Valittu soitosta

 

Olen aina ollut sellainen ihminen, joka ei suuremmin välitä näyttelijöiden tavanomaisesta elämästä enkä viihdemaailman uutisista. On kuitenkin yksi ylitse muiden, jota ihailen, en näyttelijänä, vaan hänen vahvan uskonsa takia, joka vahvistui The Passion of the Christ näyttelemisen aikana, Jim Caviezel. En ole seurannut hänen edes ottamisia elokuvien kautta. Hän on jäänyt mieleen hänen tekemä uskonratkaisusta. Hänen omistautumisensa uskolle ei voi kun ihailla.

Moni meistä mieltää olevansa valittu kantamaan Kristuksen ristiä, sillä sanomme uskovansa Jeesukseen. En ole niin varma enää olenko valittu, mutta sen tiedän että minut on kutsuttu. Odotan sitä soittoa, jolloin saan valita, kummalle puolelle kuulun sillä uhallakin, että menetän maailman silmissä arvon saavuttaakseni ikuisen elämän. Jim Caviezelen tapauksessa soitto tuli. Hänet oltiin roolitettu juuri 20 minuuttia tätä ennen Mel Gibsonin elokuvaan The Passion of the Christ, kunnes hän sai soiton Gibsonilta uudelleen. Hän sanoi: “Jos otat tämän roolin, et ehkä enää tule työskentelemään Hollywoodissa”. Caviezel kuittasi: “Mel, tähän minä uskon. Meillä jokaisella on kuitenkin ristimme kannettavana. Minun on kannettava minun omani. Jos emme kanna meidän ristejämme, romahdamme ristimme painon alle”. Niin he alkoivat tekemään elokuvaa. Soitto sai hänen valitsemaan kummalle puolelle asettua, mutta myös soitto sai tuntemaan ahdistusta, ja lopulta päätösestä tehtyä riemua, jonka hän joutui tekemään. Uhrata tulevaisuus näyttelijänä Hollywoodissa, vai ottamaan ristin kannettavaksi? Tuon jälkeen hän on ryhtynyt käymään kirkossa ja ripittäytymässä päivittäin hänen omiensa sanojensa mukaan. Esimerkki, joka vahvistuu uskossa uhkien kasvaessa.

Kuinka moni meistä olisi valmis valitsemaan, kun soitto tulee? Aluksi luulin että häntä on joku Hollywoodin kiho uhannut, mutta aina kannattaa lukea yhä uudelleen ja uudelleen jutut läpi saadakseen täydellisen kokonaiskuvan. Mutta jos saatkin soiton, jossa kerrotaan ukaasi: “Jos et lopeta uskomasta Jeesukseen, niin emme anna rahallista tukea sinulle”. Kumman valitset?

Nyt itse uhkun marttyyri-intoa ja mielessäni olen menemässä kivitettäväksi Jeesuksen takia, mutta en ole vielä saanut sitä “soittoa”, joka pistää minut valitsemaan. Vain se hetki erottaa minut kutsutuista ja valituista.

Tämä on äärimmäinen esimerkki, joka voi tapahtua maissa, jossa kristittyjä vainotaan toden kanssa. Caviezelia ei ole uhattu, mutta rooleja ei ole tämän jälkeen satanut Hollywoodista entiseen tahtia. Hän jatkaa yhä näyttelijän uraa filmeissä ja televisioissa. Viimeinen häneltä tullut elokuva, joka on tullut Yhdysvaltain elokuvateattereihin maaliskuussa, on Paavali, Kristuksen apostoli(Paul, Apostol of Christ), joka on jäänyt Suomessa Maria Madalena-elokuvan varjoon.

4 kommenttia

 • Jouni Parviainen sanoo:

  Katja: “Nyt itse uhkun marttyyri-intoa ja mielessäni olen menemässä kivitettäväksi Jeesuksen takia, mutta en ole vielä saanut sitä “soittoa”, joka pistää minut valitsemaan. Vain se hetki erottaa minut kutsutuista ja valituista.”

  Hyvä huomio. On aiheellista aika ajoin kysyä itseltään, kuinka pitkälle olisi valmis menemään vakaumuksensa puolesta. Paraskaan etukäteiskuvitelma ei toki takaa vahvana pysymistä tosikoetuksessa.

  Mutta on ilmeistä, että kaikki harjoitus edistää henkistä lihaskuntoa. Pohjaa sille luovat esimerkiksi ensiavun antamisen harjoittelu kurssilaisena, poistuminen rakennuksesta pihalle aina palohälyttimen alkaessa soida tai turvaohjenäytöksen tarkka seuraaminen lentokoneessa ennen jokaista nousukiitoa.

  Missä pihvi? Turvallisuushakuinen ihminen joutuu valitettavan usein muiden naurun aiheeksi. Mutta samalla kun hän tottuu kestämään selkä suorana irvailua turvallisuusvakaumuksestaan, hän harjaantuu siirtovaikutuksen ansiosta myös syvempien vakaumustensa tunnustamiseen ja niiden paljastumisesta johtuvien seurausten kestämiseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Ei tartte surra Jimin puolesta. Passions christ in jälkeen hän on ollut mukana melkein kahdessakymmenessä fi8lmissä ja pääosassa pitkässä TV -sarjassa.

  Ymmärrän kyllä sanomasi ja minäkin arvostan niitä jotka vakaamuksensa takia ottavat suuriakin riskejä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Katja Sallinen sanoo:

   Miksi niin pitäisikään tehdä? Iloitsen hänestä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Katja Sallinen sanoo:

   Ja sanotaan, etten pelkästään ymmärrä. Hän on esimerkki minulle ja kaikille omassa vakaumuksessa Kristuksessa taisteleville. Paavali, kristuksen apostoli on hänen toinen elokuva The Passion of the Christ jälkeen. Ja varmaan luit kirjoituksen kokonaan? Mainitsin, että hän jatkaa näyttelemistä.

   Ilmoita asiaton kommentti