Jehovan todistajien lapsikasteet - ihmisoikeudellinen epäkohta
KASTEELLE SEITSEMÄNVUOTIAANA. Länsi-Meksikossa asuva Paola elää isovanhempiensa kanssa. Isoäiti alkoi tutkia Raamattua Jehovan todistajien kanssa, kun Paola oli viisivuotias. Tyttö kuunteli keskustelua, ja totuus juurtui hänen nuoreen sydämeensä. Isoäiti ei edistynyt, mutta Paola alkoi käydä yksikseen kokouksissa. Hän pyysi isovanhempiaan auttamaan häntä pukeutumisessa ja saattamaan hänet kadun yli valtakunnansalille. Heti kun hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan, hän ilmoittautui teokraattiseen palveluskouluun ja alkoi toimia julistajana. Rakkaudesta Jehovaan hän meni seitsemänvuotiaana kasteelle. - Jehovan todistajien Vuosikirja 2011
On rohkaisevaa nähdä nuorten menevän kasteelle ja siten julkisesti osoittavan, että he antavat elämänsä Jehovalle. Toivomme todella, että te nuoret, joita ei ole vielä kastettu, ottaisitte tämän askeleen heti, kun täytätte kasteen vaatimukset. Mitä nopeammin sinusta tulee kastettu, sitä nopeammin saat vahvemman suojan ja siunauksia Jehovalta. Olin hiljattain todella iloinen, kun näin pienen 10-vuotiaan veljen menevän kasteelle. - Jehovan todistajien hallintoelimen jäsen Stephen Lett, maaliskuun 2017 kuukausivideolla
Kauniita sanoja vilpittömästä Jumalan palvelemisesta ja sille omistautumisesta? Kyllä, mutta Jehovan todistajien tapauksessa niihin liittyy piirre, joka tekee kauniista sanoista vähemmän kauniita. Kyse on Jehovan todistajien karttamissäännöstä.
Karttamissääntö on yksi Jehovan todistajien arvostelluimmista säännöistä. Se tarkoittaa, että jos henkilö eroaa tai erotetaan Jehovan todistajista, tämä menettää kaikki normaalit sosiaaliset suhteensa kaikkiin Jehovan todistajiin, myös läheisiinsä. Entisille todistajille tehty kysely kertoo, että karttaminen on käytännössä monitasoista, mutta että suurin osa kohtaa karttamissäännön sellaisena kuin Jehovan todistajien säännöt edellyttävät. [1]
Karttamissääntö on sosiaalista eristämistä, joka on yhteisöväkivallan muoto. [2] Sosiaalisen eristämisen tarkoitus on Jehovan todistajien mukaan suojella seurakuntaa ja saada nk. väärintekijä katumaan ja palaamaan seurakuntaan. Vaikka osa entisistä todistajista haluaa palata seurakuntaan, yhä suurempi osa lähtee yhteisöstä omaehtoisesti. Olivat erottamisen tai eroamisen syyt mitkä tahansa, karttamissääntö koskee kaikkia entisiä Jehovan todistaja samalla tavalla. [3]
"Mitäs läksit!"
Koska sosiaalinen eristäminen saattaa olla jopa stressaavampaa kuin fyysinen väkivalta, [4] karttamissääntö on herättänyt aiheellista huolta sen käytännön vaikutuksista niin entisiin kuin nykyisiin, karttamista toteuttaviin, Jehovan todistajiin. Kun entiset todistajat nostavat karttamissääntöä aiheena esille mediassa, Jehovan todistajat muistavat aina muistuttaa, että tiesit kyllä mitä lähtemisestä seuraa.
Väite tiesit kyllä mitä lähtemisestä seuraa on teknisesti aivan oikein. Entiset Jehovan todistajat tiesivät erittäin hyvin, että jos he lähtevät yhteisöstä, heitä kohtaa sosiaalisen eristämisen rangaistus. Karttamisrangaistusta kokonaisuutena tarkasteltaessa oleellista ei kuitenkaan ole tieto rangaistuksesta vaan se, onko rangaistus oikeutettu ja mitkä sen lähtökohdat ovat. Jos seuraamme tiesit kyllä mitä lähtemisestä seuraa -perustelua loogisesti ketjun siihen pisteeseen, jossa tilivelvollisuus Jehovan todistajien uskonnollista järjestöä ja seurakuntaa kohtaan alkoi, eli kasteeseen, niin mitä voimme todeta sen sitovuudesta inhimillisen ja länsimaisen oikeuskäsityksen pohjalta?
Lapsena tehdyn kastepäätöksen sitovuus
Koska kastepäätöstä ei voi perua ja se vaikuttaa koko loppuelämään, sisältäessään mahdollisuuden menettää esimerkiksi lapsensa tai vanhempansa sosiaalisen eristämisen rangaistuksen seurauksena, inhimillisen ja länsimaisen oikeuskäsityksen pohjalta tarkasteltuna kastepäätöksen tulee olla tehty täydessä ymmärryksessä ja perustellussa iässä. Jotta yksilö voi tehdä loppuelämää koskevan kastepäätöksen, tällä tulee olla riittävästi objektiivista kokemusta ja näkemystä muista vaihtoehdoista ja maailmankatsomuksista. Tämän lisäksi tärkeää on, että henkilöllä on aidosti mahdollisuus valita ilman kokemusta siitä, että toinen valinta on ehdottoman oikein ja toinen väärin. Täyteen ymmärrykseen vaaditaan tässä yhteydessä myös objektiivista tietoa sen uskonnollisen yhteisön historiasta ja epäkohdista, johon henkilö on liittymässä.
Jehovan todistajien tapauksessa suurin osa kastetuista on Jehovan todistajien omia lapsia. Nämä ovat lapsia ja nuoria, joilla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta tarkastella maailmankatsomustaan objektiivisesti. On vain yksi näkemys, jonka mukaan Jehovan todistajat edustavat hyvää ja muu maailma pahaa. Kaikista muista vaihtoehdoista seuraa, että Jehova pahoittaa mielensä, vanhemmista tulee surun murtamia ja itse tulee tuhoutuneeksi hyvin pian alkavassa harmageddonissa. Kaste on Jehovan todistajien mukaan pelastuksen edellytys. [5] [6]
Kuinka nuorina Jehovan todistajat sallivat lasten ja nuorten tehdä päätöksen kastautumisesta? Ikä vaihtelee suuresti, mutta varhaisimmillaan kastetaan reilusti alle kymmenvuotiaita ja keskimäärin kastepäätös tehdään 12 ja 16 ikävuoden välimaastossa. Nuorena kasteelle menneille entisille Jehovan todistajille tehtiin äskettäin kysely aiheesta. Kyselyyn saatiin 150 vastausta, jotka jakautuivat seuraavasti:
Minkä ikäisenä menit kasteelle?
- 10 – 12-vuotiaana 21 vastausta (14 %)
- 13 – 14-vuotiaana 55 vastausta (36,5 %)
- 15 – 16-vuotiaana 44 vastausta (29,5 %)
- 17+-vuotiaana 30 vastausta (20 %)
Jehovan todistajien lapsilla ei ole käytännössä paljoakaan objektiivista tietoa muista maailmankatsomuksista tai vaihtoehdoista. He eivät osallistu koulun uskontotunneille. Heillä ei ole kokonaisvaltaista ja objektiivista tietoa Jehovan todistajien uskonnollisesta järjestöstä, sen epäkohdista ja oikeasta historiasta. Kaikkeen kriittiseen materiaaliin on itse asiassa kiellettyä tutustua. Jehovan todistajien lapsilla ei myöskään ole aitoa mahdollisuutta valita ilman kokemusta siitä, että toinen vaihtoehto on ehdottoman oikein ja toinen väärin.
Tällaisessa ympäristössä ja iässä tehty kastepäätös on inhimillisen ja länsimaisen oikeuskäsityksen mukaan tehty syyntakeettomasti. Henkilöllä ei ole ollut psyykkisiä eikä tiedollisia edellytyksiä tehdä loppuelämää koskevaa päätöstä, jota ei voi perua. Syyntakeetonta kastautumispäätöstä voitaisiin verrata sellaisen sopimuksen allekirjoittamiseen, jonka sisällöstä on nähnyt vain osan. Tai siihen, että sopimuksen allekirjoittajaksi hyväksytään niin nuori henkilö, ettei henkilö edes ymmärrä mitä sopimuksessa lukee.
Kun otamme huomioon edellä esitetyn lisäksi sen, miten ihmisen psyyke ja persoonallisuus kehittyy ja muokkautuu koko ihmisen elinkaaren ajan, [7] on inhimillisesti katsoen kestämätöntä antaa lasten ja nuorten tehdä päätös sitoutua tiettyyn yhteisöön, josta ei voi myöhemmin lähteä ilman merkittäviä menetyksiä. Lasten ei yksinkertaisesti tulisi saada päättää tällaisista asioista, joita ei voi myöhemmin perua ilman uhkaa menettää läheisensä.
