Oikeus hylkäsi syytteet Raudaskylän polttopulloiskusta – sen mukaan teko oli ”kelvoton yritys”

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus hylkäsi eilen neljää miestä vastaan nostetut syytteet tuhotyön yrityksestä Ylivieskan Raudaskylän kristillisellä opistolla. Miehet heittivät polttopulloja opiston rakennuksen seinään lokakuun lopussa 2015.

Opistossa asui ja opiskeli tuolloin neljätoista alaikäistä turvapaikanhakijaa. Iskussa käytettyjen kolmen pullon sytytyslangat paloivat, mutta pullojen sisällä olleet polttonesteet eivät syttyneet.

Syyttäjän mukaan teon motiivi oli rasistinen. Syytettyjen mukaan kyse oli kuitenkin vain humalaisten päähänpistosta.

Käräjäoikeuden mukaan miehet ovat heittäneet pullot opiston seinään tarkoituksenaan pelotella ja osoittaa mieltään maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. Heillä ei kuitenkaan ollut todellista tarkoitusta vahingoittaa sisällä olleita henkilöitä tai opistorakennusta ja kyseessä oli ”kelvoton yritys”, oikeus toteaa.

Miehet määrättiin maksamaan yhdessä Raudaskylän opistolle 3 000 euroa vahingonkorvauksia. Oikeuden päätöksestä ovat uutisoineet muun muassa
Kaleva
,
Ilta-Sanomat
ja
Karjalainen
.

Rehtori Hautala: ”Oikeuden päätös antaa luvan toimia tyhmästi, mikäli on humalassa”

Raudaskylän kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala pitää erittäin ongelmallisena sekä nyt tullutta päätöstä että oikeuskäsittelyn venymistä lähes puolentoista vuoden päähän tapahtumista.

– Tekijät saatiin kiinni marraskuun lopulla 2015, ja tapaus eteni syyteharkintaan, mutta käsittely viivästyi ja viivästyi. Soitin syyttäjä Terhi Gröhnille useita kertoja, mutta kiireisemmät jutut ajoivat aina edelle. Tapauksen yhteiskunnallinen merkitys hämärtyi, Jukka Hautala kertoo.

Hautala ei halua nuorille miehille kovempaa rangaistusta. Pienellä paikkakunnalla tekijät joutuvat kantamaan moraalisen vastuun tapahtuneesta joka tapauksessa.

Yhteiskunnallisena signaalina päätös on kuitenkin hänen mukaansa erittäin huono sekä maahanmuuttajille että niille suomalaisille, joiden mielestä tämän tyylinen aktivismi on oikeutettua.

– Oikeuden päätös antaa ikään kuin luvan toimia tyhmästi, mikäli on kovassa humalatilassa ja toimii suomalaiskansallisista intresseistä käsin. Olen varma, että jos polttopullojen heittelijät olisivat olleet vaikka irakilaisia nuorukaisia, rikosnimike ei olisi ollut kelvoton yritys.

Hautala hämmästelee myös, että puolustusasianajajan väitteet siitä, että pullot heitettiin vaarattomaan osumakohtaan talon kivijalkaan, menivät oikeudessa läpi.

– Jos pojat heittivät palavat pullonsa pimeässä ja hirveässä kännissä, niin herää kysymys, kuinka syvästi harkiten he tähtäsivät vaarattomaan osumakohtaan.

Hautala jää mielenkiinnolla odottamaan, päättääkö syytäjä valittaa päätöksestä hovioikeuteen.

Kuva: Mika Pajala. Raudaskylän kristillinen opisto.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Lue myös:

Kristillisen opiston rehtori iskusta: Olen järkyttynyt

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliReformaation merkkivuonna on tullut mielenkiintoisia Luther-kirjoja painosta
Seuraava artikkeliSateenkaariyhteisö närkästyi – Kallion seurakunta teki uuden päätöksen, avaa kirkot kaikille

Ei näytettäviä viestejä