Usko, toivo ja rakastu: 10 tärppiä Kirkkopäiviltä

Kirkkopäivien ohjelma on nyt julkaistu! Voit tutustua yli 70 ohjelmanumeron kattaukseen täällä, mutta tähän kirjoitukseen olen poiminut muutaman kirsikan. Jo näiden kymmenen ohjelmakuvauksen jälkeen jokaisen Kirkkopäivien ystävän pitäisi olla varaamassa reissua Kouvolaan ensi toukokuulle.

KirkkoAreena: Kirkko ihan ulkona

Onnistuuko kirkko kohtaamaan ihmisiä? Mitä annettavaa kirkolla on? Miten kirkon anteja kannattaa tarjoilla? Suomen evankelisluterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020 on otsikoitu ”Kohtaamisen kirkko”. Se ei voi olla sisäänpäin kääntynyt eikä ulkopuolelle sulkeva. Kysymys kuuluu: onko kirkko kohtaamisissaan ”ihan ulkona” – vai pitäisikö sen uskaltaa olla ”ulkona” enemmän?

Kirkon ulkoasiain osaston ideoimalla KirkkoAreenalla ei käydä pelkkää sisäpiirikeskustelua. Toimittaja Anne Flinkkilän vetämässä paneelikeskustelussa kohtaavat näyttelijä Ville Haapasalo, toimittaja Riku Rantala, lastenlääkäri Leena Kaartinen, pastori Marjaana Toiviainen, maanviljelijä Topi Haarlaa sekä asiantuntija Pekka Y. Hiltunen.

Muita aiheita KirkkoAreenoilla ovat mm. muutosjohtamisen haaste kirkossa sekä pohdintaa siitä, kenellä on kirkon vallan avaimet.

Suurella Sydämellä -konsertti

Perjantai-iltana Kouvolan jäähallin valloittaa maamme tämän hetken kuumin soulin ja negrospirituaalin kokoonpano Higher Ground solistivierainaan Janna, Laura Voutilainen ja Sami Saari.

Higher Ground Movement on räjähtävän mukaansatempaavaa mustaa gospelia esittävä värikäs kokoonpano, jonka live-esityksestä päästään nauttimaan vain harvoin. Musiikillisen yhteisön ytimestä löytyy Hanna-Maria Heleniuksen johtama 25-henkinen kuoro Higher Ground Vocals ja parhaimmillaan 12-henkinen Higher Ground Band. Kokoonpanon missiona on nostaa rock- ja heavy-musiikin alle jäänyt musta musiikki suomalaisten tietoisuuteen. Konsertissa kuullaan lisäksi solistivieraiden hitit sovitettuna suurelle kuorolle ja bändille, soulin ja gospelin maustein.

Muita konsertteja Kirkkopäivillä ovat mm. romanimusiikin konsertti, Nordic Praisen ilmaiskonsertti ja Jaakko Löytyn 60-vuotisjuhlakonsertti.

Opastetut kirkkokierrokset

Kouvolan seurakuntayhtymä koostuu viidestä alueseurakunnasta ja yhdestä kappeliseurakunnasta. Tervetuloa tutustumaan seudun kauniisiin kirkkoihin Kouvolan matkailuoppaiden johdolla, mukavasti bussikyydillä.

Kierroksilla tutustutaan ennen kaikkea kirkkoihin, niiden arkkitehtuuriin, historian mielenkiintoisimpiin tarinoihin ja ympäristöihin. Aamupäivän mittaan tarjoutuu samalla tilaisuus nähdä, kuulla ja kokea Kouvolan seudun elämää ja luontoa monesta eri näkövinkkelistä.

Kuusankosken kirkossa: Hetki ihmiselle ja Ystävän Risti

Hetki ihmiselle -teemaillan aikana syvälle eri tuntoihin johdattamassa ovat kirjailijana ja luennoitsijana kannuksensa kerännyt Tommy Hellsten ja Tommyn puheenvuoroja lauluillaan luotaava musiikkimies Joel Hallikainen.

Elämänkokoisista aiheista kasvaa ihmisenä olemisen kasvukipuja ja riemuja läpikäyvä konsertillinen ilta. Hellstenin puheet ja Hallikaisen laulut liittyvät yhteen ainutlaatuiseksi teemalliseksi kokonaisuudeksi.

Ympäri Suomea suuren suosion saavuttanut, lämminhenkinen Ilkka Vainion Ystävän Risti -menestyskonsertti kuullaan yleisön pyynnöstä myös Kirkkopäivillä Kouvolassa. Vainion laulujen ja tarinoiden matkakumppaneina Jani Jalkanen & Hänen Orkesterinsa, Kulkuriveli Jami ja Jenna Bågeberg.

Hiljaisuuden Talo

Hiljaisuuden talossa voit tutustua hengelliseen hiljaisuuden viljelyyn, joka on lisännyt vuosi vuodelta suosiotaan Suomessa. Hiljaisuutta kohtaan tunnettu kiinnostus kertoo jotakin olennaista ajasta jossa elämme. Syrjään vetäytyminen on toisinaan tarpeen, että voisimme hahmottaa omaa elämäämme. Hiljaisuus on yksinkertaisuutta. Siksi se auttaa selvittämään, mikä elämässä on oleellista ja merkityksellistä, mikä taas pintakuohua.

Hiljaisuuden talona palvelevassa Koiviston talossa on kolme kerrosta. Ylin kerros on pyhitetty täysin hiljaisuudelle – puhumisen sijaan voi keskittyä ikkunoista levittäytyvään kauniiseen ympäristöön tai vaikkapa hyvään kirjaan. Keskikerroksesta tullaan taloon sisään ja ilmoittaudutaan mukaan hengellisen ohjauksen ryhmiin. Tässä kerroksessa on myös Enonkosken luterilaisen luostariyhteisön aineistoa Hetki-sovelluksesta älypuhelimille sekä 20-vuotisen toiminnan juhlavuodesta. Alin kerros toimii rukoushetkien ja ohjausryhmien pitopaikkana, tänne myös pyörätuolilla on esteetön pääsy.

Myös anglikaanipappi Henry Morgan saapuu Kouvolaan, lisätietoja Henryn ohjelmasta tulossa myöhemmin!

Huvipuistojumalanpalvelus Tykkimäellä

Lapsille, perheille ja kaikille huvipuistomeiningistä nauttiville suunnatussa Tykkimäen huvipuistojumiksessa mukana on Kouvolan musiikkiluokkia, kuoro ja bändi.

Jumalanpalvelukseen osallistuvat pääsevät sisään ilmaiseksi klo 10.30-11.15 ja voivat ostaa rannekkeita alennettuun hintaan.

Huvipuistojumis alkaa klo 11.15 ja kestää reippaan puoli tuntia. Jumiksen ajaksi portit suljetaan ja avataan uudestaan klo 12, jolloin huvipuistoon pääsee normaalilla pääsymaksulla.

Myös kaikissa alueen seurakunnissa järjestetään Kirkkopäiväviikonlopun huipentavat messut ja brunssit.

Politiikkaa, uskoa ja elämänuskoa

Mikkelin poika, Oxfordin tohtori ja EU-parlamentin varapuhemies Olli Rehn lennähtää emerituspiispa Eero Huovisen vieraaksi Kirkkopäivä-nojatuoliin. Luvassa on keskustelua ja kokemuksia politiikasta, uskosta ja elämästä ääripäineen.

Raamattutunti: Jättäisinkö isäni kodin?

Mistä uskossa on kyse? Tähän asiaan pureudutaan sekä raamattuluennolla että vuorovaikutteisessa työskentelyssä. Tule löytämään jotain uutta Raamatusta, Jumalasta ja itsestäsi.

Kirkkopäivien aikaan avoinna on myös Bible Cafe, jossa voi pysähtyä kahvihetken lomassa Raamatun sanan ääreen. Kahvilan kabinetin Bible Roomissa on tarjolla raamatunlukumateriaalia ja mahdollisuus osallistua raamattuvisaan. Kahvilan kävijät saavat mukaansa muiston ja voivat osallistua arvontaan.

Bible Cafessa on myös yhteisiä raamattuhetkiä.

Kirkon missio, lähetys ja diakonia

Seminaari lähetystyön ja kansainvälisen diakonian välisestä – osin jännitteisestä – suhteesta. Osa toimijoista määrittelee itsensä lähetystyöstä erillisiksi kansainvälisen diakonian toimijoiksi. Lähetysjärjestöt taas katsovat toteuttavansa myös kansainvälistä diakoniaa. Toimijoiden keskinäistä työn koordinointia ja organisointia ollaan selkiyttämässä. Selkiyttämistä kaipaavat myös termit, esimerkiksi: missio, lähetystehtävä, lähetys, lähetystyö, julistus, diakonia ja kansainvälinen diakonia.

Muita kiinnostavia ammattilaissisältöjä päivillä ovat mm. lapsivaikutusten arviointi lasten ja nuorten parhaaksi, tulevaisuuden monimuotoinen kirkko sekä kirkko ja muut uskonnot -seminaari.

Luottamushenkilötapaaminen

Tapaamisen aiheina ovat muun muassa rakennemuutosratkaisu, ensimmäistä kertaa luottamushenkilönä, sekä talouden tiukentumisesta, jolloin tarvitaan rohkeutta päätöksentekoon vaikeiden ratkaisujen edessä.

Mononen Suvi
Mononen Suvi
Kouvolassa 22.-24.5.2015 järjestettävien Kirkkopäivien kirkkopäiväsihteeri. Lue lisää Kirkkopäivistä: www.kirkkopaivat.fi