Vain kestävillä teologisilla perusteilla saadaan ratkaisu johon kirkossa voidaan sitoutua
Taannoisessa kolumnissaan Lauri Vartiainen vertaili kirkkomme aiempaa naispappeuspäätöstä käsillä olevaan kysymykseen kirkon avioliittokäsityksestä. Samana päivänä julkaisemassaan blogikirjotuksessa Timo Pöyhönen esittää oman ratkaisunsa jälkimmäiseen kysymykseen.
Heti kärkeen on syytä todeta, että käsillä ei suinkaan ole kysymys siitä, vihitäänkö kirkkomme tiloissa kirkollisena toimituksena samaa sukupuolta olevia pareja vaiko ei. Tämä viimemainittu kysymys on käytännön tasolla jo ratkaistu, eli käytännössä vihitään, vaikkakin ilman kirkon yhteistä hyväksyvää päätöstä. Oikeampi kysymys on, tulisiko kirkon oman oppinsa perusteella hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkiminen kirkolliseksi toimitukseksi vaiko ei.
Timo Pöyhönen esittää ratkaisuksi, että hyväksytään kaksi rinnakkaista avioliittonäkemystä, perinteinen ja sukupuolineutraali. Mitä tämä sitten aidoimmillaan tarkoittaisi? Kenties sitä, että kirkkokäsikirjassa olisi kaksi kokonaan erillistä ja toisistaan riippumatonta kirkollista toimitusta: Toisaalta miehen ja naisen avioliittoon vihkiminen ja toisaalta sukupuolineutraaliin avioliittoon vihkiminen.
Tarkoitan siis todellakin kahta eri toimitusta, en kahta eri vihkikaavaa samalle kirkolliselle toimitukselle. Tällöin esimerkiksi toimitusten oppaaseen tulisi kokonaan oma lukunsa jälkimmäistä varten. Kirkon perinteistä avioliittokäsitystä kuvaavat tekstit säilyisivät muuttumattomana ja rinnakkaiselle käsitykselle kirjoitettaisiin kokonaan uudet tekstit.
Koska perinteinen avioliittokäsitys säilyisi muuttumattomana, todettaisiin toimitusten oppaassa edelleenkin: ”Kristillisen uskon mukaan avioliitto perustuu Jumalan käskyyn ja luomisjärjestykseen. Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi, antoi avioliiton heille lahjaksi ja siunasi heidän liittonsa. Kristus vahvisti tämän luomisjärjestykseen perustuvan asetuksen (Matt. 19: 4–6). Jumalan asetuksen perusteella avioliittoon vihkiminen on hengellinen tapahtuma ja jumalanpalvelus, jossa rukoillaan vihkiparin puolesta ja siunataan heidän liittonsa.”
Koska kirkko ei voi olla ristiriidassa itse itsensä kanssa, ei myöskään rinnakkainen avioliittokäsitys voi olla ristiriidassa perinteisen avioliittokäsityksen kanssa. Samaa sukupuolta olevan kihlaparin vihkimisen teologiset perusteet on siis sanoitettava toisin. Kun perinteistä avioliittokäsitystä perustellaan Jumalan käskyllä ja luomisjärjestyksellä, tulisi rinnakkaista avioliittokäsitystä perustella jollakin muulla. Kun perinteisen kannan mukaa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi, ei samassa oppaassa voi heti seuraavassa luvussa lukea, että Jumala onkin luonut sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuuden.
Tästä päästään kuitenkin luterilaisen teologian ytimeen: Keskiössä on ristiinnaulittu Kristus, joka kuoli meidän syntiemme vuoksi. Kaikki muu sen ympärillä on enemmän tai vähemmän kehällistä. Ei suinkaan samantekevää, mutta sellaista, josta henkilökohtainen hengellinen pelastuksemme ei ole viime kädessä riippuvaista. Ei meidän tarvitse opettaa uutta luomiskertomusta saadaksemme yhteensovitettua oman identiteettimme kristillisen kirkkomme ihanteisiin ja osallisuuteemme Jeesuksesta Kristuksesta.
