Päivi Räsäselle: vihapuheella ei ole perustuslain eikä ihmisoikeussopimusten suojaa

Päivän Iltalehdessä Räsänen on taas esillä vihapuheineen. Iltalehden artikkeli

On kummallista, että kansanedustaja Räsänen ei ymmärrä, ettei vihapuhe saa suojaa uskonnonvapauteen nojaten perustuslaista eikä muistakaan sopimuksista. Räsänen mainitsee lehdessä lisäksi, että ”- Tässä on kysymys myös Raamatun sisällön laillisuudesta.  Jos Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen tulisi johdonmukaisesti rangaistavaksi, Räsänen katsoo.” Hyvin sanottu. Tämä olikin tuoretta ajattelua, jota on syytä harkita tarkemmin.

On aivan varmaa, että rouva on tutustunut Kirjan sisältöön ja tietää varsin hyvin, ettei sen kaikki jakeet kestä päivänvaloa ja täyttävät törkeän vihapuheen ja kansanmurhiinkin yllyttämisen tunnusmerkit. Mitä pitäisi ajatella ohjeesta, joka tarjoilee meille kaikille ”viettelijöille” myllynkiveä kaulaan ja matkaa meren syvyyksiin. Tottelisitko Jumalaa vai lakia?

Onneksi useimmat ymmärtävät, että kyse ei ole Jumalan sanasta, vaan pienten ihmisten pienistä kynistä, joiden toisesta päästä puuttui kumi.

  • Imaami kannatti homojen kuolemantuomiota, ei Päivi Räsänen. Oletko koskaan kuullut kenenkään kristityn sanovan tai kannattavan sitä, että homoudesta tulisi määrätä kuolemantuomio?

  • Mooseksen kirjoissa kivitetään, poltetaan tai surmataan puolet tämänkin palstan lukijoista. Jumalan Sanaa, niinpä kai. Tuoksahtaa ihmisen jätökseltä enemmänkin.

  • Heikki H.

   Mutta kukaan kristitty ei ole sitä mieltä, että homot pitäisi tappaa. En ainakaan ole kuullut tai havainnut. Oletko sinä?

  • Sari, Räsäsen mielestä ”jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet”. Tämä lause on Räsäsen kirjeestä Tapio Luomalle. Siinä hän siis pyytää arkkipiispaa ottamaan vakavasti roomalaiskirjeen ensimmäisen luvun, josta olen hipsukoihin valinnut en. lauseen. Mitä tuosta pitäisi ajatella?

  • Heikki H, onko Päivi Räsänen sitä mieltä että homot pitäisi tappaa? Huomaan että kovasti haluaisit uskoa niin.

 1. Päivi Räsäsen julkaisi saman kirjoituksen Twitterissä, Facebookissa ja Instagrammissa. Kyse ei ole yksityisessä tilanteessa esitetystä mielipiteestä vaan Räsäsen oman kertomuksen mukaan hän tietoisesti halusi saada mielipiteensä leviämään mahdollisimman laajalle yleisölle.

  Kansanedustaja ajoitti viestinsä Helsinki Pride 2019 -tapahtuman yhteyteen ja kirjoittaa viestissään siitä, kuinka ”häpeä nostetaan ylpeyden aiheeksi”. Kommentin keskeinen sisältö on se, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tulisi hävetä itseään tai omaa identiteettiään. Tätä viestiä tehostetaan kuvakaappauksella, jossa puhutaan häpeällisestä himosta, oman ruumiinsa häpäisemisestä ja luonnonvastaisesta toiminnasta.

  Ottaen huomioon kirjoittajan asema lainsäätäjänä, hänen tietoinen tarkoituksensa levittää viestiä mahdollisimman laajalle sekä viestin lähettämisen ajankohta, kyse on vähintään siitä, että Päivi Räsäsen harkintakyky on pettänyt. Ymmärrän erittäin hyvin, että viestin voi kokea loukkaavana sekä edellä mainittuja vähemmistöryhmiä panettelevana. Se on omiaan kiihottamaan vähemmistövastaiseen ajatteluun.

