Nykynoita ja henkinen ohjaaja Kuparikettu Kirkko­päivillä: "Älkää luoko kirkossa vastakkain­asettelua"

Henkisyydestä ja hengellisyydestä olivat keskustelemassa Marion Routti (vas.), Henri Järvinen, Kuparikettu, Erika Juusola ja Lea Kujanpää. Kuva: Emilia Karhu

Nykyajassa institutionaalinen uskonnollisuus häviää ja hengellisyys voittaa, sanoi luterilainen pappi Henri Järvinen Kirkkopäivien keskustelutilaisuudessa, jonka teemana oli Henkinen muttei uskonnollinen. Uushenkisyydessä ihmisten kysymykset ja henkinen etsintä otetaan hänen mukaansa hienosti vastaan ja huomioon.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossakin on Järvisen mukaan syvää osaamista sekä ihmisten kohtaamisessa että spiritualiteetissa, mutta ne eivät yleensä yhdisty samaan pakettiin.

Sinänsä hän ajattelee, että kirkolla olisi paljon annettavaa uushenkisille etsijöille. Esimerkiksi kristillinen mystiikka ja kontemplatiivinen kristillisyys ovat valtava aarreaitta. Kirkon pitää Järvisen mukaan jalkautua rohkeasti uushenkisten pariin ja pitää tarjolla aarteitaan.

"Tietyt asiat on Jeesuksen seuraajilta kielletty"

Pastori Lea Kujanpää Kansan Raamattuseurasta kertoi tekevänsä työtä ihmisten kanssa, jotka kokevat tulleensa uushenkisissä piireissä sidotuksi tavalla, josta on vaikea vapautua.

Hänen mukaansa kristinusko on jalkapallokenttä, jossa on myös rajat. Sisälle mahtuu monenlaista, mutta rajat ovat olemassa.

– Opillisuus on kristitylle turva. Tietyt asiat on Jeesuksen seuraajilta kielletty. Esimerkiksi kaikki magia kuuluu aidan rajojen ulkopuolelle.

– Kohtaan työssäni ihmisiä, jotka ovat kokeneet, että rajojen ulkopuolinen hyvyys, valo ja rakkaus ovatkin muuttuneet pimeydeksi. Heistä on tullut sidottuja ja he ovat isoissa vaikeuksissa. Meidän pitää kirkkona myös varoittaa, että kaikki ei ole ok, Kujanpää sanoi.

Henri Järvisen mukaan kirkossa ei saisi kuitenkaan ajatella, että jalkapallokentän rajojen sisällä on hyvää ja ulkopuolella pahaa.

– Myös kirkon sisällä on valtavasti pahuutta, esimerkiksi siinä, miten suhtaudumme vähemmistöihin.

Oululainen näkijä ja henkinen valmentaja Erika Juusolakin varoitti voimakkaasta polarisoinnista hyvään ja pahaan.

– Siellä missä on ihmisiä, on aina hyvää ja pahaa, olipa uskonto tai yhteisö mikä vain.

Yliluonnolliset ilmiöt ovat olleet Juusolalle luonnollisia aina. Hän on ollut näkijä pienestä tytöstä lähtien ja kuvaa tilannettaan niin, että "verho ei ole mennyt koskaan kiinni". Hänelle Jumala on rakkaus ja rakkaus on Jumala. Näkijän työ on myötätunnon kanavoimista ihmisille.

– Sitä tämä maailma tarvitsee enemmän kuin mitään. Vain rakkaudessa voi parantua. Ihminen tarvitsee sen sisäisen kokemuksen, että on rakastettu ja pystyy rakastamaan, elämään rakkaudessa.

"Ohjataan yhdessä kaikkia puhkeamaan kukkaan"

Nykynoita, henkinen ohjaaja, meedio ja somen sisällöntuottaja Kuparikettu kertoi paneelissa, ettei halua sitoutua mihinkään ryhmään, edes uushenkisissä piireissä. Hänelle tärkeintä on vapaus tutkia eri uskontoja ja eri ilmiöitä.

Ihmiset kääntyvät hänen mukaansa uushenkisten ohjaajien puoleen, kun kaipaavat eheytymistä tai lapsuuden traumoista parantumista. Toisaalta esimerkiksi tarot-kortteja käytetään lähinnä itsetuntemuksen parantamiseen eikä siihen välttämättä liity mitään mystistä. Myös luonnonsuojelu, eläinten oikeudet ja luonnon kunnioitus ovat lähellä monien sydäntä.

– Rajat tuovat turvaa, mutta aiheuttavat helposti myös vastakkainasettelua. Kauhea esimerkki tästä ovat kirkon aikanaan harjoittamat noitavainot. Kannustan kirkkoa: älkää luoko vastakkainasettelua, vaan ohjataan yhdessä kaikkia puhkeamaan kukkaan. Minä toivon siltojen rakentamisen aikaa, avointa kohtaamista ja kuuntelua.

Kuparikettu varoitti leimaamisesta ennakkoluulojen vuoksi sekä liiasta mustavalkoisuudesta.

"Luotetaan Pyhän Hengen voimaan ja huolehditaan, että seurakuntien ovet olisivat auki"

Turkulaisella diakoniaopiskelijalla Marion Routilla on uushenkinen tausta. Hän on toiminut muun muassa jooga- ja meditaatio-ohjaajana.

– Lopulta uushenkiset polut eivät antaneet sitä, mitä etsin. Liityin kirkkoon, aloin lukea Uutta testamenttia, päädyin Alfa-kurssille ja tulin uskoon 7.5.2015. Koin Jeesuksen ilmestyksen. Hän otti minua kädestä kiinni Pyhä Henki -viikonlopussa.

Routti painotti, että rakkaudessa ei ole pelkoa ja Jumala on rakkaus. Sen vuoksi ketään ihmistä tai mitään ilmiöitä ei hänen mukaansa tarvitse pelätä.

– Voin olla utelias ja ottaa selvää ja silti pitää kiinni omastani. Luotetaan seurakunnissa Pyhän Hengen voimaan ja huolehditaan, että ovet olisivat auki.

Lue lisää Kirkkopäiviltä:

Vanhoillis­lestadiolainen keskustelu on vapautunut, sanottiin Kirkko­päivillä – "Nuori polvi ei kanna hoito­kokousten varjoa"

Kristittyjen Elokapinan aktiivi: "Olemme viljelleet tuhoa ja varjelleet omaa egoamme"

Tansanialainen piispa Andrew Gulle Kirkko­päivillä: "Voimme tulla myös tänne opettamaan teitä"

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta.

Antoisia lukuhetkiä!

Nykynoita ja henkinen ohjaaja Kuparikettu Kirkkopäivillä: "Älkää luoko kirkossa vastakkainasettelua"