Tule Totuuden Henki; opeta, puolusta ja johdata meitä.

Kun sinä lähetät henkesi, se luo uutta elämää. ( Ps. 104: 30 )

 

Lukiessamme Raamattua on Pyhä Henki mukana jo alussa. Luomiskertomuksessa kuvataan, kuinka Jumalan henki liikkui vetten päällä. Tähän uutta luovaan Henkeen on helppo eläytyä juuri helluntaina keskellä Lapin maisemia: Kaikki ympärillä herää eloon kevään lämmössä ja auringon valossa. Kohta mustikka ja hilla kiirehtivät kukkimaan, ja pian näkyy jo kukkaan ehtineitä kulleroita.

Pyhän Hengen tehtävä on saada sisimpämme kukoistamaan ja tuottamaan hengellistä hedelmää. Hengen hedelmiä ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. ( Gal. 5: 22-23 ) Henki myös varustaa meidät moninaisilla armolahjoillaan, joilla Hän hoitaa paitsi omaa sieluamme myös seurakuntaa ja koko kirkkoa.

Jumalan Pyhä Henki toimii meissä ja saa sijaa meissä luetun ja saarnatun Jumalan sanan eli Raamatun välityksellä sekä pyhien sakramenttien kasteen ja ehtoollisen kautta. Kastamisen ja ehtoollisen vieton yhteydessä on erityinen "epikleesirukous", jossa pyydetään Pyhää Henkeä tulemaan ja täyttämään uskovien sydämet. Hän ei ole jokin kasvoton voima, vaan persoona, kolmiyhteisen Jumalan yhteydessä.

Helluntai on Pyhän hengen juhla. Jumala on yksi, mutta Hän on ilmoittanut itsensä ihmisille kolmessa roolissa: Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Kolminaisuus on samaa olemusta, siis jakamaton. Vain meidän ihmisten todellisuuden vuoksi on tarpeen opettaa kustakin kolmesta persoonasta, Pyhän ilmestymisestä ihmisten arkeen kolmella tavalla.

Vanhan testamentin kansana juutalaiset viettivät jo muinoin seitsemän viikkoa pääsiäisen jälkeen viikkojuhlaa, juhlan nimi on hepreaksi shavuot, viikot. Sitä juhlittaessa Jerusalemissa tapahtui ensimmäisen kristillisen helluntain ihme: Pyhä Henki vaikutti niin voimallisesti apostoleissa, että kukin juhlille saapunut kuuli omalla kielellään julistettavan evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta. Apostolit opettivat niin rohkeasti ja vaikuttavasti, että seurakunta kasvoi tuhansilla. (Ap.t. 2: 1-13)

Koska ensimmäisenä helluntaina ihmisiä tuli niin paljon uskoon, on tapana nimittää tätä myös seurakunnan eli kirkon syntymäpäiväksi. Pyhä Henki kokoaa kristityt yhteen seurakunnaksi ja hoitaa Sanan ja sakramenttien avulla. Kevätsade saa koko luonnon viheriöimään ja kukoistamaan. Samaan tapaan Hengen toiminta tekee kristityn eläväksi. Koko ihmisen sisin uudistuu. (Hes. 36: 24-28)

Hengen salatun työn hedelmiä on monia. Yksi niistä on sisimmän rauha, jonka Jeesus lupasi: "Tämän minä olen puhunut teille nyt, kun vielä olen teidän luonanne. Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut. Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon. Kuulittehan, mitä sanoin: minä menen pois, mutta tulen taas teidän luoksenne. Jos rakastaisitte minua, te iloitsisitte siitä, että minä menen Isän luo, sillä Isä on minua suurempi. Olen puhunut tästä jo nyt, jotta te uskoisitte, kun se tapahtuu." (Joh. 14:25-29)

Pentti Tepsa

Kemijärven kirkkoherra

1 kommentti

 • Matias Roto sanoo:

  Pentti

  Kiitos sinulle erittäin hyvästä helluntain sanoman esiin tuomisesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pentti Tepsa

  Olen taustaltani lappilainen teologi, pappi ja uskonnon opettaja, Vanhan testamentin eksegeetti ja Kemijärven seurakunnan kirkkoherra.