"Rakkauskirje" tieskö mones

Sain nimettömältä "ihailijaltani" Lopen suvisjulkaisun, kera saatekirjeen. Koska en voi laittaa palautetta saamastani postista lähettäjälle, nimen ja osoitteen puuttuessa, laitan sen nyt tähän. Kirje ja palaute, ole hyvä nimetön Ystäväiseni:

 

Joopa joo!

 

Kyllä täytyy olla paha olla, kun jaksaa vuositolkulla jauhaa samaa asiaa. Jos jostain muusta ihmisryhmästä kirjoittaisit noin paljon valheellista ja ivallista juttua, niin sinut olis jo aika päivää sitten viety saunan taakse.

-           On niin paljon kertynyt aikojen saatossa tuota jauhettavaa, niin siksi jaksan jauhaa.

-         Sanot kirjoittavani valheellisesti ja ivallisesti. Nyt yksilöi tämä väite Ystäväiseni. Mikä kirjoittamani asia on valhetta? Ivaamiseen olen saattanut joskus sortuakkin, vaikka yritän välttää sellaista, anteeksi siis sellaiset mahdolliset sortumiset.

-          Tuon saunan taakse viemisen otan kyllä epäsuorana uhkauksena sinulta minua kohtaan. Toivottavasti seuraavassa kirjeessäsi ei ole mitään papatteja suuren rotunenäni menoksi ;)

 

Mutta sinähän tiedät, että kukaan ei nosta syytettä, täytät vain Raamattua: Jeesus sanoi omilleen, he puhuvat teistä kaikkinaista pahaa valhetellen, minun tähteni. Harrastat henkistä väkivaltaa sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka eivät puolustaudu.

-          Edelleenkään haluni ja tahtoni ei ole valehdella.

 

Oikein rehvastelet, että on terapiaa kirjoitella pahaa vl-porukasta.

-          Tämmöistä en ole kuunaan sanonut. Nyt taisi itselläsi lipsahtaa höpsötyksen puolelle.

 

Sinun nykyisen uskon hedelmiä tuntuu olevan yötä päivää miettiä, miten keksisin vielä pahempia juttuja mokomasta porukasta.

-         Ei nyt sentään. Porukka ei ole minulle mikään ”mokoma”, siellä on paljon minulle rakkaita ihmisiä olemassaan. Eikä minulla pitäisi olla kenenkään kanssa mitään välilläkään.

-         Aiheet blogiini saan joko omasta pääkopastani, omista kokemuksistani tai sitten muualla käydyistä keskusteluista, muiden kokemuksista, joten todellakaan kaikki tapahtumat ja tilanteet eivät ole historian havinaa, vaan ihan vastikään tapahtuneita juttuja. Niin ja osa jutuista on pyydettyjä kirjoituksia jostakin aiheesta.

 

Tuntuuko ihan siltä, että teet Jumalan mielen mukaisia töitä, että kun sais hävitettyä tuon vl-porukan maailman kartalta.

-         Ei kait sellainen ole hyvänen aika mitään Jumalan mielen mukaisia töitä sanan varsinaisessa merkityksessä, kun puran omaa traumaani ja kerron muiden ihmisten traumoista. Mutta tämmöistäkin joutuu joskus ihmislapsonen tekemään, kun on tullut koettua ja nähtyä kaikenlaista.

-         Minulla ei ole mitään halua hävittää ihan mitään ihmisryhmää maailman kartalta, kiusaamisen ja hengellisen väkivallan kyllä hävittäisin ihan mieluusti. Eipähän nuo asiat ole kuitenkaan minun vallassani, enkä toivoisi niitten olevankaan.

