Presidentin huoli ja maailmanlopun maalailijat

Hyvää työtä tehnyt presidenttimme totesi YLE:n ykkösaamun haastattelussa, että "maailmassa on kielteinen kierre". Niinistö on ilmaissut huolensa maailman tilanteen kehittymisestä jo aikaisemmin useaan otteeseen. Tuo tilanne liittyy siihen kehitykseen, joka alkoi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Siihen tuli meidän näkökulmastamme positiivinen lännen vastaus eli Ukrainan laaja auttaminen. Nyt huolena on esimerkiksi se, lähteekö Kiina vahvemmin tukemaan ja aseistamaan Venäjää. Joka tapauksessa jännitteet maailmassa ovat kasvaneet. Siten presidentin huoli on aiheellinen.

Ukrainan sodan aikana yhtenä huolena on ollut Venäjän mahdollinen ydinaseen käyttö tai siihen liittyvä vahinko. NATO-maat ja EU-maat ovat auttaneet Ukrainaa ja antaneet aseita, mutta ne ovat varoneet synnyttämästä tilannetta, jossa ne suoraan sotisivat Venäjää vastaan. Jotenkin absurdia on ollut toisaalta se, ettei ole ainakaan aluksi haluttu antaa Ukrainalle aseistusta, jolla voisi vaikuttaa Venäjän maaperälle eli venäläisiin kohteisiin. Venäjä puolestaan surutta vaikuttaa Ukrainan kohteisiin lähellä rajaa ja jopa läntiseen Ukrainaan ohjuksin.

Kun venäjän hyökkäys alkoi reilu vuosi sitten helmikuulla 2022 kuulin tositarinoita itäisestä Suomesta sodan ajan kokeneista vanhuksista. He olivat pohtineet, että joko heidänkin pitää ryhtyä pakkaamaan kimpsujaan ja pakenemaan mahdollisen sodan alta. Onneksi ei kuitenkaan tarvinnut ja olemme kokeneet Suomessa olevamme melko turvassa, kun Venäjä on sitonut sotilasvoimaansa Ukrainan suunnalle. Saimme myös turvatakuita tai vastaavia monelta vahvalta maalta. Ja nyt eilen saimme niitä Naton pääsihteeriltä, kun Turkki kertoi aloittavansa jäsenyytemme ratifiointiprosessin omassa parlamentissaan.

Yksi hieman yllättävä piirre jännittyneessä maailmantilanteessa on, nimittäin se, että meillä "maailmanlopun maalailijat" eivät ole ainakaan minun havaintojeni mukaan nostaneet päätään. En ole huomannut hengellisissä piireissä tällaista liikehdintää tai julkaisuja tai vastaavia. Toki olemme kirkkojemme piirissä osallistuneet vahvasti Ukrainan tukemiseen ja olemme rukoilleet rauhan puolesta ja järjestäneet tilanteeseen liittyviä tapahtumia.

Kiinan aktivoituminen voisi herättää noita maailmanlopun maalailijoita, vaikka en sitä toivo. Siten mietin, että onko hyvä edes asiasta kirjoittaa ja antaa mahdollisesti virikettä. Mielestäni maailmamme tilan ja tilanteen vakava arviointi on aivan oikein. Vierastan kuitenkin sellaista kristillisyyttä, jota on aikaisemmin esiintynyt ja jossa aikojen merkeistä luetaan asioita ja liitetään ne hyvin tarkasti Raamatun joihinkin ennustuksiin. Nämä ovat yleensä aina menneet enemmän tai vähemmän pieleen ja muiden muassa Leo Meller pyysi toimintaansa anteeksi. Se oli ryhdikäs ja Hengen viisauden ohjaama teko.

Kannamme presidenttimme kanssa huolta sen suhteen, mihin maailman tilanne on kehittymässä. Emme kuitenkaan lähde maalaamaan toivottomuuden ja tuhon pilviä taivaalle. Parempi on rukoilla ja toimia paremman maailman rakentamiseksi kaikessa, missä vain voimme.

Toivo Loikkanen

 

12 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  Toivo

  Kiitos hyvästä ja asiallisesta pohdiskelusta nykyisen maailman menosta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Haukka sanoo:

  Toivo L,

  Ei ole maailmanlopun maalailua todeta, että Venäjä on omasta puolestaan sodassa sekä EU:ta että USA:ta vastaan. Näin se on lukuisia kertoja julistanut.

  EI EU, NATO ja Suomi voi loputtomiin teeskennellä, ettei ole sodan osa puoli. Kun tämä tosiasia on tunnistettu, pitää Ukrainaa auttaa koko ajan lisääntyvästi ja koettaa pakottaa Venäjä lopettamaan itse aloittamansa ja julistamaansa sota.

