Tuliaiskahvia

Onko kahvi arvokas ja tärkeä artikkeli? Minusta on. Kahvi on edelleen tärkeä ja arvostettu tuliainen.

Näin muistan lapsuudestani 1970-80 luvuilta ja joskus omassa todellisuudessanikin olen vienyt ja saanut lahjana kahvia. Historia Suomessa juontaa sodan jälkeisiin rajoituksen aikoihin. Mutta onhan nykysinkin kauppojen kahvitarjoukset kiihottavia. Huomasin tämän kesällä mökkipaikkakunnalla, jossa eräässä kaupassa oli kahvimarkkinat. Voi sitä hulinaa! Olinhan itsekin jonon jatkona kahvipaketit kainalossa; kolme kympillä.

Oman juonensa kahvi luo seurakunnallisessa ympäristössä. Kahvia juodaan ja juodaan. Se on edelleen myös hyvä tuliainen. Näinä aikoina toimii hyvin sanonta, että tuliaiseksi kannattaa viedä sitä, jonka voi syödä, juoda tai polttaa. Tavaroita on jo tarpeeksi tässä maailmassa.

Pari esimerkkiä. Kun menimme viime talvena Porvoon rovastikunnasta työvierailulle Tallinnan suomalaiseen seurakuntaan, toiveena oli saada vaaleapaahtoista kahvia. Niinpä seurakuntakodin keittiöön kertyi aikamoinen pino Juhla-Mokkaa terveisinä seurakunnista. Kesällä menin käymään Enonkosken luterilaisessa luostariyhteisössä ja koin helppona tuliaisena kahvin seurakuntani lahjana. Seuraavallakin kerralla luostaripappi kiitteli lahjasta, käyttöön meni kaikki reilun kaupan kirkkokahvi.

Kahvi on hyvä ja pyhä. Edelleen.

1 kommentti

  • Charlotta Lindfors sanoo:

    Kirkkokahvit ovat evlutin kolmas sakramentti. Mutta teenjuojille tarjotaan pussiteetä ja haaleaa vettä.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Antti Kupiainen

    Olen seurakuntapappi henkeen ja vereen, nyt pienen maalaisseurakunnan kirkkoherra itäisellä Uudellamaalla. Sydämeni on myös Virossa ja Saimaanmaalla. Olen kirkon uskollinen poika, joka rakastaa kirkkoaan, vaikkei se ihan täydellinen olekaan. Kukas meistä olisi?