Uutinen joka jäi hallitushihhuloinnin varjoon

Hallituksen syntyvaiheet ovat luonnollisesti valtakunnan ykkösuutinen. Niin liturgisesti pitääkin olla. Mutta samaan aikaan toisaalla tapahtuu muutakin. Yksi itseäni eniten koskettaneista uutisista on kazastanilaisten saiga-antilooppien surullinen kohtalo.

Helsingin Sanomien tiedesivulla (27.5.) kerrottiin, että jopa 90 000 saigaa on saattanut kuolla. Se on kolmannes lajin kannasta. Kuolinsyy on todennäköisesti bakteerin aiheuttama tauti.

Tuskin saigat kuolevat sukupuuttoon, vaikka laji on uhanalainen ollutkin. Mutta tapaus muistuttaa siitä, että elämän monimuotoisuus on aina vaakalaudalla. Ihmisen toiminnan seurauksena lajeja on kadonnut lopullisesti, ja tulee katoamaan. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan esimerkiksi kolmannesta sammakkoeläimistä ja neljännestä nisäkkäistä uhkaa sukupuutto.

Toisaalta ihmisen toimien ansiosta muutamia lajeja on voitu palauttaa vankeudesta luontoon, kuten vaikkapa visentti eli eurooppalainen biisoni sekä tarujen yksisarvisen esikuva valkobeisa.

Ihmiskunnan kasvu on aina merkinnyt muun luomakunnan tuhoutumista. Suurikokoisen nisäkkään kuoleminen sukupuuttoon on hätkähdyttävä tieto, mutta jonkin minihyttyslajin poistuminen elollisten listalta tuskin koskettaa suurta yleisöä. Vaikka kyllä pitäisi.

Hesarin saiga-uutinen

- Olli Seppälä -

6 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  On varmasti paljon uutisia, jotka jäävät puoluehihhuloinnin varjoihin – kuten tämäkin: http://www.hs.fi/kotimaa/a1432864060711

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Tämän täytyy olla jotain mustaa huumoria. Siis sensijaan, että kirjoitetaan meille kaikille tärkeästä halituksen´muodostamisesta, pitäisikin kirjoittaa joistain antiloopeista? Pitäisikö saiga-antilooppien takia julistaa maansuru?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Olli Seppälä sanoo:

  Ei pahaa sanaa saigoista!

  Maansuruun ei ole aihetta, ellei eritoten halua olla kriittinen hallitusta kohtaan.

  Ollos huoleton, en rinnasta hallitusta ja saigoja. Jostain syytä sympaattisen avaruusolin näköisen eläimen kohtalo kiinnosti minua ja puhutteli. Mediakuluttajan kapasitetti on rajallinen, eikä hän voi ottaa vastaan kaikkea olennaista tietoa maailmasta ja sen tilasta. Minusta saigojen joukkokuolema on olennainen tieto. Tuulan jakamassa linkissä on myös viesti erään sulkeutuneen eliölajin surkeasta kohtalosta ihmiskäden kautta.

  Sillä tavoin tämä toki liityyy hallitukseen ja sen ohjelmaan, että ihminen poliittisilla päätöksillä joko edistää maapallon hyvinvointia tai huonontaa sitä. Mutta tuskin Sipilän hallituksen linjauksilla on vaikutusta saigoja riivaavaan bakteeriin…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  “Ihmiskunnan kasvu on aina merkinnyt muun luomakunnan tuhoutumista. ”

  Minkäs teet, kun pitäisi noudattaa sitä Jumalan käskyä: “Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne.”

  Taisi Jumala luoda Telluksen sakille ainakin numeroa liian pienen pallon, jos alkaa jo ahistaa ja populan kasvun seurauksena ilmetä muun luomakunnan tuhoutumista.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Kimmo

   Luomiskertomuksen sanat maan valtaan ottamisesta on luettava tuon aikaisen käsityksen valossa ennen kuin tehdään johtopäätöksiä nykyaikaan.

   Juutalaisessa johtamisen ideologiassa oli vallalla sellainen periaate että vallan käyttö oli ensi sijassa huolen pitoa niistä joihin valtaa käytettiin. Valtaa ei annettu vallan itsensä vuoksi vaan sitä varten että valtuudet riittivät kunnolliseen huolenpitoon.

   Vanhan juutalaisen ideologian mukaisesti tuo käsky siis tarkoittaa: “Pitäkää oikein hyvää huolta koko maasta. Tähän huolenpitoon annan teille valtuudet.”

   Sen sijaan tuon valtuuden väärinkäyttö on syntiinlankeemuksen ilmausta. Ihmisen laiminlyödessä luonnon ja maapallomme oloista huolehtimisen osallistuu haitan ja kuoleman tuottamiseen niille, joista hänen Jumalan käskyn mukaisesti olisi pitänyt huolehtia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Roto: “Luomiskertomuksen sanat maan valtaan ottamisesta on luettava tuon aikaisen käsityksen valossa ennen kuin tehdään johtopäätöksiä nykyaikaan.”

   Miksei sitä sitten voida sanoa selväkielisesti ja oikeilla sananvalinnoilla, että tyhmemmätkin – joita on muitakin kuin minä – ymmärtäisivät, että Raamatun käskyt ja ohjeet eivät sellaisenaan enää olekaan voimassa, vaan ne on ensin uudelleentulkittava nykyaikaisille ihmisille sopiviksi ennen kuin niitä voi yrittää noudattaa.

   Perin harhaanjohtavaa.

   Eikö kaikkien sitten tarvitsekaan osallistua Telluksen täyttämiseen? Voiko sen jättää vain yksin lestadiolaisten huoleksi? Eihän täällä ole vasta kuin rapiat 7 miljardia tallustelijaa joten vielä mahtuu. Kun itse en ole mikään “ompelukone olli” niin aikaansaannokseni jää vain kolmeen jälkeläiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kotimaa toimitus
  Kotimaa toimitus

  Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.