Valehtelijoitten Kerhon motto: "Voittajalta ei koskaan kysytä, kertoiko hän totuuden"

"Suurella valheella on aina tietty uskottavuuden voima, koska kansakunnan suuri enemmistö on helpompi johtaa harhaan syvissä tunteen kerrostumissa kuin tietoisesti tai vapaaehtoisesti. Mieltensä primitiivisessä yksinkertaisuudessa heitä on helpompi huijata suurella kuin pienellä valheella, koska he itse turvautuvat pieniin valheisiin pienissä asioissa, mutta häpeäisivät käyttää suuren mittakaavan valheita. Heidän mieleensä ei koskaan tulisi tuottaa kolossaalisia epätotuuksia, eivätkä he koskaan uskoisi muiden voivan vääristää totuutta niin häikäilemättömästi."

Kaksiosaisessa Taisteluni-kirjassaan Adolf Hitler kertoo, millä tavalla suuret ihmisjoukot saadaan uskomaan totalitaariseen ideologiaan.  Kirja antaa selkeät ja hyviksi koetut (sic!) ohjeet potentiaalisille diktaattorikandidaateille siitä, miten kansalaiset manipuloidaan oman aatteen taakse. Fanaattisuuden tuhoisuus perustuu siihen, että ideologioiden, harhojen ja fantasioitten taakse linnoittautuminen johtaa hybrikseen eli ylimielisyyteen toisinajattelijoita kohtaan.

Ohjeita voidaan toki lukea aina myös toiseen suuntaan, lopusta alkuun. Kun aikoinani suoritin mainosalan ammattitutkintoa ja opin mielenkiintoisia manipulointikeinoja, joita oli siihen asti härskisti kohdistettu minuun itseenikin, sain kokea vapauttavan oivalluksen: Kun tiedät, miten ihmisiin vaikutetaan, opit myös sen, miten voit itse välttyä kyseiseltä aivopesulta.  Mainonnan säännöissä valehtelu, muunnellun totuuden tai vaihtoehtoisten faktojen kertominen kielletään, mutta taivuttelukeinoja löytyy toki muitakin: Ensin luodaan tarve, joka sitten täytetään kauppaamalla jokin tietty tuote tai palvelu. Ja tässäkin toistolla on tärkeä tehtävänsä. Ei väkisin vaan väsyttämällä...!

Propagandassa ei ole totuudessa pysymisen vaatimusta, pikemminkin päinvastoin: Syötettävän pajunköyden on oltava todella paksua!

Paras vastarokotus kansankiihotusta vastaan on huolehtia kansalaisten korkeasta koulutustasosta ja sen tuomasta kriittisestä ajattelusta ja harkintakyvystä.  Jos populismi ei olisikaan kokonaan lähtöisin isästä perkeleestä, niin pirullista se ainakin on. Ja eksyttävää. Kysyä sopii, mahdoimmeko me sittenkään oppia mitään Hitleristä ja toisesta maailmansodasta? Taas päästetään vallan kahvaan epäkypsiä, epävakaita ja narsistisia yksilöitä epämääräisine missioineen.

En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa, kun katselee sitä, mitä USA:ssa tapahtuu tällä hetkellä uuden presidentin masinoimana. Ehkä itku ei auta markkinoilla, vaan pelolla hallitsemiselle parasta vastamyrkkyä taitaa olla – nauru! Pilapiirtäjät kautta maailman ovat kuluneen viikon aikana teroitelleet kyniään ja tehneet niistä teräviä peitsiä.  Kynäpeitset tanassa he ovat urheasti röhönauraen hyökänneet trumpilaisia tuulimyllyjä vastaan silläkin uhalla, että eteen nouseviin muureihin törmäämisen vaara kasvaa koko ajan.

Huumorin sanotaan purkavan pakoviettiämme: Emme lähdekään karkuun vaan kohtaamme todellisuuden hymy huulilla. Itseäni huvitti suuresti Trumpin hovista lehdistölle vuodettu lausunto Ameriikan Akusta: Hän on ”70-vuotias lapsi, jonka televisionkatseluaikaa tulee rajoittaa tarkoin!” Äkkiä näkökulma muuttui olennaisesti: Nyt onkin kyse kasvatukseen ja kuriin liittyvistä asioista.

Vaihtoehtoisiin faktoihin tukeutuvaa Trumpia lienee ihan turha yrittää houkutella minkäänlaisiin valheenpaljastuskokeisiin, mutta olisi mielenkiintoista tietää, miten häneen tehoaisi esimerkiksi jonkinlainen totuudenpaljastuskoe.  Valhe on jo isoksi tehty. Miten isoksi  ja rajalliseksi Amerikka aiotaan jälleen tehdä…?

PS: Saksassa kirjamyyntilistojen kärkeen on ponnahtanut Hitlerin Mein Kampf ja USA:ssa George Orwellin  Vuonna 1984.

 

Tässä Trumpin hovin vuotouutinen:

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005060498.html

 

Kuvateksti:

Yllä: Hitler: "Tee valhe suureksi ja tee siitä yksinkertainen, jatka sen toistamista, ja lopulta ihmiset uskovat siihen."

Alla: Trumpin leikkikehä ei Speedy Gonzalesia pitele!

22 kommenttia

 • ismo malinen sanoo:

  Kimmo, Raamattu itsessään pitää sisällään VAHVAN viestin, että Totuus tekee vapaaksi ja sen kautta se myös avaa ymmärryksen siitä, että me kaikki olemme samalla viivalla Luojan edessä, eikä meistä yhdelläkään ole olemisen oikeutta toisen edellä.

  Näin ollen Raamatusta löytyy raadollisen ihmisen tarina ja myös Tie Rakkauteen ja Armon käsittämiseen. Raamattu ei siis oikeuta vääristämään totuutta, vaan pyrkii valaisemaan ihmisten sydämmet häikäilemättömästi ja teeskentelemättömästi, mutta ihmiset rakastavat enemmän pimeyttä ja valhetta kuin Jumalan Sanaa.

  Tämän totuuden kertoi myös Jeesus aikansa ihmiselle, mutta tappoivat hänet ja lukivat pahantekijöiden joukkoon, koska tekonsa olivat pahat.

  Nykyisin isänmaallisuus on jo saanut nationalismin leiman ja globalisaation airueet julistavat vapaata kauppaa ja kaikki Kristilliset arvot alas ideologiaa ilman, että se toisi tilalle mitään muuta kuin ”raha ratkaisee” moraalin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Ismo: ”Kimmo, Raamattu itsessään pitää sisällään VAHVAN viestin”

   No, Raamattu nyt on, mitä on – ikivanha aikansa ihmisten kirjoittama tarinakokoelma, joka ei edusta ainakaan minulle sen kummempaa totuutta kuin vaikkapa ihan kotimainen Kalevalamme.

   Taitavat molemmat edustaa sitä tänä päivänä niin muodikasta ”vaihtoehtoista faktaa”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Raha on käytännöissä ratkaissut sangen usein myös kristinuskon moraalin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Ikävä kyllä olet Seppo oikeassa, ainakin monen huijari saarnaajan on raha sokaissut.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Muuten, otsikossa siteerattu ajatelma on Heil Hitleriltä, ei meil Mannerheimin. Saati sitten Ruttopuiston rovastin. Ei kai kukaan vain luullut, että blogisti pistää omiaan…?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121