Kirkko odottaa KHO:n linjausta sateenkaariparin vihkineen rangaistukseen – päätös voi viipyä pitkälle ensi vuoteen

Suomen evankelis-luterilainen kirkko joutunee odottamaan vielä ainakin kuukausia, miten oikeuslaitos suhtautuu sateenkaaripareja vihkineille papeille annettuihin rangaistuksiin.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi kesäkuussa oululaiselle papille Árpád Kovácsille määrätyn varoituksen sateenkaariparin vihkimisestä avioliittoon. Hallinto-oikeuden mukaan papille ei voi antaa varoitusta, koska kirkkolakiin tai kirkkojärjestykseen ei ole lisätty säännöstä vihittävän pariskunnan sukupuolesta.

Varoituksen oli antanut Oulun hiippakunnan tuomiokapituli, joka haki korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO) valituslupaa hallinto-oikeuden päätökseen.

Tilanteen oikeudellisesti epäselvä asema todettiin ääneen viimeksi Helsingin tuomiokapitulissa lokakuun lopussa. Kapituli päätti, ettei sateenkaaripareja vihkineille papeille ole tässä vaiheessa perusteltua harkita seuraamuksia.

Keskimääräinen käsittelyaika 12 kuukautta

Korkeimmasta hallinto-oikeudesta kerrotaan Kotimaa24:lle, että asia on tullut vireille 13.6. ja siinä on meneillään osapuolten kirjallinen kuuleminen. Kun pyydetyt kirjalliset kannantotot ja selvitykset on saatu, asia siirtyy esittelijän valmisteltavaksi. Esittelijä tekee tuomareille päätösesityksen ja esittelee sen istunnossa.

Korkein hallinto-oikeus ei yleensä tee erillistä päätöstä valitusluvan myöntämisestä. Jos valitusluvan myöntämisen edellytykset täyttyvät, valitukseen annetaan asiaratkaisu. Muuten valituslupahakemus hylätään.

Keskimääräinen käsittelyaika kyseisessä kirkollisasioiden asiaryhmässä on noin 12 kuukautta, korkeimmasta hallinto-oikeudesta todetaan.

Oulun tuomiokapitulin lakimiesasessori Mari Aalto kertoo, että KHO on pyytänyt ja saanut Árpád Kovácsilta selvityksen kapitulin valituslupahakemukseen. Tuomiokapitulilla on mahdollisuus antaa siihen vastaselvitys vielä tässä kuussa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Helsingin tuomiokapituli: Sateenkaaripareja vihkineille ei tässä vaiheessa seuraamuksia

Oulun tuomiokapituli aikoo valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä kumota sateenkaaripapin saama varoitus

HS: Oikeus kumosi papin saaman rangaistuksen homoparin vihkimisestä – Rangaistu Árpád Kovács kommentoi päätöstä Kotimaa24:lle

Kommentti: Oikeuden päätös osoitti entistä vakavammin, että kirkko kompastui sateenkaariparien vihkimiseen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliMaata Näkyvissä -festarit kokosi Turkuun nuortenryhmiä 170 seurakunnasta
Seuraava artikkeliHelsingin synagogan aita peittyi kukkamereen – Ulkoministeri Haavisto: Antisemitismille ei Suomessa

Ei näytettäviä viestejä