Helsingin tuomiokapituli: Sateenkaaripareja vihkineille ei tässä vaiheessa seuraamuksia

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli linjasi keskiviikkona yksimielisesti, ettei se harkitse tässä vaiheessa seuraamuksia papeille, jotka ovat vihkineet samaa sukupuolta olevia pareja.

Tuomiokapituli kertoo tiedotteessaan, että se käsitteli istunnossaan kolme ilmoitusta papeista, jotka ovat vihkineet samaa sukupuolta olevan parin. Kapituli kuitenkin päätti, että koska asia on oikeudelliselta kannalta epäselvä, papeille ei tässä vaiheessa ole perusteltua harkita seuraamuksia.

"Toivon, että kirkko löytäisi yhteisen ratkaisun vihkimiseen – ei vain pappien vuoksi, vaan erityisesti niiden parien vuoksi, joita nykyinen tilanne koskee", piispa Teemu Laajasalo kommentoi linjausta tuoreeltaan Twitterissä.

Oikeudellisen kannan epäselvyydellä tuomiokapituli viittasi siihen, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi kesäkuussa oululaiselle papille Árpád Kovácsille määrätyn varoituksen sateenkaariparin vihkimisestä avioliittoon. Varoituksen oli antanut Oulun hiippakunnan tuomiokapituli.

Hallinto-oikeuden mukaan papille ei voi antaa varoitusta, koska kirkkolakiin tai kirkkojärjestykseen ei ole lisätty säännöstä vihittävän pariskunnan sukupuolesta. Lisäys olisi pitänyt tehdä sen jälkeen, kun samaa sukupuolta olevien avioliitot mahdollistava laki tuli voimaan maaliskuussa 2017. Hallinto-oikeus katsoi, että asian tila on nykyisellään epäselvä ja sääntelemätön.

Oulun tuomiokapituli on hakenut asiassa valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Kanteluita myös papeista, jotka ovat julkisesti ilmoittaneet olevansa valmiita vihkimään

Helsingin tuomikapituli käsitteli keskiviikkoisessa istunnossaan lisäksi kaksi kantelua papeista, jotka ovat julkisesti ilmoittaneet olevansa valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Tuomiokapituli katsoi, että pelkkää ilmoitusta halukkuudesta samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen ei voida pitää sellaisena sopimattomana käytöksenä tai virkavelvollisuuden vastaisena menettelynä, että siitä tulisi määrätä papille seuraamuksia.

Kuva: Olli Seppälä. Helsinki Pride -kulkue 2017.

Lue myös:

HS: Oikeus kumosi papin saaman rangaistuksen homoparin vihkimisestä – Rangaistu Árpád Kovács kommentoi päätöstä Kotimaa24:lle

Kommentti: Oikeuden päätös osoitti entistä vakavammin, että kirkko kompastui sateenkaariparien vihkimiseen

Oulun tuomiokapituli aikoo valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä kumota sateenkaaripapin saama varoitus

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.