Viitteet
- Kyselytutkimus karttamisesta
- Sosiaalinen eristäminen
- Vartiotorni 15/4 1988: Me voimme olla aivan yhtä varmoja, että Jumalan järjestely, jonka mukaan kristityt kieltäytyvät olemasta tekemisissä kenenkään erotetun katumattoman synnintekijän kanssa, suojelee meitä viisaalla tavalla. ”Puhdistakaa pois vanha hapatus, jotta olisitte uusi taikina, niin kuin olettekin vailla hapatusta.” (1. Korinttolaisille 5:7) Lisäksi kun kristityt karttavat myös seurakunnasta tarkoituksellisesti eronneita, he ovat suojassa mahdollisilta arvostelevilta ja halveksivilta ajatuksilta tai jopa luopionäkemyksiltä. – Heprealaisille 12:15, 16.
- Tiede.fi: Ryhmästä eristäminen rankempaa kuin rökitys
- Vartiotorni maaliskuu 2016: Kaste on kristillinen vaatimus ja tärkeä askel pelastukseen johtavalla tiellä.
- Pitäisikö minun mennä kasteelle? Nuoret kysyvät – käytännöllisiä vastauksia, 2. osa: Kaste on välttämätön osa ”merkkiä”, jonka perusteella ihminen pelastetaan
- Tutkimus: ”Persoonallisuuden on havaittu muuttuvan iän mukana enemmän kuin on luultu. Vanhuusiällä aika paljonkin” - psykologian dosentti Christian Hakulinen
Alkuperäinen kirjoitus täällä (blogissa lainattu osuus omaa tekstiäni). Kirjoitusta muokattu tähän blogiin sopivaksi ja lisätty muutama huomio.
11 kommenttia
Olisiko koko kastekäytäntö ajateltava nykyään uudestaan niin, ettei kaste sitoisi kastettavaa mihinkään kirkkoon tai yhteisöön vaan ainoastaan Jeesukseen Kristukseen kuten kai alunperinkin oli tarkoitus silloin 2000 vuotta sitten. Tämä yhteisöjen moninaisuus kun on vuosien myötä mennyt niin villiksi. Näin kaste olisi merkki Jumalan kutsusta Kristuksen armon osallisuuteen, mutta ei tekisi ihmistä minkään yhteisön jäseneksi, oli hän sitten lapsi tai aikuinen.
Antero Syrjänen mistä otat tuon ajatuksen ettei kastetta voi perua?
Siis mihin lapsena/vauvana otettu/tehty kaste sitoo?
Eihän ihmisten omat teot mitään saa aikaan kun Jumala ei niissä ole mukana, siis kun kerran Jeesus ei kastanut yhtään lasta vaan vain aikuisia jotka tunnustivat syntinsä niin ei ihmislähtöisellä kasteella ole merkitystä.
Luin joskus väitteen, että Jehovantodistajat on amerikkalainen bisnesjärjestö. joka pitää ihmisiä orjinaan.Mitä ajattelet aiitä ?
Karttamissääntöä ilmeisesti sovelletaan rajoitetussa määrin myös alaikäisiin, ainakin erään Jehovan todistajien edustajan antaman tiedon mukaan.
Osallistuin lukuisia kertoja kutsuttuna vierailijana Sibbo svenska gymnasiumin toisen luokan uskonnontunneille, joilla etiikkaa käsiteltäessä oli aiheena homoseksuaalisuus. Lukiolaisten esityksestä yhtenä keskustelijana oli edustaja Jehovan todistajista.
Eräs oppilaista kysyi, miten Jehovan todistajissa suhtaudutaan siihen, jos perheen 15-vuotias poika on homo. Vastauksen mukaan vanhemmat pyrkivät saamaan pojan luopumaan homoudesta. Jos se ei kuitenkaan onnistu, poika ei enää voi asua muun perheen kanssa, vaan hänelle hankitaan oma asunto, josta käsin hän voi jatkaa koulunkäyntiä. Vasataus herätti luokassa tyrmistystä.
Kysyin myöhemmin samaa asiaa vieralijana useimmin käyneeltä Jehovan todistajalta. Hänen mukaansa lapsen erottaminen perheestä omilleen asumaan ei ole ehdoton sääntö.
Nämä keskustelut ovat vajaan kahden vuosikymmenen takaa, mutta asia sinänsä tuskin on muuttunut(?).
Kiitos taas, tässä onkin Rauli Toivoselle selittämistä, hän esiintyy kotimaa 24 vakaumuksellisena jehovalaisena.
Ilmoita asiaton kommentti