Miksi papit sairastavat paljon?

Ei ole helppoa Ruotsin papeillakaan! He nimittäin ovat tavallista useammin sairauslomilla, varsinkin naispapit jopa johtavat kyseisiä Vakuutuskassan eli Ruotsin Kelan tilastoja. Yleinen syy sairauslomaan on stressi, mutta myös masennus.

Paikallisen pappisliiton suomalaissyntyinen puheenjohtaja Bror Holm arvelee Kotimaa Pro:ssa, että pappien voimia ovat syöneet ennen kaikkea Ruotsin kirkon suuret muutokset, ensin ero valtiosta vuonna 2000 ja sitten suuri rakenneuudistus, joka astui voimaan tämän vuoden alusta.

Holm myös arvelee, että kirkossa on liikaa tuijotettu omaan napaan viime vuodet. Hänen mukaansa nyt olisi aika palata perusasioihin.

Bror Holmin haastattelu Kotimaa Pro:ssa sekä hieman suppeammin 27.2. ilmestyvässä Kotimaassa.

---

Lue lisää Kotimaa Prosta. Tilaa, reksiteröidy tai kirjaudu esimerkiksi täällä

Kaikilla Kotimaa Pron käyttäjillä on myös mahdollisuus blogata Pro-sivustolla

10 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Kertooko uutinen, että miehet kestävät paineita paremmin?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Eikös se perussuomalaisten Ruohonen-Lerner juuri todennut, ettei naisia kannata palkata…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Jaa, en tiedä mitä Ruohonen_-Lehner on sanonut, mutta sen tiedän, että tuttavapiirissäni on naisia, jotka ovat menneet tulen ja veden läpi ja ovat edelleen järjissään. Ja kyllä itsekin olen melkoisia paineita kestänyt elämäni varrella.

   Muuten, yksi syy, miksi jotkut aikoinaan vastustivat naisten pappeutta oli muistaakseni se, että nainen on tunneherkempi ja siksi paineet voivat tulla liian raskaiksi. Onko Ruotsissa näin käynyt? Itse en ole ollut naisten pappeutta vastaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Muuten, yksi syy, miksi jotkut aikoinaan vastustivat naisten pappeutta oli muistaakseni se, että nainen on tunneherkempi ja siksi paineet voivat tulla liian raskaiksi.

   Tämä on aidosti mielenkiintoinen näkökulma. Tässä kohtaa huomaan kuuluvani siihen sukupolveen, jolle sukupuolten tasa-arvo on ainakin sen verran itsestäänselvyys, ettei mulle tullut mieleenkään, että joku olisi lähtenyt rakentamaan tällaisia stereotypioita ja käyttämään niitä argumentoinnissaan.

   Periaatteessahan tuolla argumentilla, voisi yrittää kieltää naisilta lähes minkä tahansa ammatin. Parempi jättää töiden tekeminen miehille, koska ainahan on se riski, että työssä voi kohdata jotain “tunneherkkää”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Laine sanoo:

   Jusu!

   Naisista tuli mieleen erään tutun Kiinalaisen tutkijan kommentti raamatusta:

   ” Teidän raamattunne on uskomaton teos ja todella riisuu ihmisen ihan alastomaksi ja aseettomaksi, eikä ihminen voi missään tilanteessa puolustautua, koska tämä on yksityiskohtaisesti kuvattu, että ihminen on niin läpeensä paha. Myös raamattunne kertoo, että alussa Nainen vei ihmiskunnan syntiin ja lopussa nainen vie ihmiskunnan perikatoon lopullisesti”.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Koko ajan keksimääräistä vanhempien ja mahd. sairaampien ja flunssaisten seurakuntalaisten parissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • May Roth-Edelmann sanoo:

  Jos viihtyy työssään ja työyhteisössään ja kokee olevansa oikealla paikalla, eivät pikkusäryt ja flunssat haittaa työssäoloa. Olen itse tehnyt työterveyshoitajan työtä noidannuolen vaivaamana seisoen toinen polvi työtuolilla. Oli niin mielenkiintoinen työviikko.

  On ryhmä ihmsiä, jotka heti, kun syntyy pienikin kärhämä, “lähtevät saikulle”. Se ei ongelmia selvitä. Niitä vain työntää edellään. Ja sitäpaitsi se aina syyllistää kärhämän toisen osapuolen. Työ on parasta lääkettä myös lievässä depressiossa, paitsi ehkä keskeytymättömässä kolmivuorotyössä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Raimo Turunen sanoo:

  Uutisessa Ruotsin pappisliiton puheenjohtaja viittaa tärkeään asiaan. Ei ole pikku juttu elää toistuvien isojen organisaatiomuutosten keskellä. Suomalaisessa työelämässä ja kirkossakin on syytä ottaa todesta tämä näkökulma.

  Ilmoita asiaton kommentti