HS: Oikeus kumosi papin saaman rangaistuksen homoparin vihkimisestä – Rangaistu Árpád Kovács kommentoi päätöstä Kotimaa24:lle

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut oululaiselle papille Árpád Kovácsille määrätyn varoituksen sateenkaariparin vihkimisestä avioliittoon. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat, joka ei kuitenkaan maininnut pappia nimeltä.

Hallinto-oikeuden mukaan papille ei voi antaa varoitusta, koska kirkkolakiin tai kirkkojärjestykseen ei ole lisätty säännöstä vihittävän pariskunnan sukupuolesta. Lisäys olisi pitänyt tehdä sen jälkeen, kun samaa sukupuolta olevien avioliitot mahdollistava laki tuli voimaan maaliskuussa 2017.

Hallinto-oikeus katsoo, että asian tila on nykyisellään epäselvä ja sääntelemätön. Tämän vuoksi Kovácsin ei voida katsoa toimineen vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta, kun hän vihki homoparin avioliittoon Oulussa elokuussa 2017.

HS:n mukaan oikeuden päätös syntyi äänin 2–1.

Oulun tuomiokapituli antoi Kovácsille varoituksen lokakuussa 2017. Kapituli äänesti tuolloin asiasta äänin 5–2.

Ylen mukaan Oulun tuomiokapituli harkitsee valitusluvan hakemista korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Árpád Kovács: Päätös on hyvä ja merkittävä, sillä se on ensimmäinen tässä asiassa

Kotimaa24 tavoitti Árpád Kovácsin lomamatkalta. Hän ei ollut vielä ehtinyt lukea oikeuden päätöstä, mutta oli keskustellut siitä lakimiehensä Juha-Pekka Hipin kanssa.

– Päätös on merkittävä, sillä se on ensimmäinen tässä asiassa. Se on hyvä päätös. Toivottavasti se myös laittaa pisteen tälle asialle. Kirkko voisi lopettaa jankuttamisen siitä, etteivät papit saa vihkiä sateenkaaripareja, Kovács sanoo.

Kovácsin mukaan kirkossa ei kannattaisi enää hakata päätä seinään, vaan piispojen ja kapitulien pitäisi keskittyä muihin asioihin.

– Kirkolliskokouksen on tehtävä tarvittavat lisäykset lakiin niin, että avioliitto on vain miehen ja naisen välinen, tai sitten kirkon on päätettävä, että se vihkii kaikki seurakuntalaiset, jotka sitä haluavat.

Kovács toivoo, että myös muut kirkkokunnat ja uskonnolliset yhdyskunnat, joilla on vihkioikeus, alkaisivat joko vihkiä kaikkia jäseniään tai luopuisivat vihkioikeudesta.

Kovácsin ohella Oulun tuomiokapituli on antanut vuonna 2018 sateenkaariparin vihkimisestä varoituksen Kaarina Rauhalalle. Muut kapitulit ovat rankaisseet neljää pappia vihkimisestä ja yhtä avioliiton siunaamisesta. Ainakin osa päätöksistä on poikinut toistaiseksi käsittelemättömiä kanteluita paikallisiin hallinto-oikeuksiin.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kaksi vuotta uutta avioliittolakia – ainakin 61 pappia on vihkinyt tai siunannut sateenkaaripareja

Sateenkaarivihkimisen seuraukset tuomioistuimeen – Árpád Kovács vei varoituksensa hallinto-oikeuteen

Oulun tuomiokapituli hylkäsi sateenkaariparin vihkineen Árpád Kovácsin oikaisuvaatimuksen

Oulun tuomiokapituli äänesti ja antoi sateenkaariparin vihkineelle papille kirjallisen varoituksen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.