  Vaikka Päivi Räsänen ei sitä varmasti toivo, tämänkaltaiset ulostulot voivat lietsoa väkivallan uhkaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Tässä mielessä on hyvä, että viranomaiset asiaan puuttuvat ja toivoisin myös kansanedustajilta hieman parempaa harkintakykyä omien kirkkopoliittisten agendojensa ajamiseen.

  • Juuri näin, Mikko, hyvin puettu sanoiksi oleellinen. Kuvakaappauksessa puhutaan myös saastaisuudesta ja jumalan hylkäämisestä, jonka moni omaa uskonpolkuaan etsivä nuori mieltää myös ikuiseksi kadotukseksi. Typerää, taitamatonta ja vahingollista puhetta, joka sikiää fundamentaalista raamatun tulkinnasta. Sisäministerikokemuksella varustettu henkilö asettaa vielä sanoissaan raamatun lain yläpuolelle.

  • ”Ymmärrän erittäin hyvin, että viestin voi kokea loukkaavana sekä edellä mainittuja vähemmistöryhmiä panettelevana. Se on omiaan kiihottamaan vähemmistövastaiseen ajatteluun.”

   -Olen samaa mieltä, että sen voi kokea loukkaavana. Ja en pidä viisaana sen julkistamista useissa medioissa.

   Mutta ketä se oikeastaan ”kiiihottaa vähemmistövastaiseen ajatteluun?” Ne, jotka ovat samaa mieltä, olivat sitä jo ennen Päivi Räsäsen twiittauksia.

   Ja kuten Sebastian Tynkkynen toi esiin, islamin nimissä saa sanoa mitä vain. Ei noussut mitään meteliä imaamin ”kuolemantuomio homoudesta” -kommenteista.

   Olen samaa mieltä siinäkin, että Päivi Räsäsen harkintakyky ei ole aina paras mahdollinen. Mutta olen myös sitä mieltä, että Päivin sanoja kauhistelemalla yritetään usein vain saada itselle hyvää mainetta. Se on muodikasta. Islamin arvostelu ei.

  • Mikko N.

   Onko sinusta tuosta raamatunkohdasta syytä loukkaantua?

   Muistaakseni olet selittänyt sen jotenkin niin, ettei siinä tuomita ”tasaveroisia homosuhteita”…

  • ”Vaikka Päivi Räsänen ei sitä varmasti toivo, tämänkaltaiset ulostulot voivat lietsoa väkivallan uhkaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.”

   -Tästä vielä, että en tosiaankaan usko tuota.

   Se, minkä uskon lietsovan väkivallan uhkaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on Pride-tapahtuma. Kuten eräs suuresti arvostamani lesbo kirjoitti blogissaan: ”No jos jollakulla ei ollut homoja kohtaan ennakkoluuloja, niin prideilla käynnin jälkeen ainakin on.”

  • > Onko sinusta tuosta raamatunkohdasta syytä loukkaantua?

   En voi puhua kuin omasta puolestani. Raamattu kuvaa 2000-3000 vuotta sitten eläneiden ihmisten käsityksiä elämästä ja ihmisyydestä. Mielestäni pelkästään siitä, että Raamatussa lukee jotain, ei tarvitse loukkaantua.

  • > Mutta ketä se oikeastaan “kiiihottaa vähemmistövastaiseen ajatteluun?” Ne, jotka ovat samaa mieltä, olivat sitä jo ennen Päivi Räsäsen twiittauksia.

   Jäin vielä pohtimaan tätä kysymystä. Mielestäni se ei oikeastaan ole kovin relevantti.

   Käsitykseni mukaan rikoslain kyseistä kohtaa tulkitaan siten, ettei julkisuudessa ole luvallista kampanjoida esimerkiksi tummaihoisten tappamiseksi vaikka tehtäisiin oletus, että tällainen kampanja ei innostaisi uusia kannattajia tällaisen ajatuksen taakse.

