Sijoitan veroparatiisiin

Nyt seuraa paljastus:

Olen sijoittanut veroparatiisiin jo vuosikausia.  Verotoimistolle tosin  varmimmaksi vakuudeksi ilmoitan jo tässä yhteydessä, että pidän verojen maksamista Suomeen kunnia-asianani.

Koska minä suomalaisena kuulun siihen 20 % maailman väestöstä,  jolle on kerääntynyt  95 %  globaalista omaisuudesta, minulla on sijoitettavaa varallisuutta.  Satojentuhansien muiden suomalaisten kanssa sijoitan veroparatiisiin säännöllisesti.

Raamattu toteaa kylmän realistisesti, että metalli ruostuu ja koit syövät kalliitkin kankaat. Inflaatio ja konfliktit vievät rahan arvon ja varkaat voivat viedä sekä pääoman että tuotto-osuudet. Sijoitusneuvojani puhuu kuitenkin varmasta pitkäaikaisesta tuotosta: ” Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen.”

Tämä toteutetaan jakamalla leipää köyhien ja syrjäytettyjen kanssa ja kotouttamalla heidät omaan arki-elämäämme. Jeesuksen mukaan tällä tavalla meidän tuotto-osuutemme salaperäisesti kasvaa Jumalan ikuisessa valtakunnassa.

Tuottoja ei kuitenkaan tarvitse odottaa ikuisuuksia.  Teemme jo nyt voittoa sillä olettamuksella, että elämän tarkoitus on, että kaikki saavat hyvän elämän edellytykset yhteisestä pääomasta. Koulutustaso nousee ja terveystilanne paranee eri puolilla maailmaa. Toivon pääoma voimaannuttaa  ihmisiä kantamaan vastuuta omasta elämästään ja vaatimaan oikeuksiensa toteutumista omissa yhteiskunnissaan. Olemme mukana edistämässä oikeudenmukaisuutta.

Raamatun yleissuositus on, että sijoitamme kymmenen prosenttia ansio- ja pääomatuloistamme. Monen taloudellinen tilanne on sellainen, että tähän ei ole mahdollisuutta. Mutta monet meistä pystyvät sijoittamaan isommankin osan tuloistamme. Eräälle rikkaalle sanottiin jopa: ”Myy kaiken, minkä omistat ja anna köyhille.”

Raamatullinen veroparatiisisijoittaminen antaa myös näköaloja siihen, ketkä todella ovat maailman vaikutusvaltaiset ihmiset. Kun meidän aikamme taloudellisesti menestyvien nimet on kauan sitten hävinneet historian pimeyteen,  Raamatun sanoma on, että arvovaltaisimmilla tuoleilla istuvat köyhä  Lasarus, sokea Bartolomeus, nimettömiksi jäävät etiopialaiset äidit ja nepalilaiset kastittomat ja suojaa etsivät turvapaikanhakijat.

Siksi on hyvä miettiä keneen kanssa kannattaa ylläpitää hyvät suhteet. ”Hankkikaa väärällä rikkaudella ystäviä, jotka ottavat teidät iäisiin asuntoihin, kun tuota rikkautta ei enää ole.”

Moni pitää tällaista neuvoa jopa vitsinä. Mutta historian kulusta tiedän, että tämän maailman talousneuvonantajien suositusten seuraaminen vaatii paljon vahvempaa uskoa kuviteltuihin tulevaisuuden skenaarioihin.

On monia tapoja sijoittaa. Itse käytän Suomen Lähetysseuran säännöllisen lahjoittamisen kanavia.  Tavatessani niitä ihmisiä, joiden elämää työ koskettaa, olen kokenut mitä todellinen varallisuus on. Ainakin tähän asti Jeesuksen esittämä sijoitusvaihtoehto on toiminut ja tuottanut iloa. Siksi rohkenen suositella sitä sinullekin.

Tämän maailman veroparatiisit, korruptio ja vääryys eivät ole naurun tai leikin asioita. Ne ovat kuolemanvakavia valintoja, jotka aiheuttavat kasvavaa kärsimystä sadoille miljoonille ihmisille. Loppupeleissä pienen väestönosan ahneus on iso riski yhteiskuntien rauhalle.  Siksi kannattaa sijoittaa  luottamukseen ja sen säilyttämiseen. Jumalankin edessä.

 

Rolf Steffansson

varatoiminnanjohtaja
Suomen Lähetysseura

1 kommentti

 • Jouni Parviainen sanoo:

  Kiitos myönteisestä tavasta esitellä vakava asia.

  Suomen hallitus päätti tuoreimmassa kehysriihessään (5.4.2016)!supistaa kehitysyhteistyömäärärahoja v 2018 lähtien vielä 25 miljoonaa euroa lisää siitä tasosta, josta oli etukäteen puhuttu. Tänään on vrk.fi -verkkosivun väestölaskurissa (http://www.vrk.fi/default.aspx?site=3&docid=169) lukema 5 492 987.

  Koska blogissa asetetaan kaikki suomalaiset samalle viivalle, laskin, että kehitysyhteistyörahoihin kasvavan aukon paikkaamiseen tarvitaan hiukan yli 4,55 euroa henkeä kohden. Olen miettinyt myönteisen vastaiskun asiaa jo jonkin aikaa. Tämä blogi sai minut päättämään, että osallistun talkoisiin yhdellä osuudella ASAP odottamatta vuotta 2018. Kanavoin tilkkeeni Suomen Lähetysseuran kautta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Missioblogi

  Missioblogi on moniääninen blogi, josta voit lukea kuulumisia kirkosta ja lähetystyöstä eri puolilta maailmaa. Sen kirjoittajat ovat Suomen Lähetysseuran tai sen yhteistyökumppanien työntekijöitä, jotka tuovat terveisiä etelän kasvavista kirkoista, ilonaiheista, ongelmista ja teologisesta keskustelusta sekä uskon, toivon ja rakkauden työstä kehittyvissä maissa.