Jumala on suuressa sallimuksessaan suonut sen, että luomakuntamme on juuri nyt juuri sellainen kuin on ja ihmiskunta on osallisena Kristuksen sovituksesta juuri sellaisena kuin on. Sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuus on ympäröivää todellisuuttamme aivan riippumatta käsityksestämme siitä, millaiseksi Jumala asiat alun perin on luonut. Kunkin ihmisen identiteetti on hänelle itselleen totta aivan riippumatta siitä, miten häntä ympäröivät maailma hänet kokee. Toisaalta ympäröivän maailman kokemus ihmisestä on riippuvainen siitä, miten hän itsensä ilmaisee, ei siitä, miten hän itsensä sisäisesti kokee.
Jokaisen ihmisen, siis aivan jokaisen, on hyväksyttävä ristiriita sisäisen kokemuksensa ja ulkopuolisen todellisuuden välillä. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt eivät ole tässä mikään poikkeus.
Luterilaisen teologian ytimestä katsottuna perinteisen avioliittokäsityksen säilyttäminen muuttumattomana ei siis ole mitenkään syrjivää. Kukaan ei jää Kristuksesta osattomaksi sillä perusteella, että kirkko opettaa Jumalan luoneen ihmisen mieheksi ja naiseksi, antaneen heille avioliiton lahjaksi ja siunanneen heidän liittonsa. Tämän opettaminen ei myöskään väheksy kenenkään kahden ihmisen välistä keskinäistä rakkautta, vaikka he olisivatkin keskenään samaa sukupuolta.
Seikka, että kirkossa voi olla kaksi rinnakkaista avioliittokäsitystä vain siten, että uusi rinnakkainen jättää aiemmalle täyden tilan säilyä muuttumattomana, ei vielä merkitse, että tälle uudelle rinnakkaiselle avioliittokäsitykselle olisi kestävät teologiset perusteet. Uuden rinnakkaisen avioliittokäsityksen teologisten perusteiden tulee olla teologisesti perusteluja myös täysin itsenäisesti, perinteisestä avioliittokäsityksestä riippumatta.
Kirkkomme virkaratkaisua edelsi pitkä teologinen prosessi, jonka aikana pohdittiin mm. mistä kirkkomme pappisvirassa on kyse. Pohdintaa käytiin esimerkiksi siitä, onko pappisvirka osa kirkon olemuksellista perusrakennetta (konstituutiota), vaiko onko kyse käytännöllisestä järjestelystä pappisviralle kuuluvien tehtävien järjestämiseksi (funktionaalinen käsitys). Toisaalta pohdittiin sitä, onko pappisvirka jo olemukseltaan miesvirka vai onko perinteisessä ratkaisussa rajata pappisvirka vain miehille ollut kyse vain käytännöllisestä ratkaisusta. Vasta sitten, kun tässä pohdinnassa päädyttiin jälkimmäiseen kantaan, nousi pohdittavaksi seikka, tulisiko vakiintunutta käytäntöä muuttaa vaiko ei. Edellisessä kysymyksessä vastakkaiseen kantaan päätyneille tämä jälkimmäinen pohdinta ei enää ollut aiheellista. Kirkko ei voi toimia vastoin omaa olemustaan.
Vastaavalla tavalla avioliittokysymyksessä pitää ensin ratkaista, onko avioliiton kaltainen parisuhde samaa sukupuolta olevien kesken ylipäätään asia jolle kristillisessä opissa ja luterilaisessa tunnustuksessa pitäytyvä pappi voi pyytää Jumalan siunausta. Toimituksen liturgisia muotoja on syytä pohtia vasta sen jälkeen, jos vastaus tähän kysymykseen on myönteinen.
Virkaratkaisussaan kirkkomme ei päätynyt perustamaan perinteisen patristisen pappisviran viran rinnalle matristista kaitsentavirkaa, vaan ratkaisuksi tuli yksi yhteinen sukupuolesta riippumaton virka. Miehisestä paimenvirasta täysin erillinen, kirkollisissa palvelussuhteissa yhtäläisen kelpoisuuden tuottava matrivirka olisi voinut olla osalle kirkon perinteisellä virkakannalla olevista hyväksyttävä ratkaisu, ei toki kaikille. Valtaosalla kirkon perinteisellä virkakäsityksellä olevista ei kuitenkaan ole kyse siitä, että kirkolliset toimitukset koettaisiin pätemättömiksi naispuolisen henkilön toimittamina, vaan siitä, että perinteinen paimenvirka koetaan olemukseltaan miehen viraksi. Väärässä järjestyksessä toimitettuun jumalanpalvelukseen ei tahdota osallistua.
Vastaavalla tavalla uuden rinnakkaisen avioliittoteologian hyväksyminen tulee kyseeseen vain niiden perinteisessä avioliittoteologiassa pitäytyvien osalta, jotka kokevat samaa sukupuolta olevien välisen avioliiton kirkollisen hyväksynnän ylipäätään mahdolliseksi. Sikäli kun se ei ole mahdollista, ei sellaisessa toimituksessa tahdota olla mitenkään osallisena.
Tässä yhteydessä on syytä nostaa rinnakkaistarkasteluun kaksi perinteiseen avioliittokäsitykseen liittyvää, kirkon jäsenten keskuudessa mielipiteitä jakavaa kysymystä: Suhtautuminen ns. avoliittoon ja suhtautuminen aiemmasta avioliitostaan eronneiden uudelleen vihkimiseen.
Miehen ja naisen välinen avoliitto täyttää olemukseltaan perinteisen avioliiton muodot, mutta siinä puuttuu liiton julkinen vahvistaminen. Asiantila korjaantuu julkisella vahvistamisella. Aiemmasta avioliitostaan eronneiden vihkimistä uuteen avioliittoon voidaan puolestaan perustella anteeksiannolla ja armolla. Näin varsinkin silloin, jos todellista mahdollisuutta paluusta aiempaan liittoon ei enää ole. Kaksi miestä taikka kaksi naista ei kuitenkaan muutu mieheksi ja naiseksi vihkitoimituksella. Niinpä heidän keskinäistä avioliittoaan ei voida yhteensovittaa perinteiseen avioliittokäsitykseen. Jos heidät aiotaan vihkiä, tarvitaan kokonaan uusi avioliittokäsitys.
Uuteen avioliittokäsitykseen siirtymistä on perusteltu mm. uudella tiedolla ihmisen sukupuolisesta ja seksuaalisesta monimuotoisuudesta. Aikamme käsityksen mukaan sukupuolinen suuntautumien ei ole ihmisen oma päätös, eikä ihminen voi itse omin voimin omaa sukupuolista suuntautumistaan muuttaa. Eettiseksi kysymykseksi nousee, opettaako kirkkomme selibaatin ainoaksi oikeaksi ratkaisuksi heille kirkkomme jäsenille, joille parisuhde vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa ei ole todellinen vaihtoehto. Jääkö siis toiseksi vaihtoehdoksi kadottava synti? Mikä on asiassa totuus ja mikä kadottava valhe?
95 kommenttia
”Laulujen laulun tekstit tihkuvat kuulemma niin eroottista latausta kielikuvien tasolla, että kirkolliset käännökset ja tulkinnat ovat kauan olleet sievisteleviä.”
Kännökset eivät ’sievistele’ vain seksistisissä kielikuvissa vaan monissa muissakin ilmaisuissa, jotka esim. Paavalilla saattavat olla hyvinkin brutaaleita. Miksi ei käännetä kuten kuuluu?
> Näetkö mitään muutosta ajankuvassa, yhteiskunnassa ja sen muodoissa, sekä vallitsevassa avioliittokäsityksessä ja sen kuvauksessa Raamatun _sisällä_.
Vastaan Sarille, että koska Raamatun tekstit on kirjoitettu reilun 1000 vuoden aikajänteellä ja mahdollisesti kulkeneet suullisena perimätietona joka pidempään, yhteiskunnalliset muutokset aikaisimpien ja myöhäisimpien kirjoitusten välillä on väistämättömiä.
Vanhimmissa kirjoituksissa seksuaalisuus nähdään lähes eläimellisenä. Tässä tarkoitan siis eläimellisen kirjaimellista tulkintaa. Mies yhtyy naiseen, jotta syntyy jälkeläinen. Kirjoituksista puuttuu kaikki romanttisen rakkauden kuvaukset. Rakkauden kohteena on aina Jumala.
Yhdyntäkeskeinen ajattelu seksuaalisuudesta heijastuu myös Raamatun avioliittokäsitykseen. Irvokkaimmillaan se on juuri lainaamassani 5. Mooseksen kirjan jakeessa, jossa avioliitto ajatellaan syntyvän (myös) siten, että mies saa kiinni neitseellisen tytön ja raiskaa tämän.
Edelliseen Mooseksen kirjan kohtaan liittyy myös ajatus siitä, että mies ostaa tytön tämän isältä. Tämä patriarkaalinen maailmankuva ei katoa siirtyessämme Uuden Testamentin aikaan. Toisaalta seksuaalisuuden ja avioliiton yhdyntäkeskeisyys myös säilyy pitkälle Uuden Testamentin kirjoittamisen jälkeenkin.
Esimerkiksi Euroopassa satoja vuosia Jeesuksen kuoleman jälkeen oli edelleen hyvin tavallista, että avioliiton solmimiseen ei tarvittu pappia. Pelkkä yhdyntä riitti avioliiton sinetiksi. Samoin ajatus siitä, että avioliiton myötä tyttö siirtyy isänsä omistuksesta aviomiehensä omistukseen eli eurooppalaisessa kulttuurissa huomattavan pitkään. Lähes meidän päiviimme saakka.
Olen edelleen sitä mieltä, että tänä päivänä kirkon alttarin edessä nähtävä romanttisen rakkauden täyttämä avioliiton vihkimisen seremonia ei oikeastaan juurikaan kuvaa sitä avioliittoa, mikä Raamatussa on kuvattu. Sellainen vihkitoimitus, jossa morsiamen isä taluttaa tyttärensä uudelle aviomiehelle on jäänne Raamatun ajoilta ja naisen asemasta. Ja lieneekö myös niin, että alttarin edessä tapahtuma suudelma on häveliäämpi vaihtoehto sille, että avioliitto sinetöitäisiin yhdynnällä, koska yhdyntä kirkkokansan silmien edessä sopisi tavattoman huonosti meidän kulttuuriimme.
> Toki Raamatun luomiskertomuksen kuvauksessa pitäytyminen aiheuttaa toiseutta niiden keskuudessa, joihin kuvaus ei sellaisenaan sovi, mutta sen sijaa, että pyrkisimme harmonisoimaan luomiskertomuksen tulkinnan vallitsevaan todellisuuteen, meidän tulisi hyväksyä maailman epätäydellisyys.
En täysin yhdy Jukka Kivimäen ajatukseen luomiskertomuksesta.
Jos ajattelemme seksuaalivähemmistöjä, luomiskertomuksen ajatus siitä Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi on täysin sovellettavissa heihin. Homoseksuaalit ja biseksuaalit ovat miehiä ja naisia. On aika raaka tulkinta, että heteroseksuaalin ihmisen heteroseksuaalius olisi täydellistä ja Jumalan tarkoittamaa ja samaan aikaan homoseksuaalin ihmisen homoseksuaalisuus olisi epätäydellistä ja synnin turmelemaa. Tällaisessa tulkinnassa mennään aika pitkälle ohi siitä, mitä luomiskertomuksessa on kirjoitettu.
Toisekseen luomiskertomuksessa ei puhuta avioliitosta yhtään mitään. Avioliittoteologia voi toki olla sovellutus luomiskertomuksesta, jossa luomiskertomuksen sisältöä venytetään yhteiskunnallisen instituution ylle.
Silti jos luemme luomiskertomusta niin ei siinä sillä tavalla sanota, että alussa Jumala loi miehen ja naisen sekä avioliiton heidän välilleen.
”Toisekseen luomiskertomuksessa ei puhuta avioliitosta yhtään mitään.” Mikko Nieminen.
Raamatun avioliiton käsittäminen vain sosiaaliseksi toiminnaksi on sikäli virheellinen, että Raamatussa ”avio” tarkoittaa nimenomaan miehen liittymistä vaimoonsa. Tämä miehen ja naisen nimenomainen liittyminen toisiinsa on lihallinen ja liittyy sukupuoliseen kanssakäymiseen. Kyseisen yhteen ”liittymisen” laajentaminen, koskemaan myös homoseksuaalisia suhteita ei tue Raamatun omaa ilmoitusta. Tämän tosiasian kieltäminen on turhauttavaa, koska asia on niin ilmeinen Raamatun kontekstissa.
”Mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja he tulevat yhdeksi lihaksi.” 1,Moos.2:24 (sama Mooseksen kirjan kohtaa lainataan uudessa UT:ssa ainakin kolmesti. Matt.19:5 Mark. 10:7 ja Ef.5:31)
Mitä tulee muinaisiin Israelilaisten ja myöhemmin Juutalaisten Kirjoitusten sisältöön, niin hyvin vanhoissa teksteissä on mainintoja, ettei avioliittoasiakirjoja saanut kirjoittaa miespareille, eikä miehille jotka yhtyivät eläimiin.
Kristillinen ihmiskäsitys ja maailman kuva nivoutuu edelleen lujasti siihen Seemiläisten kansojen historiaan, jota voidaan seurata takautuvasti hyvinkin varhaiseen aikaan. Homoseksualismi ei ole uusi asia, ainoastaan suhtautuminen siihen on muutoksessa.
Avioiittoasiakirjat ovat homosuhteiden suhteen nykyisin lainvoimaisia, mutta onko Kirkon ihmiskäsitys väärä, jos se pitää avioliittoa vain miehen ja naisen liittona ja sitoo oman käsityksensä Raamatun Sanaan ja Luomisen teologiaan?
Jos Kirkko muuttaa avioliiton suhteen käsityksen ihmisestä miehenä ja naisena, niin myös Kirkon teologiaa joudutaan muuttamaan monin paikoin. Tämä avioliitto kysymys menee hyvin syvälle teologiaan ja juuri sen tähden mahdollisen muutoksen perusteet tulee olla teologiset, eikä ns. Inhimilliseen ja humanistiseen rakkauskäsitykseen, kuten Ruotsissa paljolti kävi.
Rakkauskortin esiin vetäminen tässä kysymyksessä ei voi olla riittävä peruste, koska kyse on Kirkon itsemärryksestä ja teologiasta, eli siitä mitä Jumalan on meille ilmoittanut. Sekulaarit lait ja määräykset eivät voi asettua Jumalaan luottamisen edelle, vaikka juuri sitä Kirkolta nyt odotetaan.
Seppo, suvunjatkaminen on aika yksiselitteistä noissa alkuteksteissä, se on ollut sitä tuhannet vuodet ja on edelleen. Jumala on sellaiseksi ihmisen tehnyt, että mies ja nainen lisääntyvät Jumalan tekojen kautta.
Ihminen itse etsii monia mutkia matkaan… Ja sitten eksyy pimeään laaksoon… ja syyttää Jumalaa, vaikka on sanottu; ”Katsokaa tässä on Tie sitä käykää…” Tuokin on kirjoitettu meille, että löytäisimme mitä meille on ilmoitettu.
”Ettekö te tiedä, ettekö kuule, eikö teille ole alusta asti ilmoitettu, ettekö ole maan perustuksista vaaria ottaneet? Hän istuu korkealla maanpiirin päällä, kuin heinäsirkkoja ovat sen asukkaat; hän levittää taivaan niinkuin harson, pingoittaa sen niinkuin teltan asuttavaksi. Hän tekee ruhtinaat olemattomiksi, saattaa maan tuomarit tyhjän veroisiksi. Tuskin he ovat istutetut, tuskin kylvetyt, tuskin on heidän vartensa juurtunut maahan, niin hän puhaltaa heihin, ja he kuivettuvat; myrsky vie heidät kuin oljenkorret. ”Keneenkä siis te vertaatte minut, jonka kaltainen minä olisin”, sanoo Pyhä.” Jes.40:21-25
Mikko Nieminen. Kaksi lyhyttä kommenttia. Vielä keskiajalla vihkipari saatettiin rukousten ja vihkiveden kanssa vuoteeseen asti (jos muistan oikein). Kirkollinen avioliittoon vihkiminen ei mitenkään periaatteessa edellytä vain jäyhää ja jäykkää patsastelua kirkon alttarin edessä. Vihkipapista tehtäisiin kyllä todennäköisesti kantelu tuomiokapituliin ja hänen sanottaisiin pilanneen häätunnelman, jos tämä lukisi inhorealistisen vihkipuheen suoraan vaikkapa Lutherin vihkikaavasta. Tai lainaisi tiettyjä Korkean Veisun kohtia… Häveliäisyys on ihan hyvä juttu.
Toiseksi. Kristillinen kirkko on 2000 vuotta tulkinnut Raamatun tekstejä eri näkökulmista ja etsien vastauksia eri kysymyksenasetteluihin. Koska Jumala on Raamatun varsinainen kirjoittaja. Niillä reunaehdoilla, jotka teksteissä itsessään on. Kyse ei ole jostakin lähtökohtaisesta homofobiasta (vaikka sitäkin varmasti on) vaan halusta pitäytyä Jumalan mielen mukaisiin käsityksiin omassa ja kirkon (sekä yhteiskunnan) elämässä. Ilman sarvia ja hampaita: 1960-luvulta alkanut ns. seksuaalinen vapautuminen tai vallankumous on monella tapaa ristiriidassa sen kristillisen käsityksen kanssa, josta ns. konservatiivit edelleenkin haluavat pitää kiinni.
Seppo Heinola. Simo Parpola on yksi maailman johtavia assyriologeja ja Vanhan testamentin tutkijat käyttävät hänen tutkimuksiaan. Hän esitteli teorioitaan Vanhasta testamentista, kristinuskosta ja kabbalasta jo 1990-luvulla. Silloiset Raamatun tutkimuksen suomalaiset huippuasiantuntijat Timo Veijola ja Heikki Räisänen ampuivat kohteliaasti, asiantuntevasti ja hyvin argumentein alas Parpolan vaihtoehtoteoriat kristinuskosta. Parpolan taustalla on ymmärtääkseni tieteenhistoriassa surullisenkuuluisan maineen saanut Bibel-Babel kiista, jonka jälkimaininkeja Suomessakin on ollut jo 70 v sitten (Armas Salonen). Ja teologit (=tutkijat) eivät muuten myöskään pidä itse tarjoilemiasi villejä numerologisia spekulaatioita varteenotettavina vaihtoehtoina. Alan B asiantuntija ei välttämättä ole asiantuntija ollenkaan alalla K.
Mikko N, ne Raamatun kohdat, joita kutsut kiistanalaisiksi, ovat minun käsittääkseni (liiankin?) selkeitä. Ellei sitten varta vasten langeta anakronismin harhaan ja tulkita niitä meidän aikamme edellytyksistä ja tarpeista käsin. Tämähän on myös fundamentalismin ongelma. Kyllä Raamatusta toki epäselviäkin kohtia löytyy, sitä ei ole kukaan kiistänyt.
Sinun logiikallasi voisi väittää, että Raamattu ei ylipäänsä tunne vaikkapa nykyaikaista ajatusta/käsitystä tasa-arvoisesta romanttisesta rakkaudesta ja seksuaalisesta vetovoimasta, koska siellä puhutaan morsiamenhinnasta, sivuvaimojen ottamisesta ja UT:n huoneentaulut näyttäytyvät hyvin ”patriarkalistisina”. Näinhän asia EI kuitenkaan ole. Laulujen laulun tekstit tihkuvat kuulemma niin eroottista latausta kielikuvien tasolla, että kirkolliset käännökset ja tulkinnat ovat kauan olleet sievisteleviä.
Ilmoita asiaton kommentti