Sillä on väliä!

 

Seison rautatientorilla Lähetysseuran toivoa.fi –kampanjan avajaisissa keräyslipas kädessäni. Useimmat kiirehtivät ohi, mutta keski-ikäinen nainen tulee kohti ja sanoo: ”Tehän keräätte varoja vammaisille lapsille kehitysmaissa? – Minunkin lapseni on vammainen. Suomessakin on vaikeaa elää vammaisena, mutta kehitysmaassa se on vielä vaikeampaa. ”

Hän kaivaa setelirahan lippaaseen. Kokemusasiantuntijana.

Lähetysseuran toukokuisen herätekampanjan ”Onko sillä väliä?” –iskulauseet ovat näkyneet bussipysäkkien mainostauluissa ja herättäneet keskustelua. Sanoma on mennyt perille ilman valokuvaa heikoimmassa asemassa olevasta. Pelkkä teksti on pysäyttänyt ihmiset miettimään, millä on oikeasti väliä. Kuinka vahvaa "realityä" tarvitsemme, jotta voimme todeta, että nyt riittää. Asioilla on oikeasti väliä. Ja me voimme vaikuttaa muutokseen.

Kampanjaa ja toimintakertomusta harvoin käsitellään samassa lauseessa, mutta ne ovat kuitenkin saman asian kaksi puolta. Tilit, taseet ja toiminta esitellään säätiöiden ja yhdistysten sekä yritysten vuosikertomuksissa. Eräs tuttu toimittaja sanoikin, että hänestä kiinnostavinta lukemista ovat toimintakertomukset. Ne paljastavat numeroin työn, joka muuten ei helposti avaudu tai näy.

Lähetysseuran vuosikokous on Lähetysjuhlien yhteydessä Kuopiossa 26.5. Hallitus esittelee siellä toimintakertomuksen. Toimintakertomuksessa on kerrottu Lähetysseuran työstä ja toiminnasta 30 maassa 111 kumppanin kanssa.

Raikkaat kurkistukset työn tuloksiin näyttävät, miten esimerkiksi istutetut puuntaimet kasvavat Tansaniassa hyvää vauhtia. Tai miten nuoret tytöt, joita houkutellaan yliopistoissa ja muualla myymään itseään, voivatkin saada toisenlaisen työn. He voivat kasvattaa kotieläimiä ja tehdä ruokaa ravintolassa – toiveidensa mukaan. Nämä tytöt saavat erilaisen elämän mahdollisuuden.

Teinityttöjä ei saa hakata missään päin maailmaa. Siihen on puututtava ja siihen voidaan puuttua. Vammaisilla lapsilla on oikeus koulutukseen. Siten he voivat myös tuoda oman osansa yhteisöönsä koko elämänsä ja osaamisensa riemulla.

Lähetysseurassa toivoa.fi –kampanja on tuonut esiin sen, että asioilla on väliä.  Toivo muuttaa myös lahjan antajaa.  Sillä on väliä, luetko väsyneen ystäväsi facebook-postauksen ja painat ”tykkää”. Ja sillä on väliä, että viet kukan muistisairaalle tädille ryhmäkotiin.

 

Toivoa on.

Iiris Kivimäki
viestintäjohtaja
Suomen Lähetysseura

2 kommenttia

 • Tarja Aarnio sanoo:

  Tärkeä blogi. Voisi noihin järkyttäviin esimerkkeihin lisätä taas kerran uutisen kuinka jälleen Intiassa raiskattiin ja poltettiin tyttö.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Hallitus esittelee siellä toimintakertomuksen.” Ei ihan näin. Hallitus esittää toimintakertomuksen vuosikokouksen vahvistettavaksi. Vuosikokous on ainakin teoriassa edelleen päättävä elin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Missioblogi

  Missioblogi on moniääninen blogi, josta voit lukea kuulumisia kirkosta ja lähetystyöstä eri puolilta maailmaa. Sen kirjoittajat ovat Suomen Lähetysseuran tai sen yhteistyökumppanien työntekijöitä, jotka tuovat terveisiä etelän kasvavista kirkoista, ilonaiheista, ongelmista ja teologisesta keskustelusta sekä uskon, toivon ja rakkauden työstä kehittyvissä maissa.