Viisi viime hetken kesätyöideaa nuorelle

Kesäloma lähestyy, mutta kesätyöpaikkaa ei ole vielä löytynyt? 

Katso tästä artikkelista viisi viime hetken kesätyöideaa nuorelle.

Kesätyövinkit on poimittu ennen kaikkea 14–18-vuotiaita silmällä pitäen, mutta vinkit sopivat myös tätä vanhemmille kesätyönhakijoille. 

1. Toimi kevytyrittäjänä

Jo 14–15-vuotias voi toimia kesällä kevytyrittäjänä, eli tarjota palveluksia ja laskuttaa niistä laskutuspalvelun kautta. Laskutuspalvelun kautta saadut tulot rinnastetaan palkkaan. 

Nuorta kevytyrittäjää koskevat sama laki nuorista työntekijöistä kuin muitakin alle 18-vuotiaita työntekijöitä.

Esimerkiksi Ukko.fi on asettanut kevytyrittäjän alaikärajaksi 15 vuotta, mutta alle 18-vuotias tarvitsee palvelun käyttöön vanhemmiltaan kirjallisen suostumuksen. Laskutuspalvelu Free.fi ilmoittaa puolestaan, että kaikilta alle 16-vuotiailta edellytetään kirjallista suostumusta.

Laskutuspalvelun käyttäjäksi voi rekisteröityä muutamassa minuutissa, eikä mitään kiinteitä kuluja ole. Palvelumaksu veloitetaan vasta, kun työt on tehty ja asiakas on maksanut laskunsa.

Näin nuori voi työllistää itse itsensä kesällä esimerkiksi:

 • Hoitamalla naapuruston lapsia
 • Leikkaamalla ruohoa ja tekemällä puutarhatöitä
 • Pesemällä autoja ja mattoja 
 • Tekemällä ja pinoamalla polttopuita

Asiakkaat voivat hakea kotitalousvähennystä myös nuorelta kevytyrittäjältä tilatuista kotitalous-, hoiva- ja hoitotöistä. 

Kevytyrittäjyyttä ei tarvitse erikseen lopettaa syksyllä koulujen alkaessa. Käyttäjätilin voi toki halutessaan sulkea, mutta tilin voi vain jättää passiiviseksi, kunnes sitä taas tarvitaan jostain työkeikasta laskuttamiseen.

2. Tutustu mahdollisuuksiin tienata rahaa netissä

Internet tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ansaita rahaa ajasta ja paikasta riippumatta. Netistä voi löytyä myös kesätyö 14-vuotiaalle tai sitä vanhemmalle.

Netistä löytyvät kesätyöt alle 18-vuotiaille eivät pääsääntöisesti ole mitään varsinaisia kultakaivoksia, mutta harvapa sitä muutenkaan tienaa suuria summia ensimmäisissä kesätyöpaikoissaan. 

Kun itse olin 14-vuotiaana kesätöissä marjatilalla, tuntipalkkani oli kahden euron luokkaa...

Nuori voi ansaita rahaa kesällä esimerkiksi:

 • Kirjoittamalla artikkeleita (esimerkiksi BoostContent maksaa artikkeleista noin 0,01 €/sana, eikä rekisteröintivaiheessa kysytä kirjoittajan ikää tai koulutusta)
 • Tekemällä pieniä suunnittelu-, kuvitus- tai kielenhuoltotehtäviä 
 • Mainostamalla tuotteita omassa vlogissa, blogissa tai muussa some-kanavassa
 • Myymällä nettikirpputoreilla käsitöitä tai esimerkiksi naapurien ja sukulaisten lahjoittamia, heille tarpeettomaksi käyneitä tavaroita   

Esimerkiksi useimmat mielipidekyselyt ovat poissuljettu vaihtoehto, koska niiden ikäraja on yleensä vähintään 18 vuotta. Myös monien freelancer-pohjalta tehtävien työkeikkojen välittämiseen erikoistuneet sivustot vaativat käyttäjiltä vähintään täysi-ikäisyyttä. 

On silti mahdollista löytää verkosta etänä tehtävä kesätyö 14–17-vuotiaalle. 

Ilman työsuhdetta saadut tulot voi ilmoittaa Verohallinnolle veroilmoituksen kohdassa “muut tulot”, ellei käytä laskutuspalvelua.

Nuorta työntekijää verotetaan vain harvoin tulojen vähäisyyden takia, mutta tulot tulee kuitenkin ilmoittaa verottajalle. Sometulojen osalta kannattaa tutustua Verohallinnon ohjeistuksiin.

3. Kerää marjoja ja sieniä myyntiin 

Tiedän omasta kokemuksesta, miten raskasta metsämarjojen kerääminen myyntiin voi olla, mutta tiedän myös sen, miten äkkiä raskaaseen työhön tottuu – ja miten hyvin nuori voi tienata marjastamalla. 

Marjojen ja sienien hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. 

Yleisesti ottaen voit saada jopa tuplahinnan myymällä tuotteet suoraan kuluttajille, mutta tukkuostajat eivät edellytä saaliin perkaamista. 

Muutama vinkki:

 • Laita myynti-ilmoituksia sekä kauppojen seinille, Tori.fi-sivustolle että paikkakuntaasi liittyville Facebook-sivustoille
 • Marjastaminen ja sienestäminen on aina verovapaata tuloa, mitä ei tarvitse ilmoittaa Verohallinnolle
 • Tarkasta alueesi tukkuostajien autojen reitit verkosta (helppo tapa päästä eroon marja- tai sienisaaliista, jos kuluttaja-asiakas tekeekin oharit)
 • Verovapaus koskee vain jalostamattomia luonnontuotteita 
 • Et voi vähentää verotuksessa verovapaan tulon hankkimisesta johtuneita menoja 
 • Hanki muutama kannellinen ämpäri marjoille sekä sieniveitsi ja -kori (kansi estää marjoja leviämästä maahan, ja hengittävässä korissa sienet säilyvät iltaan asti)
 • Pidä metsässä mukana kompassia, sienikirjaa ja älypuhelinta, missä on 112-sovellus

4. Ota suoraan yhteyttä sinua kiinnostaviin työpaikkoihin

Työpaikkasivustoilla on vain murto-osa kaikista avoimista kesätyöpaikoista nuorille. 

Työpaikkailmoittelu maksaa, ja yhteen hakemukseen voi tulla jopa satoja hakemuksia, joiden läpikäyminen sitoisi työnantajan resursseja. 

Monessa yrityksessä nuorten kesätyöntekijöiden rekrytoimista pidetään niin vaivalloisena, että kesätyöpaikoista ei ilmoitella lainkaan. Näin ollen kesätyöpaikat voivat jäädä täyttymättä. 

Tässä piilee mahdollisuus nuorelle, joka on jäänyt ilman kesätöitä. 

Ota rohkeasti yhteyttä sinua kiinnostaviin työpaikkoihin soittamalla esimerkiksi yrityksen toimitusjohtajalle. Esittele itsesi, kerro osaamisestasi ja kiinnostuksestasi yritystä kohtaan ja kysy, olisiko sinun mahdollista tulla paikan päälle juttelemaan mahdollisesta kesätyöstä nuorelle.

On mahdollista, että saat kieltävän vastauksen. Sen sijaan että lannistuisit, kysäise, sattuuko henkilö tietämään lähialueelta toista saman alan yritystä, missä saattaisi olla tarvetta nuorelle kesätyöntekijälle. 

Yhteydenotot ovat jännittäviä, mutta näin toimimalla jäät paremmin mieleen ja voit parantaa mahdollisuuksiasi saada kesätöitä (jos ei samana, niin ehkä jo seuraavana kesänä). 

5. Hanki työkokemusta vapaaehtoisena

Mikäli et sinnikkäästä yrittämisestä saa palkallisia kesätöitä 14–17-vuotiaana, harkitse ryhtymistä vapaaehtoiseksi. 

Vapaaehtoisena saat arvokasta työkokemusta ansioluetteloosi – ja niin sanotusti jalan oven väliin. Jos yritys jossain vaiheessa voi palkata kesätyöntekijän, saatat olla etulyöntiasemassa, koska tunnet jo talon tavat.

Vapaaehtoisia tarvitaan esimerkiksi senioritaloissa, löytöeläintaloissa ja erilaisissa järjestöissä. 

Oman alueen vapaaehtoistyöpaikoista löytyy tietoa verkosta, mutta voit myös ottaa yhteyttä sinua kiinnostaviin organisaatioihin ja tiedustella, tarvitsevatko he apua.

Myös seurakunnan työntekijät osaavat usein kertoa, missä tarvitaan apukäsiä tai -silmiä. 

Vinkkejä: Mikäli haaveilet toimittajan urasta, voit selvittää mahdollisuutesi kirjoittaa nuorille tarkoitettujen järjestöjen lehtiin. Voit päästä osallistumaan esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemakerin Globalisti-lehden tekemiseen: https://www.changemaker.fi/globalisti/

Jos luonnossa liikkuminen sinulle tärkeää, voit työllistyä esimerkiksi rantojen roskapartioissa, luonnonsuojelualueiden kunnostustehtävissä tai muissa luonnonsuojeluyhdistysten vapaaehtoistöissä. Katso lisätietoa esimerkiksi: https://wwf.fi/vapaaehtoistyo/ ja https://www.sll.fi/tule-mukaan/vapaaehtoiseksi/ 

Yhteenveto

Ei ole helppoa löytää kesätyö alle 18-vuotiaalle, sillä vaikka nuorille työntekijöille olisi tarvetta, ilmoituksia ei läheskään aina julkaista. 

Yksi mahdollisuus saada kesätöitä nuorena on tarjota esimerkiksi kotitaloustöitä kevytyrittäjänä. 

Jos nuori ei kaikesta huolimatta saa kesätyöpaikkaa, kannattaa miettiä palkatonta vapaaehtoistyötä. Näin voi saada työkokemusta, mikä auttaa saamaan kesätyöpaikan sitten seuraavana kesänä. 

2 kommenttia

 • Seija Rantanen sanoo:

  Taas hieno tietopaketti sinulta Marja. Kaikki esittelemäsi ovat mainioita ja käyttökelpoisia ideoita.

  Oman suvun nuoret vierastavat tosi paljon tuota vaihtoehtoa 3. Taitavat thaimaalaiset ja ukrainalaiset olla nopeampia noukkijoita kuin omamme.

  Ja suoraan sanoen: itsekin inhosin tuota itikoiden syötävänä olemista. Et maininnut blogissasi mattojen pesua. No, siihen ei nykynuoria kai enää tarvitakaan, kun on nämä robotit ja muut. Mutta omassa nuoruudessani tuntui siltä, että kaikki muut nuoret olivat jossain bailaamassa ja minä poloinen jyystin mäntysuovalla räsymattoja 😁.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marja Simonen sanoo:

  Kiitos kommentista Seija ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, mistä en saanut automaattista ilmoitusta huomatakseni sitä aiemmin! Kiitän samalla myös toiseen artikkeliini lisäämästäsi kommentista. Molemmat piristivät päivääni melkoisesti.

  Minullakin on epämukavia muistoja mattojen pesusta ja marjojen poimimisesta, eikä kumpikaan homma ole muuttunut kevyemmäksi tai edes miellyttävämmäksi vuosien varrella:D Lopputulos onneksi palkitsee, oli se sitten palkka tai puhtaan tuoksuinen koti, missä on pakastin täynnä mustikoita.

  Ilmoita asiaton kommentti