää työtään ja me haluamme siunata sitä. Toivomme, että Sley:ssä suhtaudutaan meihin samoin.

Miten reformaation juhlavuosi näkyi juhlillanne?

– Vuosijuhlissamme huhtikuussa Tampereella keskityimme reformaatioon. Kesäjuhlilla Suomi 100 -juhlavuosi ja reformaation juhlavuosi näkyivät lähinnä lauluvalinnoissa. Toki kaikki julistuksemme on reformaation läpitunkemaa.

Millaista reformaatiota Suomen evankelis-luterilainen kirkko mielestäsi tarvitsee nyt?

– En ole kirkkopoliitikko enkä kovien linjojen vetäjä. Kirkon, järjestöjen ja ihmisten pitää toki jatkuvasti uudistua. On aina ihanaa, kun evankeliumi saadaan tuotua jollakin uudella tavalla ihmisille. Evankeliumin ydin, sana rististä, ei kuitenkaan muutu. Se on hullutus ja pysyy hullutuksena. Juuret ovat meille evankelisille rakkaita ja tärkeitä.

– Haluan olla uudistusten suhteen varovainen, koska kirkkolaiva kääntyy hitaasti. Nopeat liikkeet tarkoittavat sitä, että laiva kallistelee kovasti ja kaikki eivät pysy pystyssä, tulee vahinkoja.

ELY juhlii ensi kesänä Seinäjoella 10-vuotisjuhliaan. Millaisissa tunnelmissa valmistaudutte juhliin?

– Juhlavalmisteluja aloittaneiden pohjalaisten ystäviemme ilo, into ja tekemisen meininki on upeaa ja tarttuvaa. Evankeliumi on iloinen asia ja innostuksesta näkee, että ihmiset ovat tosissaan.

– Yhdistyksemme päätehtävä on välittää ihmisille armoa ja iloa. Otamme todesta ja vakavasti uskon asiat ja Jumalan sanan. Näissä merkeissä juhlimme myös ensi kesänä.

Kuva: Timo Keski-Antila

Lue myös:

Hengellisillä kesäjuhlilla mennään syvälle, iloitaan armosta, kirkastetaan uskoa ja uudistutaan

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakuntien sateenkaaripareja koskevia tilaratkaisuja käsitellään nyt maallisissa oikeusistuimissa
Seuraava artikkeliYlivieskassa esillä yli 200 kirkkoehdotusta – kilpailu ja seurakunnan päätös kaksi eri prosessia

Ei näytettäviä viestejä