 

Teet ihan turhaa työtä, varmaan kirjoittelusi johdosta kahtena edellisenä kesänä suviseuroissa on alueet meinanneet loppua kesken, kun väkeä on tullut niin paljon. Ulkopuoliset ovat tulleet katsomaan paljon parjattua, omituista porukkaa, jota verrataan välillä Itäsaksaan ja Pohjoiskoreaan. Mutta ovat nähneet aivan jotain muuta: onnellisia, iloisia, rauhallisia, nuoria, lapsia….jotain sellaista, mitä ei muualla voi nähdä.

-          Nyt :) nyt :) en tiedä, mitä ajatella uskomattomasta väittämästäsi. Pitäisköhän mulle maksaa boonusta, jos se on totta…?

-         Se on mukavaa, että ihmiset ovat saaneet nähdä suviseuroissa onnellisia ihmisiä. Mulla ei ole sitä vastaan ihan mitään. Itsekkin olen joskus nauttinut suvareista, lähinnä silloin kun ei ollut vielä uupumusta niskassa.

 

Monet ovat löytäneet Jumalan valtakunnan ja saaneet parannuksen armon näitten pilkkakirjoituksien johdosta, kun ovat huomanneet, kun kaikki hyökkäävät yhtä joukkoa vastaan, elikä siinä täytyy olla se opetuslasten joukko josta Lutherkin kirjoitti, että täältä maanpäältä täytyy löytää Jeesuksen opetuslapset joka on Kristuksen seurakunta.

-         Tästä taas ”boonukset” mulle, eikö? :D Sun pitäis olla tosi iloinen kirjoittelustani, jos tämä väite pitää paikkaansa J

 

Siteeraat monta kertaa Lutheria ja aina sillätarkoituksella, että sen opetus poikkeaa vl-opetuksesta. Pitää vain tietää, että on kaksi Lutheria=ennen ja jälkeen parannuksen. Kun Luther sai parannuksen, hän kirkkaasti kirjoittaa Jumalan armojärjestyksestä, kuinka täällä maanpäällä on pieni ihmisjoukko, opetuslasten joukko, joka on Jumalan valtakunta ja jossa toinen ihminen voi toiselle ihmiselle antaa synnit anteeksi Jeesuksen käskystä.

-         Tuo toinen lauseesi on vl-selitys Lutherin kirjoituksille. Se EI pidä paikkaansa.

-         Mielestäni Luther kirkasti ”heräämisensä” jälkeen ennen kaikkea Jumalan vanhurskautta, kuinka se saadaan yksin uskosta ja Kristuksen ansion tähden, lain teoitta.

 

Kirjoitit oikeasta opista, että mitä se on. Jeesus julisti oikeaa oppia, hän aina sanoi: Jumalan valtakunta on lähestynyt, tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi. Sen vuoksi hänet tapettiin. Jeesus lähetti omat opetuslapset saarnaamaan samalla tavalla ja heidätkin tapettiin, vain Johannes taisi selviytyä.

-         Tähän mulla ei ole mitään vastaansanomista. Se, että todella Jeesus on ainoa syy autuuteen, vihastutti ihmiset ja vihastuttaa usein nykyäänkin. Ihminen on taipuvainen ajattelemaan, että ihmisen täytyy itsekin tehdä jotain autuutensa eteen.

 

Nyt vielä vl-kristillisyys saarnaa ja uskoo samalla tavalla, kuin Jeesuksen lähettämät opetuslapset, eli Jumalan valtakunta on lähestynyt, tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi. Ja nyt sinä toitotat netin välityksellä maailman ääriin, että tämä on harhaoppi, sairas kristillisyys, ihmisten kiusaamista…. Voisit hävetä…. Vähintä mitä voisit tehdä, on, että julkisesti pyytäisit anteeksi.

-         En ole koskaan sanonut tuon olevan harhaoppia. Jos jostakin kirjoituksestani saa sellaisen käsityksen, niin näyttäisitkö ystävällisesti sen mulle.

-         Olen puhunut epäterveestä kristillisyydestä ja se johtuu siitä, että jotkut käsitykset ja toimintamallit aiheuttavat niin paljon pahoinvointia liikkeen jäsenissä.

 

Kaikki tiedot, mitä saat ja mistä kirjoitat, on sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät ole uskomassa, ovat vain mukana kulkemassa. Kukaan uskovainen ei ota sinuun yhteyttä ja pyydä neuvoja ja kerro, että nyt siellä tehtiin ja sanottiin sitä ja tätä.

-         Tämä on sinun oma näkemyksesi asiasta.

 

Sinulla on oikein maankattava verkosto näistä valheen puhujista, kun tunnut tietävän kaikki mahdolliset asiat ympäri Suomea, elikä vielä kerran, kukaan uskovainen ei ota sinuun yhteyttä ja kerro näitä juttuja mitä kirjoitat sitten kaikkien tietoon ja esiinnyt oikein asiantuntijana, itsekin olet täysin pihalla, ulkopuolinen.

-         Taaskin puhut omia käsityksiäsi ja olettamuksiasi.

 

Tapaus Lempäälä. Levität tietoa, joka on vain toisen osapuolen vääristelevää, katkeraa puhetta, joka sopii sinun ajatusmaailmaan. Oikein innostat muita kirjoittamaan aivan kauheita juttuja meikäläisistä, kyllä on sivistymätöntä porukkaa, oikein adressia kerätään, osaatko kuvitella, miltä tuntuu?

-        Jokaisella on vapaus tulla oikaisemaan kirjoituksiani, mutta eipähän ole näkynyt eikä kuulunut Lempäälän jutunkaan tiimoilta. Yksilöintiä kiitos.

-         Jos kiusaamistapauksen selvittämisen puolesta kerätään adressia, niin se ei ole kyllä ollenkaan sivistymätöntä. Päinvastoin. Ei pitäis ollenkaan tuntua pahalta semmoinen hanke, siinäpähän koko juttu selviäisi, se olisi kaikkien osapuolten kannalta parasta.

 

Milloin olet kuullut, että uskovaiset kirjoittavat ja solvaavat muita ihmisiä, ei tulis kuuloonkaan. Uskon kautta on sama mieli kuin Jeesuksella: Isä anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä tekevät.

-         Olen lukenut ja myös kuullut. Netissä vl-palstoilla, seuroissa saarnoissa ja vl-ihmisten kanssapuheissa. Tuo solvaaminen on kuitenkin vähän liian kova sana. Enempikin on kyse ikävästä pahan puhumisesta periaatteella: me vastaan muut. Pahan puhuminen on varmasti asia, jossa jokaisella ihmisellä on taistelun paikka.

 

No turhahan näistä on kirjoittaa, sinut voi pysäyttää vain Jumala ja hänellä on oma aikataulu, joskus kuitenkin vastaat hänelle kaikesta.

-         Miksi sinun pitäis minut pysäyttää? Suvispellot vain laajenee, kun minä täällä ahkeroin kirjoittaa. Sitä vois ihan hyvällä syyllä kutsua jo vl-valtakunnan hyväksi tehtäväksi työksi ;)

-         Tosiasiassa. Mieti. Tämä mun blogini on ihan pieni kirjoitusnurkkaus, jota ihan kenenkään ei ole pakko lukea, ei sinunkaan. En kait minäkään käy sellaisissa paikoissa lukemassa, joista en tykkää.

 

Osaat soittaa ja laulaa, niin ota vaikka Siionin laulu 129 aina ennen, kuin alat miettiä uutta parjausta.

-         Krhm, osaan ja osaan :) Tuo laulu on yksi lempparilauluistani ja vielä rippilauluni, rakastan sitä :)

 

Laitan suvisjulkaisun, lueskele sitä, se on yksi lähetystyömuoto.

Kiitos ja kumarrus. Sieltäpä voin aina tarvittaessa siteerata kirjoituksia :)

 

Ps. 60-luvulla vl-liikkeessä levitettiin nimetöntä kirjettä ja toiminta leimattiin eriseuraiseksi. Nykyään tuo nimettömyys tuntuu olevan ihan sallittua hommaa liikkeen viestinnässä. Myöskään s-posteihin ei haluta läheskään aina vastata, ettei jää mitään mustaa valkoisella -todistusta mistään sanomisesta. Vain kasvokkain, vain kasvokkain...tai sitten nimettömänä.

28 kommenttia

 • Vuokko Ilola sanoo:

  Mitäköhän pitäisi ajatella Paavalin kirjeiden julkaisemisesta oikein Isoon kirjaan….

  Hmm. Itse ajattelen, että niin puheeni kuin kirjoitukseni tulee olla sellaisia, että pystyn seisomaan niitten takana ja jos puhun tai kirjoitan pöllöjä, myös vastaan niistä. Julki ja paljaana ihmisten ja Jumalan edessä. Suosittelen. Tavallaan tänä nettiaikana varsinkaan ei kannata puhua, kirjoittaa tai tehdä mitään sellaista, josta ei halua reviskeltävän julkisesti. Aina avoimuus ja hyvä käytös on hyvä juttu, tuli asioista sitten julkisia tai ei.

  Itse odotan suurella mielenkiinnolla sitä päivää, jos/kun joku tuttavani vuosien takaa julkaisee minun parannuskehoituskirjeeni hänelle AUUUUH; se OLISI kamalaa!!! Ei pelkkä huono käsiala, myös sekin, vaan ihan JÄRKYTTÄVÄ sisältö: ”Meidän välillä on iso juopa, se on Jumalan valtakunnan raja, sinä olet sen ulko- ja minä sisäpuolella…”

  AUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juho Kalliokoski sanoo:

  Tuli nyt mieleeni, että tiedon yksityisyyteen tai luottamuksellisuuteen liittyvä keskustelu on yleisemmin vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvän keskustelun peruskysymyksiä. Uskon, että kaikkia aiheesta käytyyn keskusteluun julkisilla foorumeilla näkyvästi osallistuneita vanhoillislestadiolaisia on syytetty jonkinlaisesta petturuudesta, ”sisäisten” asioiden oikeudettomasta vuotamisesta ”ulkopuolisille”. Kirjeen luottamuksellisuudessa on kyse pienemmässä mitassa samasta pohdinnasta. Kaipa siksi olen erityisen kiinnostunut tässä aihepiirissä esitetyistä argumenteista. Koska aikanaan niin monien mielestä puin ylleni petturin manttelin, olen edelleen hyvin kiinnostunut, jos näyttää siltä, että joku kykenee sanoittamaan tuossa diagnoosissa käytettyä siivilää.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Vuokko, saamasi palaute ei ole asiallinen. Voi olla, että kun kirjoitat kriittisesti liikkeestä, johon itse et kuulu, provosoi liikaa joitain tähän liikkeeseen kuuluvia. Meistä jokainen toimii omalla lailla ja omin motiivein. Joskus tuntuu siltä, että blogillasi kommentoivilla on tarve tuomita sellaisia, joista ei mitään tiedä. Muita on helppo haukkua ja lyödä leimoja. Hajottaa on paljon helpompaa kuin rakentaa. ”Totuus” on usein valhetta silloin kun se perustuu juoruihin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tanja Lamminmäki-Kärkkäinen sanoo:

  Vuokko!

  Nyt ehdottomasti perustat Vuokko Ilolan Arkiston näistä kirjeistä; ole vain huolellinen että otat kopiot kaikista kappaleista talteen. Äärimmäisen tärkeää aineistoa tulevaisuuden historiantutkijoille. Ja toisin kuin SRK, pidä arkisto avoimena kaikille.

  Kiitos maltillisesta, rakkaudellisesta ja asiallisesta vastauksestasi.

