Sateenkaariyhteisö närkästyi – Kallion seurakunta teki uuden päätöksen, avaa kirkot kaikille

Helsinkiläinen Kallion seurakunta on linjannut uudestaan tilojensa käyttöä sateenkaariparien kirkollisissa toimituksissa. Seurakuntaneuvosto päätti tiistai-iltana, että seurakunnan kaikki tilat ovat tasa-arvoisesti kaikkien parien käytössä kaikkiin kirkollisiin toimituksiin. Päätös tehtiin äänin 12–5.

Seurakuntaneuvosto otti asiaan kantaa viimeksi marraskuussa. Silloin se linjasi, että Kallion seurakunta tarjoaa tilojaan samaa sukupuolta olevien vihittyjen parien hääjuhliin.

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola oli tuolloin vastikään kirjoittanut hiippakunnan kiertokirjeessä, että pappi voi halutessaan osallistua maistraatissa solmitun avioliiton hääiloon siten, että juhlassa välittyy kirkon hyväksyntä ja Jumalan siunaus.

– Sen jälkeen olemme katsoneet ympärillemme, sanoo Kallion seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Johanna Hautakorpi.

Hänen mukaansa neuvosto tarkasteli linjaustaan uudelleen kahdesta syystä. Moni muu helsinkiläinen seurakunta on avannut kirkkonsa sateenkaariparien vihkimisiin ja siunaamisiin. Lisäksi neuvoston jäsenet saivat viesteillä, yksityisissä keskusteluissa ja keskustelutilaisuudessa asiasta palautetta seurakunnan sateenkaariyhteisöltä. Kallion seurakunnassa on tehty sateenkaarityötä lähes 20 vuotta.

Tilanteen muututtua ja keskustelujen pohjalta seurakuntaneuvoston enemmistö pyysi asian uutta valmistelua niin, että seurakunnan tilat ovat käytettävissä kaikkien parien toimituksiin.

”Halusimme varmistaa, että emme ole muutoksen esteenä”

Seurakuntaneuvosto sanoo päätöksessään, että se ”tarkentaa” nyt aiempaa päätöstään.

”Piispan mukaan vihkiminen ei ole mahdollista. Seurakuntaneuvosto ei ota tällä päätöksellä kantaa siihen. Kallion seurakuntaneuvosto haluaa tällä tarkennuksella todeta, että seurakunnan puolelta estettä tilojen käytölle ei ole”, päätöksessä todetaan.

Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo sanoo seurakunnan verkkosivuilla olevansa tyytyväinen, että neuvosto löysi sanamuodon, jossa mahdollisimman moni koki voivansa olla mukana.

– Totesin kokouksessa, että vaikka vihkiminen ei ole mahdollista, tilakysymyksen voi nähdä siitä symbolisesti erillisenä.

Johanna Hautakorpi sanoo Kotimaa24:lle, että seurakuntaneuvostossa on eri käsityksiä samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä. Joidenkin mielestä se on mahdollista jo nyt, jotkut toivovat, että se olisi mahdollista, mutta odottavat kirkolliskokouksen päätöstä. Joidenkin mielestä siitä ei pitäisi tulla mahdollista.

– Päätöksellä halusimme viestittää tukemme seurakunnan sateenkaariyhteisölle ja varmistaa, että emme ole muutoksen esteenä.

Pääsevätkö sateenkaariparit Kallion kirkossa naimisiin?

– Tilat ovat käytettävissä. Siitä, onko vihkiminen mahdollista, on erilaisia mielipiteitä, Hautakorpi sanoo.

Tuomiokirkkoseurakunnassa kannat jakautuivat

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta puolestaan äänesti maanantaina äänin 12–4 sen puolesta, että seurakunnan kaikki tilat ovat käytettävissä kaikkien parien avioliittoon vihkimiseen.

Kirkkoherra Matti Poutiainen ja kolme seurakuntaneuvoston jäsentä jättivät päätökseen eriävän mielipiteen. Eriävän mielipiteen mukaan kirkon säädökset, kirkkolaki ja kirkkojärjestys, eivät tällä hetkellä salli samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä tai avioliiton siunaamisen kirkollista toimitusta.

Koska kirkkoherra ja seurakuntaneuvoston enemmistö ovat tilan käytöstä eri mieltä, asia menee Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin ratkaistavaksi.

Kuva: Jukka Granström. Kallion kirkko.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Lue myös:

Kallion seurakunta tarjoaa tilojaan samaa sukupuolta olevien hääjuhliin

Edellinen artikkeliOikeus hylkäsi syytteet Raudaskylän polttopulloiskusta – sen mukaan teko oli ”kelvoton yritys”
Seuraava artikkeliBeatles-kirkossa kerätään varoja vähävaraisten nuorten opintoihin

Ei näytettäviä viestejä