   Tuomitseminen ei vaadi näyttöä siitä, että kansanryhmää vastaan kiihottamisella on ollut vaikutusta. Pelkkä yritys tällaiseen vaikuttamiseen riittää tuomioon.

  • Edelleenkään ei mitenkään huomioida sitä että imaami esitti että homoudesta tulee kuolemantuomio?

   Ja ihan oikeasti, kuten itsekin sanoit, Päivi Räsäsen toive ja tavoite ei ole että homoja aletaan vainota, pahoinpidellä ja tappaa. Ja kyseisestä raamatunkohdasta ei ole syytä loukkaantua. Eli mikä tässä on relevanttia?

  • Sebastian Tynkkynen ontäysin oikeassa: islamilla on Suomessa täydellinen immuniteetti. Ja kun samanaikaisesti syytetään ”kansanryhmää vastaan kiihottamisesta” henkilöä, jonka päämääränä ei ole saada kaikki vihaamaan homoja, asetelma on täysin absurdi. Käytit vielä esimerkkinä ”kampanjointia tummaihoisten tappamiseksi”. Etkö tosiaan näe tilanteen naurettavuutta?

  • ”Sebastian Tynkkynen on täysin oikeassa: islamilla on Suomessa täydellinen immuniteetti.” Tynkkynen ei ole oikeassa. Hän taitaa olla itse osoitus siitä, ettei Islam nauti mitään erityistä immuniteettia.

  • Sinänsä sama miten on ”Suomessa”. Imaami kannatti homojen kuolemantuomiota. Päivi Räsänen ei. Päivi on paha, imaami ei. Sanokaa nyt mistä tämä johtuu.

  • ”Päivi on paha, imaami ei.” Tässä pitäisi olla tarkka: voimme arvioida ihmisten sanoja ja tekoja, mutta emme sitä, mitä he ovat. Hyväkin ihminen voi toimia väärin ja paha tekee usein myös oikein.

  • Selvä. Mutta edelleen kierretään se, että miksi Päivin sanomisia kauhistellaan,kristittyjen pyhään kirjaan perustuen, mutta imaamin islamiin perustuvaa näkemystä ei.

   Tässä kierrellään ja kaarrellaan ja lausutaan ympäripyöreitä fraaseja, kuten juuri teit, mutta itse kysymykseen et vastaa.

  • > Edelleenkään ei mitenkään huomioida sitä että imaami esitti että homoudesta tulee kuolemantuomio?

   En ymmärrä, miksi kokoajan pitäisi vaihtaa aihetta. Päivi Räsäseen kohdistuvan rikostutkinnan kannalta ei ole merkitystä, mitä joku imaami on sanonut. Minulla ei ole tarvetta tai halua vähätellä kenenkään muun sanomisia, mutta keskustelun mielekkyyden kannalta toivoisin, että pysyttäisiin aiheessa.

   > Ja ihan oikeasti, kuten itsekin sanoit, Päivi Räsäsen toive ja tavoite ei ole että homoja aletaan vainota, pahoinpidellä ja tappaa.

   En minä ole näin väittänytkään. Et alkuunkaan ymmärtänyt pointtiani. Luepa nyt kommenttini ihan oikeasti uudestaan ajatuksen kanssa.

   > Ja kyseisestä raamatunkohdasta ei ole syytä loukkaantua. Eli mikä tässä on relevanttia?

   Sanoin, että kyseinen Raamatun kohta _itsessään_ ei mielestäni anna aihetta loukkaatumiselle. Tämä rikostutkinta ei koske Raamatun kirjoittajaa eikä kustantajaa. Poliisi tutkii parhaillaan Päivi Räsäsen toimia. Kuten aikaisemmin sanoin, ymmärrän että Päivi Räsäsen toiminta voidaan kokea loukkaavana ja vähemmistöryhmiä panettelevina.

  • Anteeksi nyt vain mutta tässä nimenomaan vähätellään jonkun sanomisia ja samalla suurennellaan jonkun toisen sanomisien negatiivisuutta. Juuri siksi Tynkkynen otti vertailukohdaksi imaamin lausunnot. Vertaaminen ei ole aiheen vaihtamisra. Mutta vertaus sivuutetaan koska sitä vähätellään.

