Ovatko Seitsemän kuolemansyntiä vielä voimassa?

En muista, milloin viimeksi olen kenestäkään ihmisestä ajatellut niin ilkeästi kuin Nokian alasajaneesta viimeisestä keisarista S. Elopista, josta Erkkikään ei saa selvää, onko kyseessä lintu vai kala, myyrä vai Troijan puuhevonen. Vai kenties hyvää korvausta ja vielä parempaa duunia vastaan syntipukin osaan ruvennut uraohjus? ”Isänmaallinen” media kuvaa miehen roistoksi ja lurjukseksi, joka saattaa kohta mahdollisen kaupan jälkeen vihellellä koko matkan pankkiin asti.

Tulee vähän juudasmainen olo: Nekin rahat olisi voitu antaa köyhille. Tai ainakin kymmenykset  niistä. Lukija todennäköisesti arvelee, että Ruttopuiston rovastia ketuttaa,  kun ei itse yllä happamiin pihlajanmarjoihin.

Suoraan sanoen en tietäisi, mitä tekisin parillakymmenellä miljoonalla eurolla tai dollarilla, sillä en pysty käsittämään niin suuria summia. Eihän tuollainen rahakasa ole suhteessa yhtään mihinkään.  Sen käsitän, että kolmella tai neljällä sadalla tuhannella saisi tosi mukavan asunnon. Mutta entä sitten? En millään saisi tuollaisia miljoonia kulumaan. Pitäisi sijoittaa. Perustaa säätiöitä. Rakentaa Helsinkiin lastensairaala tai kaksi. Joutuisin aivan erilaiseen elämäntilanteeseen kuin missä nyt olen.

Joku on viisaasti sanonut, että eihän raha onnelliseksi tee, mutta kyllä se rauhoittaa. Minä tulisin tuollaisen summan kanssa varmaan ihan kaistapääksi. Kaikki olisivat pyytämässä rahaa mitä ihmeellisimpiin hankkeisiin.

Mutta koska tämä ei tule koskaan olemaan todellista elämääni, niin vähät siitä välitän. Olen myös sen ikäinen, ettei enää kannata haalia mitään itselleen. Parempi on opetella luopumaan. Ja kas, silloin huomaakin, että vähemmän onkin enemmän.

Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän saisi omakseen koko maailman, mutta saisi sielulleen vahingon? muistuttaa Jeesus. Enemmän kuin rahaa hamuan rauhaa…

 

b2ap3_thumbnail_7-kuolemansynti.jpg

 

Katolisessa kirkossa luokitellaan ns. 7 kuolemansyntiä tähän tapaan:

1.      Ylpeys (turhamaisuus)

2.      Kateus

3.      Viha

4.      Laiskuus

5        Ahneus

6        Kohtuuttomuus

7        Irstaus

Lista on saatettu johtaa VT:n Sananlaskujen kirjan kohdasta. 6:16-19:

16 Kuutta asiaa Herra vihaa,
seitsemää hän ei edessään siedä:
17 ylpeitä silmiä, petollista kieltä,
viattoman veren tahraamia käsiä,
18 sydäntä, joka punoo ilkeitä juonia,
jalkoja, jotka rientävät rikoksen teille,
19 väärää todistajaa ja vilpin puhujaa ja ihmistä, joka yllyttää veljen veljeä vastaan.

Ahneus majailee tällä hetkellä syntilistan viidennellä sijalla, mutta on mitä todennäköisimmin nousemassa ylöspäin listalla. Minusta näyttää, että kolmen kärjen pitäisi tänä päivänä olla 1. Viha, 2. Kateus ja 3. Ahneus. Minkälaisia ajatuksia lukijalle mahtaa herätä ison rahan edessä?

 

Tämänkertaiseen tekstiin bloggaajan provosoi tämä K24:n uutinen:

https://www.kotimaa.fi/uutiset/kotimaa/12608-kirkon-edustaja-elopin-palkkiosta-sidosryhmaesokeutta

  1. Niin, Elopia ja muita miljonäärejä on helppo pitää ahneina, mutta aivan liian vähän puhutaan sekä yhteiskunnallisilla että kristillisillä foorumeilla siitä, miten kaikki elävät velaksi! (Paitsi ehkä ne miljonäärit…) Niin valtiot, yritykset kuin yksityiset ihmisetkin. Mitä ihmeen ”hyvinvointia” se on, jos sitä ylläpitääkseen on pakko ottaa aina vaan lisää velkaa? Kuinka kauan tämä ”velkatalous” voi kestää, kun maailman rikkaimmallakin valtiolla tulee velkakatto vastaan? Ahneuttako kaikki tyynni?

  2. Että kvartaalitalous – sekin on vain laskennallinen suure – olisi Perkeleen luomus? Kovin hurskaaksi menee maassa, jossa tavalliset palkansaajat, eläkesäästäjät ja opiskelijatkin harrastavat osakesäästämistä. Hehän kaikki odottavat kvarttaalitalouden suotuisia muutoksia. Kaikki eivät ole viitsineet juoda pikasimaa kolmen vartin pullosta, vaan lähteneet sijoittamaan riskipääomaa yrityksiin. Se olisikin nyt saastaista?
    Martti Luther toisin piti koron ottamista syntinä, mutta kuinka moni meistä on siitä vapaa? Jotain korkoa sinne käyttötilillekin kertyy.
    Eiköhän sitä perkelettä voisi mieluummin jokainen hakea oman paitansa alta..?

  3. Jorma Ojala :”Martti Luther toisin piti koron ottamista syntinä, mutta kuinka moni meistä on siitä vapaa? Jotain korkoa sinne käyttötilillekin kertyy.”

    On pakko tunnustaa, että jonkinlaisena perfektionistina nollasin omien tilieni talletuskorot jo silloin kun työskentelin pankissa. En kuitenkaan siksi, että Luther piti koron ottamista syntinä [en tiennyt asiasta], vaan siksi, että pidin asiaa jo silloin lähtökohtaisesti epäeettisenä. Käytännössä talletuskorot perittiin lainakoroissa asiakkailta, jotka joutuivat ottamaan lainaa.

  4. Tuulalle; Näemme Elopista vain pienen osan (ja senkin median välityksellä), pysyikö hän palvelustehtavässään vaiko poikkesiko polulta? En tiedä. Herra tietää tekomme ja motiivimme. Mikäpä minä olen häntä tuomitsemaan palkkioista/teoista. Iloitkaame hänen onnestaan. Siitä olen samaa mieltä että markkinatalous lienee puhtaasti paholaisen keksintöä.

  5. Janne Paaso :”markkinatalous lienee puhtaasti paholaisen keksintöä.”

    Riippuu siitä, mikä on markkinataloudessa toimivan yrityksen toiminta-ajatus ja mitä arvoja ja miten se niitä toiminnassaan toteuttaa. Esim. kun 90-luvun ”laman hoito” oli mielestäni muuttunut epäinhimilliseksi ja ryhdyin ”yksinyrittäjäksi” tavoitteena tukea ensisijaisesti nuoria, jotka eivät halunneet jäädä työttömiksi, vaan ryhtyivät yrittäjiksi, jotka verkottuivat keskenään ja ryhtyivät tekemään työtä business-to-business –periaatteella, Uudenmaan Uusyrityskeskus arvioi niche-periaatteelle rakentuvan liiketoimintasuunnitelmani ja piti sitä hyvänä, mutta eettisyytensä vuoksi erittäin harvinaisena. Liiketoimintasuunnitelman tärkein tavoite ei ollut voiton maksimointi, vaan se, että me kaikki pärjäisimme.

  6. Kun poistun täältä, jätän jälkeeni velkaa. Kun Elopin aika on lähteä, hän joutuu jättämään kaikki voittonsa tänne.

    No, Nokian älypuhelimet kääntyivät Elopin kaudella voitollisesta liiketoiminnasta erittäin raskaasti tappiollisiksi ja ovat tappiollisia edelleen, joskaan eivät ihan yhtä pahasti. Nokian luottoluokitus meni rytinässä ö-luokkaan. Syyt tähän tietysti syntyivät enimmäkseen ennen Elopin valintaa, mutta hän kyllä luvalla sanoen syvensi kuoppaa sen verran, että satunnaisen papin velat ovat siinä konkurssissa nappikauppaa. Hyväksi puoleksi tapaus Nokiassa saattaa osoittautua se, että nyt Nokia puhelimet saattavat viedä suohon koko Microsoftin, varsinaisen pahan valtakunnan.

    Katolisten kuolemansyntien listasta tulee lähinnä mieleen, että katolisilla on ilmeisesti paavit sitä varten, että heistä kukin vuorollaan demonstroi yhden kuolemansynnin tekemistä. Jokunen paavi on vissiin onnistunut suoriutumaan kaikista kerralla.

    • Järkevä päätös, jos haluaa, että tilaisuudet ovat iloisia ja hauskoja, onkin pyrkiä siihen, että sellaiset ”tämä ei nyt sovi ollenkaan minulle” – ihmiset jäävät niistä omata tahdostaan pois. Ja kyllä monet uskonnottomatkin kestävät hyvin kuulla evankeliumin tai vaikkapa Bachin musiikkia.

    • Eivätpä nuo rivit olleet sinulle kunniaksi!

      Toisen humioonottaminen ei taida olla sinun heiniäsi, vaan oman ideologian tunkeminen minne tahansa on hyve, ja jos ei jollekin sovi, niin pysykööt poissa.

Hannu Kiuru
Hannu Kiuruhttp://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121
Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121