Oulun tuomiokapituli aikoo valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä kumota sateenkaaripapin saama varoitus

Oulun hiippakunta hakee valituslupaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätökseen, joka kumosi sateenkaariparin vihkineen Árpád Kovácsin saaman varoituksen. Kapituli päätti asiasta tiistaina 18.6. pitämässään kokouksessa.

Tuomiokapituli keskusteli asiasta ja totesi, että kaikkien osapuolten kannalta olisi hyvä saada korkeimmalta hallinto-oikeudelta ennakkopäätös, jottei oikeustila asiassa jäisi epäselväksi. Kapituli kiinnittää huomiota siihen, että päätös syntyi hallinto-oikeudessa äänin 2–1.

– Hallinto-oikeuden ratkaisu perustuu olennaisesti sen varaan, että kirkko ei ole reagoinut avioliittolain muutokseen päivittämällä lain voimaantulon jälkeen kirkkolakia ja kirkkojärjestystä sekä kirkkokäsikirjaa, lakimiesasessori Mari Aalto toteaa kapitulin tiedotteessa.

Tuomiokapitulin käsityksen mukaan avioliittolakia muutettaessa ei tarkoitettu muuttaa kirkollisen vihkimisen edellytyksiä.

– Hallinto-oikeuden tulkinta on ongelmallinen myös kirkon perustuslain suojaaman uskonnollisen autonomian kannalta, Aalto jatkaa.

Hallinto-oikeus antoi päätöksensä torstaina 13.6. Päätöksen mukaan kirkkolain ja kirkkojärjestyksen sanamuotojen osalta tilanne on epäselvä ja sääntelemätön. Tämän vuoksi Kovácsin ei voida katsoa toimineen vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta, kun hän vihki sateenkaariparin avioliittoon Oulussa elokuussa 2017.

Kuva: Olli Seppälä

Oikaisu 19.6.2019 kello 9.35: Toisin kuin artikkelissa aiemmin kirjoitettiin, Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi päätöksensä torstaina 13.6. eikä maanantaina 17.6.

Lue myös:

Risto Voipion blogi: Eestäns löytää

Hallinto-oikeuden päätös innoitti piispa Teemu Laajasalon puolustamaan sateenkaariparien vihkioikeutta

Kommentti: Oikeuden päätös osoitti entistä vakavammin, että kirkko kompastui sateenkaariparien vihkimiseen

HS: Oikeus kumosi papin saaman rangaistuksen homoparin vihkimisestä – Rangaistu Árpád Kovács kommentoi päätöstä Kotimaa24:lle

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.