Vielä Torinon käärinliinasta

Tuoreessa Kotimaa 24:n Podcastissa kysttiin: Voitko todistaa käärinliinan aidoksi, Juha Hiltunen? Liinauskovaisena Hiltunen vastasi tietysti myöntävästi ja ohjelma ohitti tokin ne vaihtoehdot jotka jäävät aitouden ja väärennöksen väliin. Mutta myös tureimmat tieteelliset tutkimukset jäivät vaille kommentteja-tietysi. Kuukkeloin netistä tiedeuutisen vuodelta 2018:

Liverpoolin John Mooresin yliopiston forensinen antropologi Matteo Borrini ja italialaisen Pseudotieteellisten väitteiden tutkimuksen komitean (CICAP) orgaanisen kemian tutkija Luigi Garlaschelli ovat nyt tutkineet käärinliinan verijälkiä rikosteknisestä näkökulmasta.
TUTKIMUKSEN TARKOITUS oli selvittää, ristiinnaulittiinko Jeesus X-vai Y-asennossa. He simuloivat elävän testihenkilön ja nuken avulla, miten veri valuu ja imeytyy kankaaseen koehenkilön ollessa eri asennoissa. Lopulta he vertasivat tuloksiaan käärinliinan tahroihin.
TUTKIJOIDEN MUKAAN käärinliinan veritahrat eivät ole linjassa kummankaan ristiinnaulitsemistavan kanssa. Heidän mukaansa veritahrat näyttävät pudonneen kankaalle ”lähes sattumanvaraisesti”. Eri puolilla Jeesuksen kehoa olleiden haavojen synnyttämien veritahrojen välillä ei ole juuri minkäänlaista yhteneväisyyttä.
Käytännössä veritahrat ovat tutkijoiden mukaan voineet siis syntyä vain, jos ruumiin asento olisi vaihtunut useita kertoja.
”Peitsen aiheuttaman vamman tahra rinnan kohdalla on realistinen, jos henkilö on ollut pystyasennossa. Saman haavan oletetusta kuolemanjälkeisestä verenvuodosta selkäpuolella syntyneet tahrat ovat täysin epärealistiset”, tutkijat kirjoittavat raportissaan. He eivät edes onnistuneet toistamaan käärinliinan selkäpuolella näkyvää verivyötä.

6 kommenttia

 • Kari Paukkunen sanoo:

  ”Käytännössä veritahrat ovat tutkijoiden mukaan voineet siis syntyä vain, jos ruumiin asento olisi vaihtunut useita kertoja.” No Seppo, eikö näin olisi voinut käydä? Olisiko mahdollista, että Kristuksen ruumiin asento on vaihdellut useita kertoja ennen liinaan käärimistä? Kuka, ken sen todistaa? Haluatko olla sillä puolella, joka uskoo, että liina on väärennös vai uskotko liinan aitouteen? Minä en ota kantaa liinan aitouteen. Minulle riittää Raamatun ilmoitus tapahtuneesta. Kuka uskoo, kuka ei?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Kuollut ruumis ei valu verta etenkeään kun veri on ehtinyt hyytyä,kuten ko tapauksesa olisi täytynyt tapahtua,silä kuolemanja käärinliinaan käytön välillä oli ehtinyt kulua suht. paljon aikaa. Verijäljet ovat voineet kuitenkin nimeoman eripaikkoihin syntyä silloin, kun liinan alla ollut ihmine on ollut hengissä ja liikkunut ja minä pidän hyvinmahdolisena että ko liina on ollut temppelihera Jaque s Molayn temppeliherrojej käyttämä hoitoliina- (Lue the Hirman Key) Raamatun kertomukseen liina ei sovi muutenkaan, sillä oikeat käärinliinat olivat suikaleita ja liinoja oli haudasa kaksi, pääliina oli erikseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Kyllä, ja Jeesushan ristillä vuoti vettä ja verta mistä meille syntyivät kaksi keskeistä kirkkomme sakramenttia. Toki kolmas olisi hyvin voinut tulla Jeesuksen viimeisistä sanoista joita kirkossamme lainataan ottamatta huomioon Jeesuksen alkusanojen lainauksen tarkoittaneen koko Psalmin lukemista jolloin merkitys aukenee uskon asiassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Vielä Torinon käärinliinasta Seppo. Lainaus sinulta: ”minä pidän hyvinmahdolisena että ko liina on ollut temppelihera Jaque s Molayn temppeliherrojej käyttämä hoitoliina- (Lue the Hirman Key)”

   No niin, Seppo, pidät sitä hyvin mahdollisena. Olisiko sinulla vielä muita lähteitä siitä, onko käärinliina aito vai ei?. Mielipiteitä ja kuvitelmia löytyy samasta teemasta lukemattomia. Sinulla on blogissasi ja kommentissasi oma ajatus, jonka perustalle rakennat. Sinä tottakai pidät esittämääsi teoriaa hyvin mahdollisena ja tietysti näin haluat ajatella. Mieleeni nousee kysymys esittämäsi äärellä; Uskotko ylösnousemukseen? Etsitkö teorioita sille, että ylösnousemus ei ole toteutunut? Mitä blogillasi tavoittelet? Minä pidän erittäin todennäköisenä sitä, että Raamatun ilmoitus on totta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Kari Paukkuselle. Kyseessä ei ole minun teoriani, vaan pidän mahdollisena ja erittäin hyvin perusteltuna kahden korkea-arvoisen vapaamuurarin ja temppeliherrojen historiaan erittäin hyvinperehtyneen asia tutkinen The Hiram Keyn kirjoitajan teoriaa/käsitystä, että kyseessä oli temppeliherrojen Palestiinasta tuoma Jeesuksen ajoilta peräisin oleva liina, jota myöhemmin käytetettiin Jaques Molayn hoidossa. Tässä on liian vähän tilaa selosta koko prosessia, kirja todella kannattaa lukea, mutta totean vain, ettei se sattuma ole ollut, että liina löydettiin nimenomaan temppeliherrojen (Charneyn perhe) hallusta. Sattumalta Vatikaani ei myöskään pannut liinaan näytille juuri perjantaina 13 päivä elokuuta , jolloin temppeliherrojen pidätykset 1307 yöllä alkoivat. https://www.shroud.com/bsts4309.htm Jeesuksen suhteen ajattelen lääkäri Luukaksen käyttämää verbiä egeire,joka merkisee kirjaimellisesti ’herätä’.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Katso kaikki

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit