Sähköä ja ilmastoa

Mieleeni tulee kouluaika. Talvi ja pakkanen. Eräänä päivänä mittari laski -42 asteeseen kotikylällä.  Oli perin kuiva keli ja lumi narskui jalan alla.  Oli tietenkin myös tyyntä. Oli soma näky, kun tupien piiseistä nousi savu ihan suoraan ylös. Jokainen savu merkitsi siellä asutaan ja tupa lämpiää. Pieni köyhä poika palelee vaatteissaan, joskus ystävällinen täti kutsuu tupaan ja poika saa jotain hyvää ja lämmintä.

Sauna on ollut suomalaisten pyhättö! Siellä on ensimmäiset parkaisut paruttu ja siellä viimeinen pesu pesty. Poislähteneen maallinen maja on haluttu lähettää pestynä ja valkeisiin puettuna viimeiselle matkalle. Monille ei riittänyt yksi sauna, piti olla toinenkesää varten. Metsäläiskansan sielussa oli pyrkimys yksinkertaisuuteen ja luonnollisuuteen. Siksi alkoi kesämökkien rakentaminen ja mikä parasta siellä lähellä luontoa piti olla myös sauna. Koivun lehväkset soittelivat saunan höyryssä syntien rasittamaa selkää ja antoi hetken ymmärryksen siitä, mitä on olla puhdas.

Kesämökki antoi sisäistä rauhaa, mutta vaati pientä puuhastelua. Kiuas lämpisi puulla ja vesi useasti piti kantaa jostain purosta, joesta järvestä tai vinttikaivosta. Jokainen ymmärsi, että hyvinvointi vaatii panostusta ja lihasvoima antoi pontimen, mutta kyllä se myös palkitsi. Yhteinen nimittäjä oli silloin metsä! Metsä antoi tarpeet talojen ja mökkien rakentamiseen ja antoi lämmön tupiin. Antoi leivinuunin tuottaa maukasta leipää ja muuta ruokaa. Seuratupien pullansiivut, sisältä vähän taikinainen, se oli pienten poikien herkkua. Hellat hehkuivat ja padat ja kattilat kiehuivat kantaen elämää sisällään. Ja sunan kiuas sai puusta lämpönsä.

Kaikki hyvä kestää aikansa. Metsäläisyys ohenee kaupungistumisen myötä, tarvitaan mukavuuksia.  Betoniviidakko on mukava aikansa, vesi tulee ja menee eikä lämpimään veteen tarvita muuripataa. Maalle menneään edelleen, mutta sivistys ei salli vanhan kokemuspohjan enää hallita. Lapset kasvavat eikä sinne maalle lähdetä enää, jos ei ole samoja mukavuuksia kuin citykodissa. Media valistaa, ei käy enää kaupaksi sähkötön ja vesijohdoton mökki, sehän olisi höyhyyden ja sivistymättömyyden merkki. Kun ollaan lomalla niin käden ulottuvilla pitää nyt olla kaikki mitä ikinä voi keksiä.

Kaikella on juurensa. Autoilullakin. Hevoset ja kiesit luksusta aikoinaan. Hevosten vetämät raitiovaunut. Mister Otto näpräsi vermeen, joka pitää ääntä tuottaa savua ja lämpöä, mutta myös voimaa, joka oli edelleen hevosvoimaa.  Lossit kulkivat ihmisvoimalla kaikki muu hevosvoimilla. Kunnes joku keksi sähkön. olihan se oikeastaan ollut jo olemassa, se piti vain oivaltaa. Kummallinen aine ei voi nähdä tavallisesti ei tuoksu miltään eikä mitään kuulu. Jos kosket sormella silloin olematon tulee olevaksi.  Siitä alkoi huikea kehitys. Eipä ole paljon asioita, joissa sähkö ei olisi avuksi.

Jokainen uusi asia tuo mukanaan bisneksen ja tiedämme, että bisnes ei ole hyväntekeväisyyttä. Kukin voi vauhdittaa omaa bisnestään, joko kehumalla omaa artkkeliaan, mutta myös osoittamalla kilpailijasysteemistä puutteita. Olemme tulleet siihen kohtaan, että sähköllä ei voi eikä kota saa olla kilpailijaa.  Kaikki se, mikä on pitänyt suomalaisia onnellisena vuosisadat, muuttuukin huonoksi melkein voisi sanoa ilmastosynniksi. Auto saatuttaa, sauna saastuttaa, kaikenlainen lämmitys sastuttaa.  Samalla vuosituhantinen kristinusko kokee samaa saneerausta.  Rauha, rakkaus, armo ja anteeksiantamus on huipussaan, mutta aina ei tahdo olla tietoa mihin niitä vielä tarvitaan. Valaistus sähköllä. Lämmitys sähköllä.  Autoilu sähköllä, vaikka ainakin vielä vain vauras eliitti voi autoilla. Sitten tullaan viho viimeiseen kysymykseen, miten sähkö tuotetaan? Olemmeko astumassa ojasta allikkoon, kun lähdemme sutta pakoon, saatamme kohdata karhun?

Kun ydinenergia teki tuloaan näimme osittain vain suuren saatanan siinä. Silloin vannottiin uusiutuvan nimeen. Mikä tulee ensiksi mieleen, no metsähän uusiutuu, kun hoidetaan. Mutta se saastuttaa. Turve uusiutuuko vai ei, mielipidekysymys jossain maassa kyllä jossain ei!  Raakaöljy ilmeisesti ei, koska on fossiilista, miten niin fossiili? Fossiilithan ovat kivettyneitä äyriäisiä olleet.  Vesivoima olisi hyvä, mutta kalojen kuteminen ei onnistu. Tuulivoima, myllyt humisevat ja osaaavatko linnut ja lepakot väistellä siipiä? Aurinkovoima, mutta aurinko ei pysy paikallaan niin, että voimaa tulisi ympäri vuorokauden.  Kansainvälinen sähköverkko on ratkaisu. Pitkät ajat olemme kahvimme keittäneet ja saunamme lämmittäneet N-liiton puhtaalla atomisähköllä, mutta miten nyt suu pannaan.  Meitä opetetaan jotain uutta varten. Niin, että vavisten saunamme käynnistämme peläten, että juuri se 6Kw-n kiuas on oljenkorsi, joka katkaisee kamelin selän. Jokainen uusi asia ehkä tuo yhden uuden  ratkaisun, mutta saattaa tuoda monta uutta ongelmaa.

 

1 kommentti

 • Pirjo Pyhäjärvi sanoo:

  Olipa sähköinen analysi. Kiitos!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, Kun corona esti kokoontumisen...Olen jatkanut torstai juttuja otsikolla. Torstaihartaus.

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit