Menopaussi

IMG_6385

Olen tuntenut epämääräistä kuvotusta ja voinut pahoin. Sitä ei näillä kymmenillä enää pitäisi olla. Olisiko se sittenkin myötähäpeää?

Kaunis nainen ja arvostettu taiteilija hymyilee viikkolehden kannessa ja otsikko kuvan alla julistaa, että menopaussi ei taiteilijaa pysäytä. Sisäsivuilla on hyvin kuvitettu juttu, jossa todetaan, että ura jatkuu ja kaikki on hyvin.

Ihminen, joka on tuonut taiteellaan monta juhlahetkeä ja huikeaa elämystä, on ehkä sivunnut haastattelussa naisen elämää, vaihdevuosivaivoja eikä sensaatiohakuinen lehdistö malta pitää tahmeita tassujaan irti aiheesta. On aika tavallista, etteivät paljon julkisuudessa olevat tähdet kaikkea heistä kirjoitettua ehdi tai halua tarkistaa. Positiiviset jutut kumoavat kumminkin omituiset juorut ja muut. Nainen on kirjoittanut naisesta, juttu on perusteellinen ja jopa analyyttinenkin, mutta kuka on sisällön runsaudesta valinnut iskulauseen lehden kanteen?

Naisena tiedän, miltä kuukautiset, raskaus, synnytys, imetys ja vaihdevuodet tuntuvat. Intiimimpää aihetta ja kokemusta ei ole eikä yhdenkään naisen yksikään kokemus ole samanlainen. Ehkä juuri siksi näistä elämänkeikauksista ja naiseuden realiteeteista käydään katkeamatonta debattia kahvihuoneissa, pukuhuoneissa, vastaanotoilla.

Mutta ovatko nämä asiat julkisia ja julkisuudessa puitavia?

On paljon sellaisia vaivoja, joihin vertaistuki tepsii yhtä hyvin kuin lääkärin neuvotkin. Tarvitseeko julkisuuden henkilö koko maan ikääntyvän naisväen vertaistuen ongelmista selvitäkseen? Pienemmälläkin lähipiirillä on sieluntuskaa ja pahaa oloa purettu ja ongelmien kanssa pärjätty. Joskus pitää kerätä rohkeutta ennen kuin lähtee lääkäriin tai apteekkiin, joskus on hyvä käydä luottoystävän kanssa läpi sitä, mitä lääkärin vastaanotolla haluaa puhua. Kun tilanne on päällä, on osattava kysyä oikeat asiat oikeassa järjestyksessä, sillä tohtoreilla on aina kumminkin kiire.

Seksuaalisuus on ikiaikaista naisen elämää. Saara nauroi, kun Herra vihjaisi raskaudesta, Neitsyt Marialla oli vanhempia naisia tukenaan, Pyhä Birgitta synnytti, mutta kuningatar Kristiina ei miestä vierelleen halunnut tai saanut. Oliko Julia kuollessaan raskaana?

Naisen elämän arvostus on yhä edelleenkin sidoksissa seksuaalisuuteen. Naisen kanssa voidaan ’luontevasti’ keskustella siitä, jatkuuko ura vaihdevuosien jälkeenkin. ’Vanha nainen’ on ihminen, joka oikeasti on vasta elämänsä puolessavälissä ja usein elämänsä luovimmassa ja työteliäimmässä vaiheessa, onkin yleisen mielipiteen mukaan jo vanha ja loppuun kulunut, kun hedelmällisyys on hiipunut. Taide, joka elää ja voi hyvin, onkin sivuasia, vaikka juuri se olisi kiinnostavaa.

Samanikäinen mies elää parhaita ja viriileimpiä vuosiaan.

Olisi ennenkuulumattoman törkeää kysyä varttuneemmalta herralta, haittaavatko erektio-ongelmat päätöksentekokykyä tärkeissä neuvotteluissa ja onko urasuunnitelmiin tullut muutoksia nyt, kun hiukset ovat harvenneet?

 

Minä en tykkää tästä. Minä en tykkää siitäkään, että tämä on ikuisuusaihe, josta on jankutettu koko tietoisen naisenelämäni ajan. Olisi maailma vähän fiksummaksi voinut kehittyä.

Hiukan kiinnostaa myös se, olisitko sinä, kunnioitettu lukijani, lukenut kirjoitelmani, jos olisin otsikoinut sen toisin. Esimerkiksi testosteroniongelmiin viitaten.

 

4 kommenttia

 • Tuula Hölttä sanoo:

  Liisa Laurila :”Minä en tykkää tästä. ”

  Enpä ole vielä tavannut naista, joka menopaussista tykkäisi. Henk.koht. pyysin nelikymppisenä lääkäriä positamaan kohtuni, että en tuota vaihetta joutuisi kohtaamaan. Kun terveiltä naisilta ei kuulema kohtua poisteta, sain ”mummotaudin” varalle hormonilääkityksen, jonka kyllä lopetin, kun sain kuulla, että se vain siirtäisi oireita myöhemmäksi. Kärsin ”mummotaudin” hikoilut ja kuumat aallot, ja vaikka ne tuntuivat kiusallisilta, eivät ne ylivoimaisia olleet. Myös miehillä on menopaussi, ja sitä kuvaa hyvin se, että ”pienet pojat luulevat, että penis on virtsaamista varten, ja vanhat miehet tietävät, että näin on.” Voin vakuuttaa, että elämä ei menopaussiin lopu.

  https://www.youtube.com/watch?v=BL3IDi7RPCk

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Liisa Laurila sanoo:

   Niinpä. Kaikenlaista on koettu. Mutta olen ihan tavallinen taapertaja ja saan pitää erilaiset vaiheet ja vaihteet omana tietonani, niitä juttuja ei viikkolehtien kansista löydy. Onneksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Liisa Laurila :”…olen ihan tavallinen taapertaja ja saan pitää erilaiset vaiheet ja vaihteet omana tietonani, niitä juttuja ei viikkolehtien kansista löydy. Onneksi.”

   Sama täällä. Isäni kehoitti jo 60-luvulla lopettamaan ”mathilda wreden lekkimisen” ja ystäväni pudottamaan hartioiltani maapallon huolet, mutta kun minä onneton en heitä uskonut, olen saanut nähdä ja kokea asioita, joiden vuoksi on ihmetelty miten on mahdollista, että olen vieläkin elossa, mutta näin se vaan on https://www.youtube.com/watch?v=lzhzDS4FO1Y

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   TH :” …olen saanut nähdä ja kokea asioita, joiden vuoksi on ihmetelty miten on mahdollista, että olen vieläkin elossa”

   Lisäys tuohon: ajattelin tänä aamuna Mikael Liliusta, joka joutui julkisten syytösten kohteeksi poliitikkojen tekemien virhepäätösten vuoksi. Hänen perheensä sai tappouhkauksia, eikä yhdelläkään vallankäyttäjällä ollut selkärankaa nousta puolustamaan häntä ja kantamaan vastuuta omien päätöstensä seurauksista.

   Ajatuksen herätti aamun Etelä-Suomen Sanomien Näppikset-palstan keskellä oleva vahvennettu ja väritetyllä fontilla painettu teksti VAPAAMUURARIT POLITIIKASSA UHKA DEMOKRATIALLE. Vaikka vapaamuurari-puolisoni ei ole mukana politiikassa, tunnen vapaamuurarin puolisona sympatiaa aiheettomasti syyllistetyksi tullutta Liliusta ja hänen perhettään kohtaan. Eipä silti, itärajan takana vapaamuurareita syytetään yhdessä juutalaisten kanssa Stalinin vainoista ja vapaamuurari oli myös syyttömänä syyllistetty presidentti Risto Ryti. Vahvennettu näppisteksti ei tuo mieleen mitään muuta, kuin presidentti Kekkosen sanat 6.3.53 :” ”Suomen kansa ja Suomen hallitus tekevät kunniaa generalissimus Stalinin paarien ääressä.”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Liisa Laurila

  Sanat ovat uusiutuva, arvokas luonnonvara. Sanat ovat ajatusten peruskallio. Vaalitaan sanojen taitoa, vastuullisesti. Lisää luettavaa http://sanataito.blogspot.fi

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit