Viimeiset kiusaukset

Ooppera on ehkä meille suomalaisille hieman vieraampi taiteenlaji, vaikka Savonlinnassa oopperalla on pitkät ja kunnialliset perinteet. Ensi keväänä Kouvolassa ensi-iltansa saavasta Viimeiset kiusaukset -oopperasta voi kuitenkin jo nyt povata menestystä.

Merkkiteos

Viimeiset kiusaukset on suomalainen oopperaklassikko, jonka ensiesitys nähtiin Suomen kansallisoopperassa syksyllä 1975. Joonas Kokkonen sävelsi teosta kaikkiaan 16 vuotta. Tarinassa kuvataan karismaattisen saarnamiehen vaiherikasta elämää ja kamppailua 1800-luvun lopun Suomessa. Libretto pohjautuu Lauri Kokkosen, säveltäjän pikkuserkun näytelmätekstiin.

Kouvolassa Pohjois-Kymen Musiikkiopiston tuottaman oopperan pääroolin laulaa baritoni Esa Ruuttunen, joka esittää maankuulua herännäisjohtajaa ja maallikkosaarnaajaa Paavo Ruotsalaista. Lähes 30 vuoden uran Suomen kansallisoopperan solistina tehnyt Ruuttunen on esiintynyt laajasti myös Keski-Euroopan oopperataloissa sekä konsertoinut ympäri maailman. Ruuttunen on huomioitu muun muassa Savonlinnan oopperajuhlien vuoden taiteilijapalkinnolla vuonna 2010 sekä Pro Finlandia-mitalilla vuonna 2001.

Muissa rooleissa nähdään mm. Sirkka Parviainen-Hiekkapelto, Riku Pelo, Heikki Halinen ja Nina Petelius-Lehto.

Kolme esitystä Kirkkopäivillä

Pohjois-Kymen Musiikkiopiston Viimeiset kiusaukset – oopperan ohjaa Markku Arokanto. Lavastuksen, puvustuksen ja graafisen ilmeen suunnittelee Tarmo Tanttu. Teoksen johtaa kapellimestari Esa Heikkilä. Mukana on soitinyhtye sekä musiikkiopiston oopperakuoro. Tuotannon yhteistyökumppaneita ovat Kouvolan seurakunta ja valtakunnalliset Kirkkopäivät 2015, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto Artemia, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ja Kouvolan Seudun Ammattiopisto.

Suomessa satoja esityksiä kerännyt ja New Yorkin Metropolitanissakin esitetty suosikkiteos saa ensi-iltansa Kouvolassa keskiviikkona 13.5.2015 klo 18.30 Keskuskirkossa.

Kirkkopäivillä Viimeiset kiusaukset nähdään kolmena iltana 21.–23. toukokuuta.

Liput 15.12. alkaen Lippupalvelusta.

Viimeiset kiusaukset Pohjois-Kymen Musiikkiopiston sivuilla

 1. Suvi Mononen: ”Ooppera on ehkä meille suomalaisille hieman vieraampi taiteenlaji…”

  Ei kyllä pidä paikkaansa, kaikella kunnioituksella. Suomalaisten kapellimestarien ohella nimenomaan ooppperalaulajat ovat pitäneet meitä vuosikymmeniä Euroopan sivistyskansojen joukossa. Jos tämä ei tavoita ”suomalaisia”, se on sitten suomalaisten vika. En käsitä niitä useinkin tiedotusvälineissä esillä olevia luonnehdintoja, joissa joitain katrihelenoita tai jarisillanpäitä yms. nimetään sinivalkoisiksi ääniksi, koko kansan jollottajiksi. Sanoudun irti tästä kokokansasta.

  Tosiasia on, että suomalaiset musiikin osaajat – Esa Ruutunen eturivissä – ovat vieneet osaamistaan, taidettaan ja asennettaan maailmalle niin, että tämä kaikki tunnustetaan, ei sinivalkoisena ihmeenä , vaan länsimaisen musiikkiperinteen eturivin tulkitsijoina ja taiteilijoina.

  Viime kesänä olin teologikurssimme -69 matkalla Sortavalassa ja Valamossa. Mukana oli myös kurssitoverimme Esa Ruuttunen. Sortavalassa kiipesimme Kuhavuoren laululavalle, jossa Esa Ruuttunen kapusi kuorolavalle ja lauloi Oskar Merikannon Laatokan. Olen ollut tuolla paikalla kymmeniä kertoja, mutta vasta silloin itkin katsoaessani monta kertaa näkemiäni henkeäsalpaavia maisemia Laatokalle ja Karjalaan.

  Toivon Suomen kansan rientävän iloissaan kuulemaan sinivalkoisen äänen,Esa Ruutusen, tähdittämää oopperaa Kouvolassa ja kirkkopäivillä. Ooppera ei voi olla vieraampi taiteenlaji suomalaisille, se on osa suomalaisuutta.

  • Hei Hannu, se on vain mahtavaa jos olen tässä väärässä ja toivottavasti mahdollisimman moni Kouvolaan tulija myös tämän hienon oopperaelämyksen haluaa kokea.

Mononen Suvi
Mononen Suvi
Kouvolassa 22.-24.5.2015 järjestettävien Kirkkopäivien kirkkopäiväsihteeri. Lue lisää Kirkkopäivistä: www.kirkkopaivat.fi