  • Se mitä väitit on että Päivi Räsäsen _pyrkimyksenä_ oli saada ihmisiä kääntymään homoja vastaan. Mutta entä jos ei ollutkaan?

  • > Se mitä väitit on että Päivi Räsäsen _pyrkimyksenä_ oli saada ihmisiä kääntymään homoja vastaan.

   Totesin, että omien sanojensa mukaan Päivi Räsänen halusi saada viestinsä levitettyä mahdollisimman laajalle yleisölle ja että viestissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia ihmisiä tai heidän identiteettiään pidetään häpeällisenä. Lisäksi sanoin, että tällainen viesti on mielestäni kyseisiä vähemmistöjä panetteleva.

   Juridisesta näkökulmasta kiihottamiseen kansanryhmää vastaan syyllistyy se, joka asettaa yleisön saataville taikka muulla tavalla levittää yleisön keskuuteen tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka muulla niihin rinnastettavalla perusteella.

   Rikosvastuu edellyttää siis levittämistä yleisön keskuuteen, eikä rajatussa sisäpiirissä levitetty tieto yleensä voi täyttää kiihottamisrikoksen tunnusmerkistöä. Uhkauksen täytyy olla jossakin määrin vakavasti otettava, eikä pelkkä kertaluontoinen harkitsematon uhoaminen täytä kiihottamisrikoksen tunnusmerkistöä.

   Solvauksesta on kyse sinänsä totuudenmukaisten väitteiden esittämisestä, mutta solvaavassa sävyssä ja yhteydessä. Lausuma voidaan katsoa solvaukseksi, jos lausuma loukkaa ryhmän ihmisarvoa ja kun asiayhteydestä voidaan havaita, että lausuman esittäjän pyrkimyksenä oli levittää vihamielisyyttään muihin ihmisiin.

  • Lakiteknisesti rikos voi siis tapahtua uhkaamalla, panettelemalla tai solvaamalla.

   Uhkaamisessa kyse on yleensä väkivallan uhasta, äärimmällään uhasta tappaa toinen henkilö. Panettelulla tarkoitetaan valheellisten tietojen levittämistä. Solvaaminen on puolestaan ryhmän ihmisarvon loukkaamista ja pyrkimystä synnyttää vihamielistä suhtautumista ryhmän jäseniä kohtaan.

   Puhuin aikaisemmin panettelusta, mutta lakiteknisesti täsmällisempi termi mielipiteelleni Päivi Räsäsen tekemisistä on solvaus.

   Poliisi tiedusteli, onko Päivi Räsänen halukas poistamaan mielipiteensä Facebookista, Twitteristä ja Instagramista. Räsänen kieltäytyi tästä. Olettaisin, että tällä haetaan lähinnä sitä, oliko kyse kertaluontoisesta harkitsemattomasta uhoamisesta, jota tekijä jälkeenpäin katuu vai siitä, että Räsänen tietoisesti ja vakavasti esittää näkemyksiään julkisuudessa.

   Imaamin puheet seksuaalivähemistöjen tappamisesta eivät oletettavasti olisi solvaamista vaan uhkaamista, koska niissä uhataan tietyn vähemmistöryhmän henkeä. Mikäli joku tekee asiasta rikosilmoituksen, poliisin tehtävänä olisi selvittää, kohdistuuko ryhmään sellainen uhka, että uhan kohteeksi joutuneella on perusteltu syy kokea terveytensä olevan vaarassa.

  • Väität siis,että Päivi Räsäsellä on vihamielinen suhtautuminen homoja kohtaan ja hän pyrkii herättämään sitä myös muissa? Tässä kysyn: entä jos ei olekaan?

   Selität tuossa juridiikkaa mutta samalla väität tietäväsi mitä Päivi Räsänen oikeasti haluaa. Että hän vihaa homoja ja haluaa muidenkin vihaavan? Tämä on omaa tulkintaasi.