  Ja kiitos että jaat ajatuksiasi kaikkien halukkaitten luettavaksi. On tietysti surullista, että saat tällaisia pahan mielen osoituksia vastineeksi. Mutta lohduttaudu vanhalla totuudella sanasta, joka joko parantaa tai pahentaa!

  Niin ahdistavaa kuin tällaisia pelottavia, ilkeitä ja uhkaavanoloisia purkauksia onkin vastaanottaa, toivotaan niiden olevan osoitus siitä, että jotain on muutoksessa. Tällaisen viestin kirjoittaja saattaa olla pääsemässä alulle omassa aikuistumisen prosessissaan, vapautumassa havaitsemaan sen, minkä on jo nähnyt, mutta jota ei ole pystynyt käsittelemään.

  Ja toiselle lukijalle, joka ei ole uskaltanut ”seurakunnan” pelossa nähdä ympäsistössään juuri sitä samoja ilmiöitä, joista sinä blogeissasi kerrot, saattaa olla silmiä avaava kokemus lukea nämä omat kauhunsekaiset puolustusreaktionsa lainaamistasi ”rakkauskirjeistä”.

  Mikä lie on laki, mutta on ehdottoman kohtuutonta vaatia ketään tällaisen sanallisen, henkisen ja uskonnollisen väkivallan kohteeksi joutunutta vaikenemaan. Halutkoon kirjeen lähettäjä tekstisä julkisuuteen tahi ei, hänellä on ollut mahdollisuus valita, laittaako paketin postiin vai pöytälaatikkoon. Sinulla ei ole kirjettä avatessa ollut mitään mahdollisuutta tietää sen sisältöä, ja heti kun sisällön olet lukenut, olet joutunut sen sisältämän väkivallan uhriksi.

  Tässä valtakunnassa saa nyt uhrien vaientamisen aika olla ohi!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Kiitosta kaikille kommenteista.

  Must tuntuu, että muut ottavat tämän uhkakirjeen vakavammin kuin minä osaan ottaa. En kuulema saisi sääliä nimetöntä kirjoittajaa ja mun tulisi oikeasti viedä kirje poliisille. Hmm, en oikein tiedä, pitää vielä miettiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • May Roth-Edelmann sanoo:

  Vuokko ystäväiseni. Unohda kirje ja nauti keväästä, joka ryntää kohti. Nykyajan ihmisten sisällä on paljon vihaa ja kaunaa eivätkä he löydä keinoja päästä siitä eroon. Siihen tarvittaisiin nyt neuvoja ja ohjeita. Vihakirjeet suorastaan tulvivat fb:ssä ja lehtien yleisönosastoilla. Paineidensietokyky on vähentynyt. Onko eletty liian hyvää aikaa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pertti Niukkanen sanoo:

  Tuossa Lopen suvisjulkaisussa on Jouni Lesosen kirjoitus ”Kuka pääsee Jumalan valtakuntaan?”

  Teksti alkaa: ”Ystäväni käsi piirtää pöydän pintaan näkymättömän viivan ja hän kysyy: ”Onko se raja vieläkin tässä?” – – – Vastaan uskoni mukaisesti, että kyllä se on.”

  Sama on siis opetus tänäkin päivänä kuin sinun parannuskehoituskirjeessäsi, Vuokko. Tässä suhteessa mikään ei ole muuttunut – mahtaako muuttuakaan?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  May Ystäväiseni. Ei tuo kirje estä mua nauttimasta keväästä ja ihanasta elämästä ylipäätään alihäntään. Olen vapaa kuin taivaanlintu ja elämäni onnellisempaa kuin koskaan

  No niin Herra Niukkanen; nyt aletaan siteeraamaan Loppea

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Vuokko Ilola

  Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suvanteissa, pyörteissä, myrskynsilmissä ja sen opetuksen läpivärjäyksessä rapiat nelikymppiseksi kasvanut naisimmeinen.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit