Upeeta, mahtavaa, Suomen Lähetysseura!

Tekikö Suomen Lähetysseura viisaasti lähettäessään miesparin työhön? Sitä on puitu viime ajat. Minusta teki. Ilmaisen täyden tukeni Suomen Lähetysseuralle ja sen valitsemalle toimintalinjalle. Uskollisena sekä kristilliselle lähetystyölle että inhimilliselle sivistykselle ja modernin valtion lainsäädännölle SLS lähettää ihmisiä toteuttamaan Herramme käskyä. Liikkeelle lähtevät ne, joilla on lahjoja ja kutsumus työhön. 

Aikoinaan lähetystyössä on ollut käännytysmentaliteettia. Nyt se tuntuu useimmista pöyristyttävältä, mutta se on ollut tuon ajan tyyli. Ihmisiä ei kuitenkaan muuteta muuksi väkipakolla. Toki Sana itsessään muuttaa ihmistä. Nykyäänkin Sanaa pidetään lähetystyössä esillä ja julistetaan evankeliumia, mutta tyyli ei muistuttane enää entisaikojen käännyttämistä. Sen sijaan puhutaan enemmän kristillisistä arvoista ja yhteistyöstä.

Mikä tässä SLS:n viimeaikaisessa toiminnassa on sitten pöyristyttävää? Kristillisen avioliittokäsityksen unohtaminen? Vaiko yhteistyön vaarantaminen monien sisarkirkkojen kanssa? 

Mitä tulee avioliittoon, kerron henkilökohtaisen vakaumukseni. Kristillinen avioliitto on minulle kahden toisiaan aidosti rakastavan ihmisen suhde. Sen esikuvana on Kristuksen epäitsekäs rakkaus ihmistä kohtaan. Toinen asia on, kuinka hyvin tuo ideaali toteutuu elämässä. Mutta siihen pitää pyrkiä ja sitä täytyy pitää ihanteena.

Miehen ja naisen välinen syvä rakkaussuhde on kristillistä.  Mutta on myös muita rakkaussuhteita, joita edellä mainitun tosirakkauden olemuksen perusteella täytyy kunnioittaa. Jos mies- tai naispari rakastaa syvästi toisiaan, heitä ei pidä tuomita kristillisen avioliittokäsityksen perusteella. Rakkaus ei sovi rakkauden tuomitsemiseen. Kuinka nurinkurista se olisikaan!

Entä sitten kirkkojen välisen yhteistyön vaarantuminen? Jossain päin työ voi periaatteellisista syistä toki hankaloitua. Kuinka paljon se vaikuttaa arkeen jää nähtäväksi. Mutta sanonpa vielä tämän: esteet on luotu voitettaviksi. On myös nähtävä merkitystä sillä, että mennään selkä suorana ja ojennetaan käsi. Todetaan, että me ollaan tällaisia, meidän arvot ovat nämä ja nyt katsotaan, mitä aletaan yhdessä tehdä ilosanoman hyväksi. Eiköhän yhteinen tie löydy.

Hailuodon seurakunta tukee SLS:n työtä Nepalissa ja Tansaniassa. En näe vähimmässäkään määrin syytä alkaa tarkistelemaan, voidaanko tukea jatkaa. Uskon niin olevan myös monessa muussa seurakunnassa.

17 kommenttia

 • Ari Pasanen sanoo:

  Timo Juntunen Rakkaus ei sovi rakkauden tuomitsemiseen. Kuinka nurinkurista se olisikaan!

  Tässäpä kysymys, kuinka nurinkurista??

  Kuka määrittelee rakkauden, ihminenkö vai Jumala??

  Onko Jumala sama eilen tänään ja iankaikkisesti eli onko Hänen tuomionsa sama iankaikkisesti?

  Se mitä Jumala sääti OMALLE kansalleen erämaassa, niin onko se sama mitä Hän tänäpäivänäkin säätää vai onko se muuttunut??

  Entä kun Jeesus Sanoo:”8 Mutta pelkurien ja epäuskoisten ja saastaisten ja murhaajien ja huorintekijäin ja velhojen ja epäjumalanpalvelijain ja kaikkien valhettelijain osa on oleva siinä järvessä, joka tulta ja tulikiveä palaa; tämä on toinen kuolema.” Ilm.21

  Ja

  27 Eikä sinne ole pääsevä mitään epäpyhää eikä ketään kauhistusten tekijää eikä valhettelijaa, vaan ainoastaan ne, jotka ovat kirjoitetut Karitsan elämänkirjaan. Ilm.21

  3. Moos. 18:22 Älä makaa miehenpuolen kanssa, niinkuin naisen kanssa maataan; se on kauhistus.

  Kenellä on iankaikkisen elämän Sanat??

  Kuuletko Häntä vai ihmistä??

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helena Paalanne sanoo:

  Ari Pasanen, ei meillä ole mahdollisuutta määritellä mitään itsemme ulkopuolella. Toisin sanoen, sinä et ihmisenä voi antaa rakkaudelle jumalallisia määritelmiä. Voit antaa sille vain omia määritelmiäsi, joiden pätevyyden puolesta argumentoit joillakin valikoiduilla raamatunjakeilla. Tähän kommenttiisi valitsemasi raamatunjakeet puolestaan eivät millään tavalla käsittele rakkautta. Kuinka kummallista! Vaadit jumalallisia rakkauden määritelmiä ja omat poimintasi Raamatusta tarjoavat tulta ja tulikiveä eivätkä mainitse sanallakaan rakkautta. Kutsutko julistamaasi sanomaa ilosanomaksi?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Helena Paalanne, oletkohan ymmärtänyt ollenkaan mitä kirjoitin, kun rakkautta määritellään vastoin sitä mitä Raamatun Sana Sanoo eli ihmisen mielen mukaan niin onko se sitä rakkautta mitä Jumalan mielen mukaista on???

  Se että sanot minun heittelevän Raamatun lauseita jotka eivät kuvasta rakkautta, niin näillä minä yritän viestittää mitä todellinen Rakkaus (Jumala) ajattelee, jos en voi luottaa Raamatun Sanaan että se on Totuus ja Jumalan muuttumatonta Sanaa niin mille sitten voisin perustaa uskoni??

  Siis asian ydin on että kun kerran Jumala on jotain Sanonut (esim kauhistukseksi) niin onko Hän muuttanut mieltään?? Toisena on että kuka määrittelee mitä todelliseen rakkauteen kuuluu, ihminenkö vai Jumala??

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helena Paalanne sanoo:

  Ari Pasanen, en varmaankaan ole ymmärtänyt, mutta ymmärtäisin ehkä paremmin jos määrittelisit rakkautta sellaisten Raamatun sanojen mukaan, joissa edes etäisesti viitataan rakkauteen.

  Minä henkilökohtaisesti ajattelen, että sinä et voi viestittää mitä Jumala ajattelee, koska et ole Jumala. Sen sijaan voit etsiä rakkauden merkityksiä ja määritelmiä Raamatusta. Ja voit viestiä siitä, mitä sinä ajattelet Jumalan ajattelevan. Minusta sinä nimenomaan teet sen, mitä itse kauhistelet: yrität ihmisenä määritellä mitä todelliseen rakkauteen kuuluu ja mitä ei. Argumentoit Raamatulla, mutta poimit sieltä kontekstiin nähden kerrassaan kummallisia lainauksia. Ne ovat sinun valintojasi, eivät Jumalan.

  Minun mielestäni todellinen rakkaus määriteltiin ristillä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Helena Paalanne, siis sanot että viittaisin edes etäisesti mitä rakkaus on, no eikö Jumala ole Rakkaus ja kun tuon esille mitä Hän Sanoo niin enkö silloin puhu vain ja ainoastaan todellisesta Rakkaudesta?? Viekö Jumalan Sanan mukainen rakkaus iankaikkiseen elämään vai ihmis mielen mukainen??

  Jeesus kuoli ristillä sovittaakseen ihmisten synnit, ei sen takia että ihmiset voisivat elää synnissä vaan että ihmiset voisivat kääntyä Jumalan puoleen ja saada syntinsä anteeksi tekemällä parannuksen. Jokaisen ihmisen tulee nöyrtyä Jeesuksen edessä ja kuulla Hänen Sanansa, ei ole toista tietä vaikka näin jokut julistavat, nöyrille Jumala antaa armon.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helena Paalanne sanoo:

  Ari Pasanen, pikaisella haulla suomenkielisessä raamatunkäännöksessä näyttäisi olevan 161 jaetta, joissa mainitaan sana ’rakkaus’. Yksikään niistä ei päässyt sinun lainauksiisi, joissa pyrit kertomaan mitä on Jumalan rakkaus. Tältä pohjalta sanoisin, että minusta tuo ei ole uskottavaa Raamatun käyttöä. Olet poiminut itseäsi miellyttävät kohdat, joiden pohjalta haluat tuomita seksuaalivähemmistöt. Ei mulla muuta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Nyt vaan tuli mieleen tämä kirkon historia näitä seksuaalivähemmistöjä kohtaan harjoittama ”rakkaus”, eiköhän siinä ole selittämistä?

  Toinen asia on miksi nyt sitten on tehty niin radikaali muutos eli käännetty kelkka aivan toiseen suuntaan, olisikohan naispappeudella jotain tekemistä??

  Entä tässäkin blogissa esille tullut ”onko Jumala noin sanonut” ja sen kun vielä ottaa syntiinlankeemuksen valossa??

  Näitä tajunnan virta kysymyksiä mietin yön aikana.

  Ilmoita asiaton kommentti