Pyhällä vuorella

Jerusalemin Temppelivuoren kiistaa ja kahakointia koskevissa uutisissa on taas kerran sanottu, että se on kolmen uskonnon pyhä paikka. Juutalaisuuden, islamin ja kristinuskon.

Islamilaisen maailman johdolla ja Unescon ynnä kohta Kirkkojen maailmanneuvostonkin suostumuksella juutalaista historiaa on häivytetty näkyvistä.  Uskontojen määrä ja laatu muuttuu tulkintojen ja vallitsevan politiikan mukana.

Kristinuskon ja kristittyjen pyhän paikan historiassa ei ole paljon häivyttämistäkään.  Jos olen dogmatiikkaa oikein ymmärtänyt, kristittyjen hartaudenharjoitus ei ole paikasta kiinni. Kun suomalainen runoilija sanoi, että metsä kirkkoni olla saa, hän ei ollut Uuden testamentin näkökulmasta kovinkaan väärässä. (Joh. 4: 23)

On armas sunnuntaiaamu tää,
se mielessä muistot herättää,
nyt toiset on kirkkotiellä.
Mä etsin kirjani kontistain,
sen äitivainaalta muistoks sain
hän on jo tallella siellä.

Nyt metsä kirkkoni olla saa,
voi täälläi palvella Jumalaa,
mun urkuni kauniit, soikaa!
Mun kirkkoni katto on korkeella,
ja ystävä yksi on seurana,
joka muistavi paimenpoikaa.
Immi Hellén, 1930

Tämä on tietenkin protestanttinen tulkintani asiasta. Sitä vastaan voidaan huomauttaa, että pyrkimystä paikkojen pyhittämiseen on kristikunnan historiassa ilmennyt tämän tästä, varsinkin Välimeren maissa ja Lähi-idässä. Mitä kauemmas Jerusalemista on tultu, sitä varmemmin kaupungin nimi on saanut vertauskuvallisen merkityksen, eli siitä on tullut metafora. Tämä kehitys näkyy jo Uudessa testamentissakin.

Protestanttisessa ja liberaalissa katsannossa usko on vain päänsisäistä liikettä. Se on toimintaa, vakaumus tai jopa ideologinen tai sosiaalipoliittinen visio. Se ei tunnusta hengellistä arvoa rakennuksille, luonnon kohteille tai historiallisille tapahtumapaikoille. Se välttelee esimerkiksi ikonien kunnioittamista muuten kuin kulttuurihistoriallisessa mielessä. Se on sukua ajatukselle, jossa Henki ei liity materiaan. Finitum non capax infiniti.

Ei ole sattuma, että protestanttien jotakuinkin ainoan oman Jerusalemin-pyhiinvaelluskohteen, eli Puutarhahaudan, tunnuslause on: Hän ei ole täällä!

Tämä varsinkin reformoitujen kirkkokuntien oppiperusta rakoilee karismaattisen kristillisyyden kohdalla. En kylläkään ole ihan varma, pitäisikö karismaattisuutta enää lukea reformoituun kristillisyyteen sen historiallisista juurista huolimatta. Karismaatikot saattavat siunata rukousliinoja, jotka välittävät parantavia Hengen voimia ja jotkin ryhmät voivat kokoontua kuolleiden karismaatikkojen haudoille kokemaan sielläkin elävän Hengen läsnäoloa. Jos äärikarismaatikkojen perinteessä ei tunnusteta mitään erityistä paikkaa pyhäksi, mielletään silti joidenkuiden henkilöiden saama voitelu jokseenkin samalla tavalla.

Siinä lienee kysymys uusinta kristillisyyttä ympäröivän  new age -kulttuurin  vaikutuksesta.

Ortodoksinen ja roomalais-katolinen kirkko edustavat toisenlaista perinnettä. Niin myös vanhat historialliset kirkot, kuten armenialainen, assyrialainen ja koptilainen. Siksi katolilainen kumartaa piispa Henrikin sormiluun reliikin äärellä, kun taas luterilainen pohtii, saisiko siitä dna-näytteen. Jotta voisi todistaa sen epäperäisyyden. Katolilainen säästää sukanvarteen, jotta voisi tehdä pyhiinvaellusmatkan Roomaan ja rakentua hengellisesti. Luterilainen taas lähtee Santiago de Compostelaan, jotta saisi elvistellä kunnostaan Facbookissa, julkkis naistenlehdessä.

Itäisen kirkon esimerkkiä en edes yritä kirjoittaa, kun en sitä tarpeeksi tunne. Ja jos tuntisin, tuskin ymmärtäisin. Pohjalaisena.

Kun suomalainen käy Jerusalemin Kalliomoskeijassa, hänelle kerrotaan, että sen kattorakenteisiin on käytetty Kainuun punahonkaa. Silloin saattaa isänmaallisuus läikähtää sydämessä, mutta muuten luterilais-maallistunut suomalainen katsoo kuolleita kiviä kuin kuolleita kiviä. Valittaa hellettä ja kysyy, voiko ottaa kuvia. Huippuunsa virittynyt profaanisuus ei johdu siitä, että moskeija on moskeija, vaan hän suhtautuisi samalla tavalla omankin uskontonsa pyhään kohteeseen. Jos sellaisia olisi.

Onko Jerusalem kristityille tai kristinuskolle pyhä paikka? Ei ainakaan samassa merkityksessä kuin juutalaisille tai juutalaisuudessa. Kristikunnan keskuksia ovat Vatikaani, Lapua ja Oulu, kilpailevan teorian mukaan Jällivaara.

Uutisissa mainitaan tavan takaa Temppelivuoren olevan kristityillekin pyhä paikka. Jeesuksen mukaan Jumalaa tulee rukoilla Hengessä ja totuudessa. Se onnistunee missä tahansa, jos on onnistuakseen. Perämeren rannalla rukous syntyy luonnostaan, yrittämättä ja aloittamatta. Sielu hengittää.

14 kommenttia

  • Jari Haukka sanoo:

    Luterilaisuuteen sekin liittyy, että vainajat voidaan ilman sen kummempia ihmettelyjä polttaa ja käyttää tuotettu energia kaukolämmöksi. Ehkä seuraavaksi luovutaan kokonaan hautausmaista ja siirrytään USA:ssa patentoituun menetelmään, jossa vainaja liuotetaan lipeään ja huuhdellaan lopuksi viemäriverkostoon. Säästyisi rahaa krematorioiden rakentamisesta.

    Onkohan niin, että pelkkä henkisen olemassa olon tunnustaminen johtaa lopulta koko ihmisyyden halveksimiseen. Ei kunnioiteta ihmistä kokonaisuutena, siis ruumista Pyhän Hengen temppelinä vaan kohdellaan sitä kuolema jälkeen lähinnä ongelmajätteenä. Seuraava askel on kohdella sairasta tai vanhaa ihmistä ongelmajätteenä jo ennen kuolemaa. Näin tehdään jo Belgiassa ja Hollannissa. Jälkimmäisessä tapetaan n. 5000 sairasta ihmistä vuodessa ”eutanasiassa”.

    Muuten, ei sielu hengitä, ruumis hengittää.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

    Teemu Kakkuri toteat seuraavasti;”Protestanttisessa ja liberaalissa katsannossa usko on vain päänsisäistä liikettä. Se on toimintaa, vakaumus tai jopa ideologinen tai sosiaalipoliittinen visio.Se ei tunnusta hengellistä arvoa rakennuksille,…”

    Siis koskeeko tämä myös luterilaisuutta?

    Miksikö kysyn niin ehtoollis määräykset taitavat olla ristiriidassa edellä olevan toteamuksen kanssa?

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Teemu Kakkuri sanoo:

      Hyvä kysymys. Luterilaisuus historiallisesti on uskonut inkarnaatioon eli korostanut Kristuksen todellista läsnäoloa ehtoollisessa. Mitään pyhien paikkojen palvontaa se ei kuitenkaan hyväksynyt. Wittenberg oli vain kaupunki muiden joukossa.

      Nykyajan luterilaisuus taas on hajallaan kuin varpusparvi ja sulkee sisäänsä kaikki mahdolliset ajattelutavat.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

    Teemu Kakkuri, kyse oli kuka ja missä saa luterilaisittain jakaa ehtoollista?

    Maallikot kotona? Papit missä haluavat?

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Teemu Kakkuri sanoo:

      Ehtoollinen on yhteinen ateria ja osa seurakunnan kokoontumista. Se ei ole pappien tai maallikoiden yksityisoikeus, vaan julkinen, seurakunnan ja yhteinen. Siihen kuuluu apostolinen opetus eli raamatunluku ja rukous. Poikkeuksen tekee sairaalle tai kuolevalle pyynnöstä jaettu ehtoollinen. Apt 2:42 Ja he pysyivät apostolien opetuksessa ja keskinäisessä yhteydessä ja leivän murtamisessa ja rukouksissa.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

    Tämä ei varmaankaan liity suoranaisesti blogiin, mutta minusta on vastenmielistä – en tiedä miksi – se, että luterilainen pappi seisoo asuntomessualueella valmiina siunaamaan 300 000 – 1 000 000:n euron koteja. Seisoisi – jos kerran pakko jossain on näkyä – sitten vaikka mieluummin leipäjonossa.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

    Tuo runo alkaa: ”Jäi toiset aamulla nukkumaan kun otin konttini naulastaan…” orpopojan laulaessa ja paimeneen lähtiessä ja loppuu : ”…..on äiti turvassa siellä ( siis taivaassa)” .

    Kaipaan oikeastaan tuota vanhan kansan näkemystä siitä että Taivas on todellakin toinen Koti.

    Sitä kotia odotellessa voi opetella laulun itse vaikka YouTubib avustuksella Matti Hyvösen laulamana.Nuoren pojan tenori joka tulkitsee laulun vaivan kyyneliä herättävällä tavalla.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Tomi Karttunen sanoo:

    Luterilaisuuden keskeisiin lähtökohtiin kuuluu usko Kristuksen reaaliseen läsnäoloon ehtoollisella sekä käsitys myös sanan sakramentaalisuudesta: Sana on tullut lihaksi. Tästä lähtökohdasta käsin voi hyvin yhtyä emeritusarkkipiispa Rowan Williamsin ajatukseen, jonka mukaan on tietynlaista gnostilaisuutta kieltää historiallisen todellisuuden merkitys kristilliselle uskolle, niin että siitä tulee ikään kuin abstraktia universalismia, jolla ei ole kosketuskohtaa todellisuudessa – muuten kuin juuri pään sisällä. Mainittu ajattelutapa on mitä ilmeisimmin myös yksi keskeisiä sekularisaation, maallistumisen lähteitä: poissa näkyvistä, poissa mielestä. Onkin hyvä, että nykyään myös protestanttien parissa ymmärretään myös kokonaisvaltaisen julistuksen ajatus, nk. holistinen missio-käsitys. Näin on voitu huomattavasti paremmin hyödyntää myös liturgisen perinnön helmiä julistuksen palveluksessa, koskettaa kaikkia aisteja. Myös Luther alleviivasi ”mikä ajaa Kristusta”-periaatetta. Tämä näkyi siinä, että hän hyväksyi sellaisen säilyttämisen, mitä ei ollut Raamatussa kielletty. Tämä on myös julistuksen moni-ilmeisyyttä ja koskettavuutta ajatellen viisas ratkaisu, kuten historia näyttää opettavan. On selvää, että kristinuskon historiallisilla tapahtumapaikoilla on ollut monille henkilökohtaista ja yhteisöllistä hartaudenharjoitusta tukeva merkitys.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Eero Pihlava sanoo:

    Oivaltavasti ja hauskasti kirjoitettu asiasta, joka tosiaan tavan takaan mainitaan erittelemättä oppikirjoissa ja uutisissa. Oulusta kirjoitit ylisanoja =)

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Elias Tanni sanoo:

    Onko luterilaisuuden opetus yleensäkin liikaa keskittynyt siihen, mitä ei ole? Ehtoollisessa ei ole transsubstantitaatiota, mutta se ei toisaalta ole myöskään vain muisteluateria. Rukouksen paikalla ei ole väliä. Pyhiä paikkoja ei ole. Ei sillä, että näissä olisi sinänsä mitään väärää, mutta älyllistääkö tällaisten negaatioiden kautta annettu oppi uskoa liikaa?

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Mielenkiintoinen kirjoitus. Tekee mieli pohdiskella lyhyesti aihetta kirkkososiologiaa ja hieman dogmatiikkaa ja spiritualiteetin teologiaakin opiskelleena. On todella niin, että Jumalaa voimme rukoilla missä ja milloin vain. Samalla on niin ja myös perinteessämme, että on olemassa tiettyjä paikkoja ja paikkoja, joissa ja jolloin harjoitetaan hartautta. Paikkojen ja tilojen pyhyys nousee siitä, että ne on erotettu erityiseen käyttöön kuten kirkko. Se nousee myös inkarnaation todellisuudesta eli äärettömän Jumalan tulosta äärelliseksi, ihmiseksi ihmisten maailmaan. Pyhä on koettavissa ja ehkä jopa löydettävissä tiettyjen paikkojen ja myös sanojen myötä ja kautta. On se ja Hän löydettävissä ilmankin, mutta oppimme mukaan ei kuitenkaan ilman sanaa erityisellä tavalla.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Korjaus kommentin tähän lauseeseen: ”Samalla on niin ja myös perinteessämme, että on olemassa tiettyjä paikkoja ja aikoja, joissa ja jolloin harjoitetaan hartautta.”

    Ilmoita asiaton kommentti