Qaragoshin kristityt ovat ylpeitä uudelleen avatusta kirjastostaan

0209020902

Qaragoshin asukkaat saavat jälleen lukea kirjoja. Kaupungin kristillinen kirjasto avattiin virallisesti uudelleen Open Doorsin kumppanijärjestön tuella. ”Vanha Pyhän Shmonin kirjasto poltettiin ja tuhottiin osittain Isisin vallatessa kaupungin”, kertoo Syyrian katolisen kirkon pappi Duraid Barber, joka valvoi kirjaston jälleenrakentamista.

Pohjois-Irakissa sijaitsevassa Qaragoshin kaupungissa on elänyt Niiniven tasangon suurin kristillinen väestö. Isisin vallatessa alueen kymmenet tuhannet kristityt perheet joutuivat pakenemaan. Monet löysivät turvapaikan kurdialueiden pakolaisleireiltä, osa jätti maan.

Isis tuhosi tuhansien kristittyjen kyliä, koteja, kirkkoja ja kirjastoja. Niiniven tasangon vapautuksen jälkeen kristityt palasivat suurin toivein jälleenrakentamaan kotimaataan. Qaragoshiinkin on palannut yli 5100 perhettä. Open Doorsin tuella oli korjattu 555 taloa tammikuun 2019 loppuun mennessä.

Pölyt pois kirjoista

”Kun palasimme kyläämme, kirjasto oli poltettu ja suurin osa kirjoista tuhottu tai varastettu. Ensin veimme säästyneet kirjat ulos. Qaragoshin kirkon nuoret toimivat vapaaehtoisina. He ovat halukkaita tuomaan elämän takaisin kyläämme ja kirjaimellisesti pyyhkimään pölyn ja tuhkan kirjoista. Tämä on selkeä viesti maailmalle siitä, että rakastamme elämää ja uskomme kulttuurin ja sivistyksen olevan sen peruspilareita”, kertoo Isä Duraid.

Myös kirkon komitean jäsen Labib al Katib uskoo kirjaston olevan tärkeä viesti: ”Se motivoi ihmisiä lukemaan ja opiskelemaan. Vaikka ympärillämme on edelleen suuri hävitys, näen ihmisten kyselevän mahdollisuuksista jatkaa kirjastossa tutkimuksiaan ja opintojaan. Teimme suuren työn sen kunnostamiseksi ja muuttamiseksi paikaksi, jossa koulutetut nuoret, kirjailijat, lukijat ja opiskelijat kokoontuvat.”

Kirjasto sijaitsee paikallisessa kristillisessä keskuksessa. Siellä järjestetään myös seminaareja, taidenäyttelyitä, koulutustapahtumia sekä kirkollista toimintaa. Se nimettiin edesmenneen isä Louis Qasabin mukaan. Hänet tunnettiin hyvin lukeneena ja rakastettuna pappina Qaragoshissa.

Kirjaston kunnostus kesti kaksi kuukautta ajoittuen vuoden 2018 lopulle. Paikalliset kristityt sitoutuivat jälleenrakentamiseen. Työmiehet työskentelivät mahdollisimman pienellä palkalla. Monet papit ja kristityt perheet tukivat hanketta lahjoittamalla kirjoja kirjastoon.

Internetaikaan

Kirjasto on arkkitehtuuriltaan moderni ja tilava. Sen tiloihin lukeutuu suuri, kotoisa lukusali, josta on helppo löytää hiljainen nurkkaus. Kirjojen määrä ei ole vielä kovin suuri, mutta tarjonta sisältää uskonnollisten kirjojen lisäksi tiedettä, kaunokirjallisuutta, politiikkaa, erikielisiä kirjoja sekä lastenkirjoja. Isä Duraidin mukaan kokoelmasta puuttuu vielä filosofiaa, psykologiaa ja uskontoa sekä modernia kaunokirjallisuutta, novelleja ja populaaria kirjallisuutta. Tarvetta on myös sanakirjoille ja suuremmalle määrälle ranskan- ja englanninkielistä kirjallisuutta. Jotkut perheistä ovat palanneet Euroopasta, ja lapset ovat tottuneet lukemaan kirjoja englanniksi.

Pappi ajattelee myös tulevaisuutta: ”Seuraava vaihe on saada internetyhteys ja digitalisoida koko kokoelma sekä laajentaa valikoimaa e-kirjoihin. Nyt e-kirjoja on vain Euroopassa. Niiden saaminen Irakiin on liian kallista. Kirjastoon on tulossa myöhemmin tietokoneita, internetyhteys ja tulostimia. Näin ihmiset voivat hyödyntää materiaalia, jota ei voida viedä kirjastosta pois.”

Kiitos tuesta

”Olemme onnellisia ja ylpeitä tästä kulttuurisesta monumentista”, sanoo isä Duraid innoissaan. ”Kirjasto on hyödyksi monille ja vahvistaa kulttuuriamme, mikä auttaa maamme jälleenrakentamisessa”.

Myös Labib al Katib odottaa innolla tulevaa: ”Suunnittelemme koululaisille opetusohjelmaa. Haluamme vierailla kouluissa ja kutsua oppilaita kirjastoon. Kannustamme opettajia järjestämään säännöllisiä lukuhetkiä ja -kilpailuja, jotta lapset ja nuoret rohkaistuvat lukemaan sen sijaan, että hukkaavat aikaansa.”

Al Katib on kiitollinen heidän saamastaan avusta: ”Kristittyjen tuella saamme herätettyä kirjaston henkiin. Uskomme, että aina on ihmisiä, jotka välittävät toisista. En löydä sanoja ilmaistakseni kiitollisuuttani tuesta. Pyydän, että muistatte edelleen meitä rukouksissanne, jotta saamme elää rauhassa tässä maassa.”

Lähde: Open Doors

Tutustu lisää Irakin tilanteeseen.

Kirjoittaja

Open Doors
Open Doorshttp://opendoors.fi
Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa. Open Doors Finland ry toimii osana maailmanlaajuista Open Doors –järjestöä. Toiminta Suomessa käynnistyi keväällä 2015. Tutustu historiaamme: http://opendoors.fi/historiaa