Ystävyydestä

Etsi uusia ystäviä, mutta säilytä entisetkin - uudet ovat hopeata, vanhat kultaa. Joseph Parry

Usein hoidamme huonosti ystävyyden aarretta, me sallimme sen säteilyn himmetä laiminlyömällä sen hoidon. Todellinen ystävä on kymmenen pintapuolisen ystävän arvoinen. Sinulla on kenties vielä monta, jotka jatkuvasti ojentavat kätensä. Ryhdy jo tänään heitä tavoittamaan - tee sinä pieni, ystävällinen aloite. Sanat matkaoppaana 2, WSOY, 1976.

Ystävyys voi himmetä tai kokoaan poistua, jos on esim. joskus kiukkuisena ja äkkipikaisena sanonut toista loukkaavat sanat. Meidän pitäisi silloin olla valmiita antamaan ja pyytämään anteeksi. Kun olemme Kristukselta saaneet kaikki anteeksi, on luonnollista antaa anteeksi lähimmäiselle. Ja antaa anteeksi vaikka ei toinen sitä pyytäisikään.

Mielenterveyskuntoutujilla muuten on usein vähän todellisia ystäviä. Heidät on paljolti jätetty omiin oloihinsa. Heihin luontevasti suhtautuvia löytyy eniten samoja asioita kokeneiden joukosta. Koska esim. sinä olet viimeksi käynyt tuntemasi toipilaan kodissa kylässä? Olisitko valmis lähtemään hänen kanssaan vaikka kahville tai ruokailemaan?

Aluksi laitoin tähän opettavaisen sitaatin ystävyydestä. Minusta näitä viisaita ajatuksia voi aivan hyvin käyttää hyväkseen. Olen kyllä täällä saanut kritiikkiä niiden liiallisesta käytöstä. Mutta olen halunnut antaa minua viisaampien puhua. Kynnys kirjoittaa täysin omaa tekstiä on tällä hetkellä aika korkea.

Tietysti koronakin on lisännyt yksinäisyyttä kaikkien ihmisten keskuudessa. Silti kenenkään ei pitäisi kokonaan eristäytyä, jos terveys sen sallii, vaan lähteä mukaan eri yhteisöjen esim. seurakunnan toimintaan mukaan. Kirkkokahvit esim. ovat loistava mahdollisuus ja tilaisuus keskustella ystävällisesti ja toiset huomioon ottaen. Me suomalaiset vain olemme liiankin arkoja alkamaan keskustelemaan henkilön kanssa, jota emme kovin hyvin tunne tai emme tunne lainkaan entuudestaan.

Minulle ainakin oli virkistävää käydä hiljattain kuorokonsertissa erään vanhan ystävän kanssa, jonka kanssa välit olivat valitettavasti viimeaikoina päässeet viilenemään. Minulla oli kaksi ohjelmaa kyseiseen konserttiin ja soitin ystävälleni pyytäen häntä mukaan. Hän oli ilahtunut tilanteesta ja halusi konsertin jälkeen pitkästä aikaa kutsua minut luokseen kylään ja syömään. Isäni muuten laulaa siinä kuorossa.

5 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  Katso, ei Herran käsi ole liian lyhyt auttamaan, eikä hänen korvansa kuuro kuulemaan. Jes. 59:1

  Tämä kannattaa aina muistaa kaikissa elämäntilanteissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Moni mielenterveyskuntoutuja ja kuka tahansa voisi ilahtua jo siitä, kun soittaisit hänelle kuulumisia kysellen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Ei enää mikään koko maailmassa voi peljättää kristittyä, jonka Herrana on Kristus. Synti ei voi peljättää sillä me tiedämme, että Kristus sen maksoi ja sovitti. Ei kuolemakaan voi peljättää, sillä Kristus sen voitti. Helvetin hän kukisti ja sitoi ja vangitsi perkeleen.

  Martti Luther, Huonepostilla, s. 337, SLEY, 1945.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Toivon Jumala täyttäköön teidät kaikella ilolla ja rauhalla uskossa, niin että teillä olisi runsas toivo Pyhän Hengen voiman kautta. Room. 15:13

  Niin hengellisissä kuin maallisissakin asioissa toivoon kätkeytyy suuri voima, ja siksi Jumalan kansan on syytä pitää toivosta hyvää huolta. Meillä on se hyvin perusteltu toivo, että olemme Jeesuksessa Kristuksessa uusina luomuksina hänen. Meidän nimemme, vaikkei niitä julkisuudessa tunneta, on kirjoitettu Elämän kirjaan. Meillä on armo omanamme ja taivas toivonamme.

  Guthrie

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  On vaikeata ´pelastaa´ sitä, jonka jalkoja paleltaa.

  William Booth

  Heikoille minä olen ollut heikko, voittaakseni heikot; kaikille minä olen ollut kaikkea, pelastaakseni edes muutamia. 1. Kor. 9:24

  Ilmoita asiaton kommentti