Striimistä yhteisöksi

Olen ihaillut sitä, kuinka nopeasti kirkossa osattiin tehdä digihyppy tuntemattomaan. Jumalanpalveluksia striimataan jo melkein joka seurakunnassa. Puheet jäykästä ja uudistumiskyvyttömästä kirkosta voidaan toistaiseksi unohtaa!

Pitkäkin matka alkaa yhdellä askeleella, sanotaan. Nyt se ensimmäinen askel on otettu mutta emme ole vielä perillä. Messun striimaaminen ei vielä riitä vaan ikävimmillään voi käydä jopa niin, että vanha työntekijäkeskeinen seurakunta vain korostuu netissä. Silloin hukkaamme tämän mahdollisuuden!

Verkon suurin vahvuus on vuorovaikutteisuus ja yhteisöllisyys. Jopa massiivinen Facebook vaihtoi strategiansa kolme vuotta sitten, kun he huomasivat, että yhteisöllisyys on nouseva megatrendi. Niinpä algoritmit painottavat nyt yksilöllisyyden sijaan ryhmiä ja vuorovaikutusta. Siksi FB-fiidiin ei enää nouse niinkään sivustojen valmiit tiedotteet vaan ryhmissä kuplivat teemat - tämän on varmasti jokainen FB:n käyttäjä huomannut.

Sama muutos pitäisi tehdä seurakuntien verkkotoiminnassa. Ei tyydytä vain siihen, että saamme tuotettua laadukasta verkkosisältöä työntekijävoimin (mikä on upea asia!) vaan etsitään uusia avauksia, joissa seurakunta koetaan aidoksi yhteisöksi myös verkossa. Organisoidaan ryhmiä, chattaillaan, herätetään keskustelua, rukoillaan, nostetaan tavallisten ihmisten tarinoita jne. Ja tietysti sitten, kun ovet taas aukeavat, sama temppu pitää tehdä myös tositodellisuudessa.

Ei hukata tätä vuosisadan parasta tilaisuutta uudistua!

3 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Timo kiitos hyvästä blogistasi. Pääministeri Marin taitaa purkaa toukokuun alussa rajoituksia. Sitten ehkä saamme taas yhdessä kokoontua Jumalan sanan ja sakramenttien ääressä. Toki nettimessut ja muut nettikokoontumiset ovat poikkeutilanteissa ok.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Kun kristinusko otti ensiaskeleitaan, kaikki kokoukset pidettiin pienellä porukalla ja salassa. Ehkä palaamme joukkokokousten sijasta pienten ryhmien tapaamisiin?

   Meille seksuaalivähemmistöihin kuuluville kirkon jäsenille ja kirkossa toimiville aktiiveille tuo on jo ihan tuttua.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Aihetta työstetään webinaarissa:

  Seurakunta verkossa -webinaari tiistaina 5.5. klo 10-11.

  Vierana yhteisölliseen digiseurakuntaan perehtynyt hiippakuntasihteeri Mirca Mäensivu-Puukko. Teemana digialustat yhteisöjen tukena koronarajoitusten jälkeen. Mitä opimme tänä keväänä ja minkä kehittämistä jatkamme?

  Klikkaa itsesi mukaan: https://us02web.zoom.us/j/725496821… Meeting ID: 725 496 821 Password: 078385

  Ilmoita asiaton kommentti