Ylivieskassa esillä yli 200 kirkkoehdotusta – kilpailu ja seurakunnan päätös kaksi eri prosessia

Oli oikea ratkaisu tehdä Ylivieskan uudesta kirkosta avoin arkkitehtikilpailu, toteaa Ylivieskan seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kalle Luhtasela.

– Saimme kaikkiaan 214 ehdotusta, jotka ovat myös kilpailulautakunnan arkkitehtijäsenten mukaan pääosin erittäin korkeatasoisia.

Kaikki ehdotukset ovat nyt yleisön nähtävillä seurakunnan toimitalo Pietarissa heinäkuun puoliväliin saakka ja niistä voi antaa nimettömästi palautetta.

Luhtaselan mukaan joukossa on sekä tavanomaisia että erikoisia ratkaisuja ja niin taideteoskirkkoja kuin hyvin funktionaalisiakin suunnitelmia. Ehdotusten suurta määrää hän pitää hyvänä siksi, että kaikki erilaiset mahdolliset perusratkaisut nousevat niissä nyt esiin.

– Pyrimme rakentamaan seurakunnalle kirkon, joka saa mahdollisimman laajan hyväksynnän, joten seurakuntalaisten antama palaute on merkityksellistä. Emme kuitenkaan halunneet järjestää ehdotuksista kansanäänestystä, Luhtasela kertoo.

Ylivieskan vanha kirkko paloi maan tasalle tuhopolton seurauksena pääsiäisenä 2016.

Prosessi etenee nyt niin, että kilpailulautakunta karsii kilpailutöistä elokuuhun mennessä noin 50 ehdotusta, joita ryhdytään tutkimaan tarkemmin. Seuraavaksi edetään karsien yhä pienempään jäljelle jäävien ehdotusten määrään.

Luhtaselan mukaan kilpailu on oma prosessinsa ja seurakunnan päätös rakennettavasta kirkosta on oma itsenäinen prosessinsa.

– Kilpailutöitä toki hyödynnetään seurakunnan päätöksenteossa. Tarkoitus on, että kirkkovaltuusto päättäisi vielä tämän vuoden aikana, minkä suunnitelman pohjalta edetään. Vasta tämän jälkeen alkaa varsinainen uuden kirkon suunnittelutyö yhdessä voittaneen ehdotuksen tehneen arkkitehtitoimiston kanssa.

Lopullinen suunnitelma kirkosta tehdään vuoden 2018 aikana.

– Olennaista on, että rakentamisen aikana ei enää suunnitella, vaan kaikki yksityiskohdatkin on sovittu tarkasti paperilla ennen rakennustöiden aloittamista, Luhtasela painottaa.

Varsinaisiin rakennustöihin hän arvioi kuluvan aikaa parisen vuotta. Mitään tarkkaa valmistumispäivää kirkolle ei aiota lyödä lukkoon ennakkoon. Luhtaselan mukaan seurakunnalla on hyvät korvaavat tilat eivätkä vuokrat tuota aikataulupaineita kirkon rakennustöille.

Kalle Luhtaselan mukaan kirkkovaltuusto tulee painottamaan lopullisessa valinnassaan sitä, että kirkon maamerkkiluonne säilyy. Kirkossa pitää olla torni eikä se saa näyttää vaisulta. Uuden kirkkorakennuksen täytyy sitoutua kristilliseen rakennusperinteeseen ja olla tunnistettavasti kirkko.

Tärkeitä ovat myös talousasiat. Rakennuksen ylläpitokustannukset täytyy olla kohtuulliset, koska niistä muodostuu suurin kuluerä pitkällä aikavälillä.

– Lisäksi uudella rakennuksella täytyy olla joku yhteys seurakuntamme historiaan. Se luo jatkuvuutta ja helpottaa siirtymistä uuden kirkon aikaan.

Luhtasela muistuttaa, että tekemässä ollaan pyhää rakennusta.

– Olennaista on, että kaikki tapahtuu rukouksen hengessä.

Kuva: Kerttu Illikainen

Lue myös:

Ylivieskan uuden kirkon arkkitehtuurikilpailu alkoi – ratkeaa syksyllä

Ylivieskan kirkon polttajalle ei rangaistusta – pakkohoito mielisairaalassa jatkuu

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Jos kirkkolaivaa käännetään liian nopeasti, kaikki eivät pysy pystyssä”
Seuraava artikkeliVapaa-ajattelijain liitolle uusi puheenjohtaja

Ei näytettäviä viestejä