Vaino

Vaino on tilanne, jossa henkilö joutuu toistuvasti kärsimään sitkeää ja systemaattisesti toteutettua väkivaltaa ja häneltä kielletään tai uhataan kieltää perusihmisoikeudet vainotun ominaisuuksien perusteella, joita vainoaja ei hyväksy (uskonnon, kansallisuuden, poliittisen mielipiteen, kansallisuuden ja tietyn ryhmän jäsenyyden perusteella). Lainattu ihmisoikeuspuolustajien sivulta.

Vaino on aivan ilmeisesti monenlaista niin kuin syytkin ovat moninaiset. Vainon tunnusmerkit voivat täyttyä monenlaisissa myös ihan ihmissuhteissa. Vainossa voi olla kiristykseen liittyviä elementtejä. Rikosilmoituksia ym, joka aiheuttaa vaivaa ja epävarmuutta.

Uskovien vainoja on monilla puolilla maailmaa. Tilastojen mukaan kristityt Jeesukseen uskovat ovat listan kärjessä. Tietysti meidän on todettava, että monet muutkin uskonnot vähemmistöasemassa ovat vainon kohteina. Mielipiteen tai poliittisen kannan perusteella voidaan vainota. Aina on todettava, että valtaväestö saa yleensä olla rauhassa, vaikka sissiliikkeet aiheuttavat päänvaivaa, mutta voidaanko sitä sanoa vainoksi? Vähemmistö ei useinkaan pysty vainoamaan enemmistöä.

Meidän on todettava, ettei Suomessa ole vainoa Jeesuksen tunnustamisen tähden, varsinkin, jos on hiljaa vakaumuksestaan. Olemme kuitenkin merkillisellä rajalla. Ihmistä ei vainota edes lestadiolaisuuteen kuulumisesta ainakaan kovin, mutta avata suunsa sananvapauden nimessä voi syyllistyä ihmisoikeusrikkomukseen. Sananvapaus ei ole kuitenkaan vapaus ilman kontrollia, joka oikeus on jokaisella mielensä pahoittajalla.
Vainosta puhuttaessa puhutaan yleensä tähän näkyvään osaan kohdistuvasta kipua tuottavasta toiminnasta. Jeesus puhui kahdeksan autuuden viimeisenä tuntomerkkinä vainon. Voiko suomalainen pelastua ilman tätä merkkiä?

Meidän vainoojamme on hengellinen, joka tasoittaa ulkonaisen tiemme niin sileäksi ja miellyttäväksi, ettei Jumalan asioilla ole tilausta enää. Meidän sielumme on kuihdutettu ja laihdutettu kompromisseilla, jotka ovat olleet lihalle mieluisia, mutta vastaan Pyhää Henkeä.

Kirjoittaja

Lauri Lahtinen

Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, kun kokoontuminen ei nyyt onnistu kasvotusten.. Nyt olen käsitellyt Vuorisaarnaa ja hakukone varmasti löytää, jos jotain kiinnostaa.. Olen värkännyt tuubisivun ja siellä julkaisen viime vuosituhannen lopulta juttuja, kun Inkerin kirkon yhteydessä toimittiin. Lauri L M Lahtinen youtube.com

Kirjoittajan viimeisimmät blogit

Kirjoittajan luetuimmat blogit

Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit