”Meillä on liikaa kirkko­herroja, jotka pelkäävät mediaa” – Kirkko­päivillä keskusteltiin kirkon ja median suhteesta

Kuten Rafael Paasio sanoi, ihmisten täytyy voida ajatella, puhua ja kirjoittaa vapaasti, totesi Oulun kaupungin viestintäjohtaja ja Demokraatin entinen päätoimittaja, pappi Mikko Salmi Kirkkopäivillä Kotimaan järjestämässä keskustelussa Uskomattomia uutisia – mitä media kertoo kirkosta.

– Kirkossa en voinut toteuttaa tätä, onneksi pääsin kaupungin hommiin, hän jatkoi.

Vilkasta ja polveilevaa keskustelua olivat lisäksi käymässä Lännen Median toimittaja Minna Akimo, Julkisen sanan neuvoston (JSN) yleisön edustaja ja kirkkoherra Tuomo Törmänen sekä Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä. Paneelia luotsasi Kotimaan toimituspäällikkö Freija Özcan.

”On kansalaistaito altistaa itsensä toisinajattelulle”

Törmänen korosti, että Journalistin ohjeiden mukaan media on ennen kaikkea vastuussa yleisölle. Kansalla on oikeus tietää. Teinilä komppasi tätä vahvasti:

– Olemme ennen kaikkea palvelemassa yleisöä, meidän lukijoita. Tehtävämme ei ole esimerkiksi varoitella tietyistä ilmiöistä tai sanoa ihmisille, miten heidän tulisi ajatella asioista. Teemme lehteä aikuisille kristityille, jotka pystyvät itse muodostamaan kantansa asioihin.

Teinilän mukaan uskontojournalismi on erilaisuuden sietämisen koulua. Hän harmitteli sitä, että joillakin lukijoilla ei ole sietokykyä sille, että palstatilaa annetaan myös toisella tavoin ajatteleville kuin he.

– On kansalaistaito altistaa itsensä toisinajattelulle, Salmi sanoi.

Hän korosti myös parhaan argumentin periaatetta: jos et voi kumota jotain hyvää perustelua, sinun on muutettava omaa kantaasi.

Akimo kertoo oppineensa työssään rohkeaa omien ennakkoluulojen haastamista. On kysyttävä reilusti ja myös nöyrästi ihmiseltä, jota ei ymmärrä, miksi hän ajattelee niin kuin ajattelee.

Törmänen kertoi, että kirkollisesta journalismista kannellaan Julkisen sanan neuvostoon verrattain harvoin. Viimeisin tapaus on noin vuoden takaa ja koski Kirkko ja Kaupunki -mediaa, joka poisti päätoimittaja Jaakko Heinimäen päätöksellä pastori Kari Kuulan paljon kohua herättäneen eläinten oikeuksia käsitelleen alkuperäisen kolumnin verkkosivuiltaan. JSN antoi tapahtuneesta pitkän harkinnan jälkeen langettavan päätöksen.

Törmänen haluaa tehdä kirkkoherrana aktiivista yhteistyötä median kanssa.

– Meillä on liikaa kirkkoherroja, jotka pelkäävät mediaa, hän sanoi.

”Media voisi kysyä, missä järjestetään Suomen ensimmäinen Tarot-korttimessu”

Keskustelussa pohdittiin, ovatko jotkut aiheet suomalaisessa uskontojournalismissa tabuja. Teinilä kertoi tekevänsä työtä sen teen, että myös mahdolliset tabuaiheet tulisivat käsittelyyn Kotimaassa. Myös Törmäsen mukaan juuri siitä on puhuttava, mistä ei saisi puhua. Hänen mukaansa tabuaiheet ovat vähentyneet viime vuosina.

Mikko Salmi palasi Agnostikkoiltoihin, joita hän oli vuosia sitten järjestämässä Oulussa, ja piti suurena ongelmana sitä, että kirkossa ei sallita provokatiivista ja herättelevää viestintää. Hänen mielestään kirkossa ja myös mediassa pitäisi uskaltaa kysyä hard core -kysymyksiä kuten sitä, tarvitaanko kastetta todella pelastukseen.

– Tuomiokapitulilaitos on pelottava, vastuuton ja vaarallinen, kivikautinen instituutio. Sen lakkauttaminen vapauttaisi kirkollista keskustelua, Salmi sivalsi.

Mediaa hän haastoi tarttumaan rohkeasti myös uususkonnollisuuden teemoihin.

– Nuoret naiset heiluttelevat enkelikelloja ja osaavat ennustaa Tarot-korteista. Miten tähän etsintään suhtaudutaan? Media voisi tehdä syöttöjä seurakunnille ja kysyä, missä järjestetään Suomen ensimmäinen Tarot-korttimessu.

Minna Akimon mukaan niin kutsutun maallisen median puolella uskonto on yksi aihe muiden joukossa eikä missään erityisasemassa uutisvirrassa. Uskonnon kysymyksistä kirjoitetaan, jos ne ovat ajankohtaisia.

– Esimerkiksi uushenkisyys on ilmiönä todella kiinnostava. Tehtäväni journalistina on kertoa, mitä ihmiset tässä ajassa kaipaavat ja mitä on liikkeellä.

Keskustelijat murehtivat sitä, että mediassa usein yksi aihe kaappaa koko tilan. Esimerkiksi kirkkoa koskeva keskustelu on typistynyt maallisen median puolella pitkälti avioliittokeskusteluun, jolloin moni muu tärkeä aihe saattaa jäädä pimentoon.

”Olen ihmetellyt erityisesti joidenkin pappien ilkeyden määrää somessa”

Teinilän mukaan sosiaalinen media on nykyään täynnä kirkkoa koskevaa keskustelua, mutta se on eriytynyttä, ja lisäksi keskustelun tasossa on isoja ongelmia.

– Olen ihmetellyt erityisesti joidenkin pappien ilkeyden määrää somessa.

Mikko Salmen mukaan etäisyys on pahan ajuri. Hän on menettänyt luottamuksensa verkkokeskusteluihin ja kertoi rakastavansa nykyään yli kaiken harmaata väriä.

Minna Akimo kiinnitti huomiota siihen, että suuri joukko ihmisiä on somessa hiljaa, koska ymmärtää osittain kiistakysymysten molempia osapuolia. Jos he osallistuisivat, he tulisivat heti vedetyksi jollekin puolelle jotain vastaan.

– Ääripäiksi voidaan leimata kaikki, jotka ovat kanssamme eri mieltä.

Salmen mukaan meillä on harha, jonka mukaan hyvä voittaa pahan. Emme ota pahuutta riittävän tosissaan.

– Entä jos onkin niin, että paha on aina vahvempi, mutta hyvää on enemmän? Jos emme käytä hyvyyttä, paha voi voittaa!

– Olemme jatkuvassa kriisitietoisuusmoodissa, joka sekoittaa meidän kompassia. Tarvitsemme kipeästi myös luottamustietoisuutta.

Lue lisää Oulun Kirkkopäiviltä:

Tansanialainen piispa Andrew Gulle Kirkko­päivillä: ”Voimme tulla myös tänne opettamaan teitä”

Kristittyjen Elokapinan aktiivi: ”Olemme viljelleet tuhoa ja varjelleet omaa egoamme”

Vanhoillis­lestadiolainen keskustelu on vapautunut, sanottiin Kirkko­päivillä – ”Nuori polvi ei kanna hoito­kokousten varjoa”

Nykynoita ja henkinen ohjaaja Kuparikettu Kirkkopäivillä: ”Älkää luoko kirkossa vastakkainasettelua”

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

”Meillä on liikaa kirkkoherroja, jotka pelkäävät mediaa” – Kirkkopäivillä keskusteltiin kirkon ja median suhteesta

Edellinen artikkeliPresidentti Tarja Halonen piispa Teemu Laajasalon haastattelussa: ”Ihminen ei ole seisova vesi, vaan muuttuu elämänsä aikana”
Seuraava artikkeliEero Huovinen Kirkko­päivien nojatuoli­haastattelussa: ”Pulputtavat papit on vaikea laji”

Ei näytettäviä viestejä