Tanska on hieno sianlihantuottajamaa

Tanska on merkittävä sikatalousmaa, jossa on yli 4500 sikalaa. Yhteensä Tanskassa on noin 19 miljoonaa sikaa. Tanska, joka on hieno luterilainen maa, on merkittävä sianlihan viejämää. Tanskalainen kinkku on maailmankuulu. Tanska on sianlihan tuottajamaista maailmasta samanveroinen kuin Uusi-Seelanti lammasmaana. Sikaa viedään yli 4,5 miljardin euron edestä vuosittain.

Eniten tanskalaiset vievät sikaa Saksaan, Englantiin, Puolaan ja Italiaan, mutta myös hirveitä määriä Kiinaan ja Japaniin ja Venäjälle.

Sikaa viedään enemmän kuin kasvatetaan: toisin sanoen sitä myös tuodaan rajusti. Joka vuosi Tanskassa teurastetaan sikoja sama määrä ja vähän enemmän kuin niitä itse asiassa on sikaloissa.

Tanska on yksi maailman edistyneimpiä sikatuotantomaita. Se on kehittänyt erilaisia robottijärjestelmiä, jotka helpottavat sikafarmareita, jotka pitävät yllä tuhansien sikojen sikaloita. Sikatalous työllistää Tanskassa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Alku- ja lopputuotannon työntekijöitä kohden Tanskassa on yli 1200 sikaa.

Sikopaimenilla riittää puuhaa. Viitisen vuotta sitten oikeutta eläimille -aktivistit nostivat esiin - vähän niin kuin Suomessakin - Tanskan sikaloitten ongelmia. Eläimet olivat ruhjoutuneita ahtaissa oloissa, poikivia emakkoja liian ahtaissa karsinoissa. Tehotuotannolla on hinta, jota maksavat kuluttaja ja sika ja kaikki siltä väliltä. Tanska on kuitenkin tiedostanut ongelman, ja epäkohtiin on puututtu.

Nyt Tanska kielsi halal- ja kosher-teurastukset. Sikoihin näitä teurastusmuotoja ei nähdäkseni ole sovellettu. Suhteutettuna tanskalaiseen sikatuotantoon olisin ihan ite mielessä arvellut, ettei halal ja kosher voi olla niin suuren haloon ja jeesustelun väärti.

11 kommenttia

 • Misku Välimäki sanoo:

  Jep. Eläimen hyvä elämä on tärkeämpi kysymys kuin eläimen hyvä kuolema. Siis jos pitää valita.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Voi ei, nyt siat eivät ole tasa-arvoisia muiden teuraseläinten kanssa. Kuka alkaisi ajaa sikojen tasa-arvoa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Misku Välimäki sanoo:

  Nythän ei ollut kysymys samanmoisista teurastustavoista, vaan tietystä kaksinaamaisuudesta. Samaan aikaan kun vaikka sikoja pidetään koko elämä erittäin huonoissa oloissa, kannetaan huolta siitä, että joidenkin teuraseläinten viimeiset kaksi minuuttia olisivat mahdollisimman kivuttomia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Huttunen sanoo:

  Misku, tismalleen noin. Luku on hankala mieltää. Tanska tuottaa vuositasolla 2000 miljoonaa tonnia sikaa, sanoo http://www.agricultureandfood.co.uk/.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Joo, kyllä minäkin ymmärsin asian jujun. Kärjistin vain tahallani aatosta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Huttunen sanoo:

  Sen minä ainakin huomasin, ja minusta Salme on parhaimmillaan ironiassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Misku Välimäki sanoo:

  “Tanska on kuitenkin tiedostanut ongelman, ja epäkohtiin on puututtu.”

  Miksihän tälläiset lausunnot aina herättävät minun skeptikko-puoleni? Yleensä tuo puuttuminen on rinnastettavissa vaikka jumalanpalvelusuudistukseen, jonka pitkät ja raskaat neuvottelut johtivat peräti virsien melodioiden hienosäätöön.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Raimo Turunen sanoo:

  Tanskassa sikalat toimivat myös energian tuottajina. Ja tämä juttu on tosi. Muutenhan ihminen ei tarvitse sikaa, ei edes jouluna.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Jos ihminen, edes luterilainen tanskalainen, ei tarvitse sikaa, niin mitäs niille 19 miljoonalle sialle tehdään?

   Vapautetaan kahleista? Tanska on pieni maa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Raimo Turunen sanoo:

   Kuolevathan ne siatkin vanhuuteen. Enkä minä sitä paitsi niin naiivi ole, että minun ruokailutottumisteni vuoksi Tanskassa sianlihan tuotanto lopetettaisiin. Olen minä mummolassa ollut sian lopettamista katsomassakin, krouvia puuhaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juhani Huttunen
  Juhani Huttunen

  Olen toimittaja. Verkkolokikirjaani kirjoitan yksityishenkilönä, tällä tarkoitan kirjoittajan vastuuta sekä sitä, että tekstit ovat ärsyttävän pitkiä, koska en jaksa ajatella asioita tai mitenkään olla ammattimainen.