  Rauhan teeskentely on siis lopetettava. Yhä mm. Saksa, Unkari ja Itävalta käyvät vilkkaasti kauppaa Venäjän kanssa ja tukevat sen sota ponnistuksia myös siellä omistamiensa yhtiöiden kautta. Ehkäpä kaikki Venäjän kansalaiset olisi myös syytä internoida EU:n alueella, tietysti kaksoiskansalaisille pitää tarjota mahdollisuus luopua Venäjän kansalaisuudesta ensin. Rauhan leikkiminen vain edistää Venäjän asiaa ja pitkittää sotaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Raamattua ei ole annettu meille kartaksi, jota seuraamalla näemme miten kohta kohdalta kuljemme eteenpäin, vaan kompassiksi josta voimme vain tarkistaa oikeaa suuntaa. Myös näissä lopun ajan ennustuksissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Opin tuo jo nuorena ja se on ohjannut suhtautumistani jo 50v.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Eri asia on käydä sotaa ja se että on sodan osapuoli. Joten emme ole vielä sodassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Jos maailmanlopun maalailijoita ei esiinny kristillisissä piireissä, se johtuu siitä, että he eivät enää usko kristillisiin opetuksiin viimeisestä päivästä ja Kristuksen paluusta, jolloin taivaat kuumuudesta sulavat, meret katoavat ja maa muuttuu tuhkaksi, ja kaikki jotka eivät ottaneet Jeesusta kuninkaaksi, teloitetaan hänen edessään. Odotus ollut liian pitkä. Taivaallinen valtakunta ei enää houkuttele.

  Mutta muuten, kyllä minä näen tässä myös raamatullista ainesta, mutta en kerro. Teidän pitää itse löytää, mutta teillä ei taida olla avaimia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Niinistö on aina myöhässä arveluineen. Kaikki yleensä jo tietävät asiat, mistä hän antaa lausuntonsa. Koin hänen käyntinsä Turkissa aneluksi, vaikka itse kielsi sen. Ollaan Natossa, jos Turkin parlamentti (ja Unkari) päättävät niin. Turkissa on vielä vaalit, joten presidentti Erdogan voi olla entinen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Onko sitten niin, että geneettinen evoluutio ei tarvitse ennalta määrättyä päämäärää (maailmanloppu), vaan luonnonvalinta käyttää muutoksia, joita ilmaantuu sattumalta sen käytettäväksi. Mikäli Raamatun käsikirjoitusmuutoksissa sattumalla on suuri merkitys, niin kirjurien todetaan myös vaikuttaneen teksteihin tietoisilla valinnoilla. Vaikka apokalyptiset tekstit käyttävät huomattavan paljon raamatullisia kuvia, ne voivat viitata Raamatun perikooppiin ilman, että sen tulkinta tarkoitettaisiin ehdottomaksi ainakaan niin, että ”epäilyksettä kerran koko maailmankaikkeus on palava tulessa.” Maailmanloppua odotettiin jo keskiajalla mutta siitäkin on jo aikaa 500 vuotta. Kuolema, nälänhätä, sota ja rutto varjostivat tosin keskiaikaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Pesonen sanoo:

   On puhetta Geopoliittisesta tilanteesta. Kiina on liittoutumassa Venäjän kanssa. Samaan aikaan Iran liittoutuu Saudi – Arabian kanssa ja mitä tekee Intia. Maailman suurimmat maat ja kansat etsivät liittolaisia toistaan ja toisiaan vastaan.

   Suurempana uhkana on silti talouskasvun vähäisyys ja pelko suuresta lamasta. Niinistön varoitukset ovat hyvin aiheellisia. Samalla ne antavat ikään kuin luvan meille muille ottaa asioita esille ja ryhtyä niitä käsittelemään. Isoja ja arvaamattoman suuria tapahtumia saattaa olla lähitulevaisuudessa edessä. Tapahtumia jotka voivat vaikuttaa jokaisen meidän elämään. Silti elämme vain tätä päivää ja huomisesta emme tiedä.

   Mikäli Kiina alkaa tukea Venäjää Ukrainan sodassa, niin EU:n olisi parasta lopettaa kauppasuhteet Kiinan kanssa. Kiina on kuitenkin maailman talouskasvun veturi. Joten Kiinan kauppa tulee kukoistamaan edelleen. Samalla USA:n ja Kiinan ongelmat kärjistyy. Voimmeko selviytyä tästä Geopoliittisesta tilanteesta on nyt suuri kysymys ,jonka tähden moni maailman päättäjä voi kadottaa yöunensa.

   Yksi postiivinen asia sentään osui kohdalle. Nyt tässä Koronan aiheuttamassa aivosumussa voisi olla parempi pitää taukoa kirjoittamisessa. Toisaalta kirjoittaminen on aivoille haaste, jota sen nyt saattaa juuri kaivata.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Pesonen sanoo:

   Positiivinen testitulos.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Toivo Loikkanen

  Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.