  • Unohdetaan lakitekniset jutut ja luennot. Haluatko uskoa että Päivi Räsänen vihaa homoja ja tarkoituksella levittää tätä ajattelutapaa edistäviä kirjoituksia?

  • > väität tietäväsi mitä Päivi Räsänen oikeasti haluaa.

   En minä näin ole väittänyt. Älä nyt taas ala keksimään minulle mielipiteitä.

  • No, kyllä tästä vähän sellaisen kuvan sai…

   ”Tuomitseminen ei vaadi näyttöä siitä, että kansanryhmää vastaan kiihottamisella on ollut vaikutusta. Pelkkä yritys tällaiseen vaikuttamiseen riittää tuomioon.”

   Mutta hyvä. Jos et väitä, että Päivi Räsänen tarkoituksella haluaa edistää ja levittää vihamielisyyttä kohtaan, voimme tehdä kuten Sebastian Tynkkynen ja uskoa uskonsisaresta hyvää, eikä olla innokkaasti tuomitsemassa ja tulkitsemassa mahdollismman negatiivisesti.

   Päivi Räsänen ei halua homoille pahaa, eikä halua että heitä aletaan kohdella huonosti tai vainota. Hän esitti vain kuinka itse uskoo ja että hänestä kirkon ei pitäisi olla tukemassa Pride-tapahtumaa.

   Joten syyte solvauksesta on väärä.

  • > Joten syyte solvauksesta on väärä.

   Poliisi suorittaa esitutkinnan, jonka perusteella syyttäjä tekee päätöksen. Jos syyttäjä nostaa syytteen, tuomioistuin antaa tuomion. Se ei ole meidän asia ratkaista, onko syyte oikea vai väärä. Se selviää prosessin kuluessa.

  • > Päivi Räsänen ei halua homoille pahaa, eikä halua että heitä aletaan kohdella huonosti tai vainota.

   En aina ymmärrä tätä sinun logiikkaasi. Ensin ihmettelet sitä, että minä muka tietäisin mitä Päivi Räsänen ajattelee (vaikka en ole niin väittänyt) ja heti seuraavassa kommentissa sinä kerrot, mitä Päivi Räsänen ajattelee.

   Voidaanko puhua tästä asiasta ilman, että sinä keksit minulle tai Päivi Räsäselle mielipiteitä?

  • > voimme tehdä kuten Sebastian Tynkkynen ja uskoa uskonsisaresta hyvää

   Tästä olen eri mieltä.

   Riippumatta siitä katsooko tuomioistuinlaitos Räsäsen toiminnan rikoslain vastaiseksi (mikäli asia edes oikeuteen koskaan päätyy), minun mielestäni Räsäsen toiminta oli typerää.

   Minulle ei tulisi mieleenkään viestitellä Pride-viikon aikana siitä, että on häpeällistä kuulua seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Tämänkaltainen toiminta on mielestäni yksinkertaisesti ilkeää ja ajattelematonta.

  • ”Se ei ole meidän asia ratkaista, onko syyte oikea vai väärä.”

   -Sitä juuri tarkoitan. Että ei pitäisi tuomita somessa, blogeissa eikä muuallakaan.

   ”En aina ymmärrä tätä sinun logiikkaasi. Ensin ihmettelet sitä, että minä muka tietäisin mitä Päivi Räsänen ajattelee (vaikka en ole niin väittänyt) ja heti seuraavassa kommentissa sinä kerrot, mitä Päivi Räsänen ajattelee.”

   -Kyse ei ole logiikasta, vaan kristillisestä periaatteesta, että lähtökohtaisesti tulisi ”selittää kaikku parhain päin”, ja sitten jos ilmenee todisteita joiden perusteella voi päätellä toisen toimineen väärin, on todettava, että toinen on toiminut väärin. Mutta lähtökohtaisesti tulisi olettaa hyvää.

   ” Riippumatta siitä katsooko tuomioistuinlaitos Räsäsen toiminnan rikoslain vastaiseksi (mikäli asia edes oikeuteen koskaan päätyy), minun mielestäni Räsäsen toiminta oli typerää.
   Minulle ei tulisi mieleenkään viestitellä Pride-viikon aikana siitä, että on häpeällistä kuulua seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Tämänkaltainen toiminta on mielestäni yksinkertaisesti ilkeää ja ajattelematonta.”

   -Hyvän uskomisella tarkoitan sitä, että vaikka toinen toimii ajattelemattomasti (olen siitä samaa mieltä) ei ole syytä ajatella, että hän olisi toiminut tahallisen ilkeästi.

   Eli Päivi Räsäsen aiempien lausuntojen perusteella en usko, että hän vihaa homoseksuaaleja ja tahtoo levittää pahansuopaa ajattelua.

  • > Mutta lähtökohtaisesti tulisi olettaa hyvää.

   Eli se oli lähtökohtaista hyvän olettamista kun suinpäin riensit ajattelemaan, että minun mielestäni Päivi Räsänen vihaa homoja tai haluaa jopa tappaa nämä.

   Tämä on kovin valikoivaa, jotka pääsevät tuon lähtökohtaisen hyvän piiriin ja saavat kaiken pahan torjuvan sädekehän päähänsä.

   Päivi Räsänen on tietoisesti tuonut mielipiteensä julki ilmeisenä tarkoituksenaan kannustaa muita yhtymään hänen mielipiteeseensä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen häpeällisyydestä.

   Koska hän esittää mielipiteensä julkisuudessa, katson oikeudekseni arvioida tätä mielipidettä ja pitää sitä sekä ilkeänä että typeränä.

   Julkiseen keskusteluun kuuluu julkinen ajatustenvaihto ja mirlestäni minulla ei ole ainoastaan oikeus vaan jopa velvollisuus tuomita typerät mielipiteet. Olisi kristityille häpeäksi jos vain hiljaa vaikenisimme ja siten ikäänkuin osoittaisimme hyväksyntämme tämänkaltaiselle ajattelulle.

  • > Että ei pitäisi tuomita somessa, blogeissa eikä muuallakaan.

   Julkinen keskustelu ei toimi siten, että vain Päivi Räsänen saa esittää näkemyksiään julkisuudessa ja kaikkien muiden tulee olla samaa mieltä tai pitää suunsa kiinni.

  • ”Julkinen keskustelu ei toimi siten, että vain Päivi Räsänen saa esittää näkemyksiään julkisuudessa ja kaikkien muiden tulee olla samaa mieltä tai pitää suunsa kiinni.”

   -Näinhän asia ei ole. Teit omia tulkintojasi 🙂 Näkemyksiä saa esittää ja olla eri mieltä. Mutta ketään ihmistä ei pitäisi teilata ja tuomita somessa ja mediassa.

  • ”Eli se oli lähtökohtaista hyvän olettamista kun suinpäin riensit ajattelemaan, että minun mielestäni Päivi Räsänen vihaa homoja tai haluaa jopa tappaa nämä.”

   -Nytkö sinä riennät ajattelemaan, että minä haluan ajatella niin? 🙂 Yritin saada sinusta selvää. Mutta hyvä jos et ole sitä mieltä.

 2. Se, että muslimien määrä nousee Euroopassa ja länsimaissa syntyvyyden kautta (kolmen lapsen vähimmäismäärään on laki Islamissa) saattaa johtaa vielä siihen, että Kristityt, jotka nyt puolustavat homojen (kaikki Kristityt mielestäni puolustavat) oikeutta elää tasa-arvoista ihmisyyttä, (vaikka avio-oikeutta ei hyväksytä Raamatun mukaan, kuin miehen ja naisen välille) niin, näin joudumme vielä näkemään kuinka Kristinuskon edustajat (Päivi Räsänen kaikken mukana) joutuvat vielä puolustamaan niitäkin, jotka nyt arvostelevat Kristinuskoa ahdasmielisyydestä ja vihapuheesta.